Определение по дело №171/2019 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 302
Дата: 28 февруари 2019 г.
Съдия: Мариана Димитрова Шотева
Дело: 20197150700171
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 11 февруари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

№ 302/28.2.2019г.

 

гр. Пазарджик,  ……………. 2019 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ПАЗАРДЖИК,  І състав в закрито заседание на двадесет и седми февруари през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : МАРИАНА ШОТЕВА       

                         

като разгледа докладваното от Председателя адм. дело № 171 по описа на съда за 2019 год., за да се произнесе взе предвид следното:

Делото е образувано по жалба на „Трансметал“ЕООД ЕИК ********* с адрес –гр.Велинград, представлявано от В.И.– управител, чрез адв.Г.Ж. – САК и съдебен адрес : гр.София, бул.“П.яворов“№6, ет.2, офис 3 против РА № Р-16001318000894-091-001 от 14.11.2018г. издаден от А.Д. , Началник сектор Ревизии и Д.Р. главен инспектор по приходите при ТД на НАП гр.Пловдив, потвърден изцяло с Решение № 23/14.01.2019г. на ДД ОДОП – Пловдив ЦУ на НАП.

С жалбата са направени доказателствени искания :

-         Липсват доказателствени искания, не са представени доказателства, единствено пълномощно и банково извлечение за платена ДТ.

Съдът ще следва да укаже доказателствената тежест на страните – съгласно разпоредбата на чл.154, ал.1 ГПК във вр. с параграф 2 от ДР на ДОПК всяка страна е длъжна да установи фактите, на които основава своите искания или възражения.

Спорните обстоятелства са - дали има реално извършени доставки и услуги по определен брой фактури/ 83/ – изрично посочени в РА/ стр.51 – 63 от адм.дело/.

За да се установят тези факти съдът указва на оспорващия , че негова е тежестта на доказване , относно твърденията, че са налице извършени доставки и услуги – следва да представи писмени доказателства, с които разполага относно това твърдение – наличие на пътни листа, товарителници, кантарни бележки, командировачни, кои точно лица са работили – със съответните идентифициращи данни за да могат да се установят тези лица, за какво време са работили, какъв обем работа са извършили ,ако има проведен инструктаж кое лице го провело и др. писмени и гласни доказателства за извършените услуги и доставки, кои лица са предали и получили съответната техника . Да представи доказателства, кой е изготвил съответните бизнес планове , кой е изготвил „Проучване на Пазара за черни и цветни метали“, „Нови инвестиции, въвеждане на нови технологии „, „Проучване на имотния пазар в България 2014“, „консултация – въвеждане на нови кофражни платна“,“Закупуване на нова специализирана техника – верижен багер“ ,“ Проучване и анализ на търговсия пазар“ и др. посочени в посочените в РА фактури, оспорени от ревизиращия орган, за които е направено възражение, че установяват действително извършени доставки и услуги. След представяне на писмените доказателства в тежест на оспорващия  ще следва да се допусне и съдебно-счетоводна експертиза , която да установи съответните счетоводни записвания.

С оглед на така представените фактури за извършени услуги – изработване на бизнес планове и други писмени консултации, ще следва да се назначи и експертиза – съдебно –икономическа, за определяне на „пазарна цена“ за съответните услуги.

 

Като констатира, че въпросната жалба е подадена в предвидения за това процесуален срок и при наличен правен интерес от оспорването, Съдът 

РАЗПОРЕДИ  :

 

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито заседание на 26.03.2019г. от 11.15 часа.

КОНСТИТУИРА по делото  :

Оспорващ  -  „Трансметал“ЕООД ЕИК ********* с адрес –гр.Велинград, представлявано от В.И.– управител, чрез адв.Георги Жеков – САК и съдебен адрес : гр.София, бул.“П.яворов“№6, ет.2, офис 3.

Ответник по жалбата - Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно осигурителна практика“, гр. Пловдив при ЦУ на НАП ;

На основание чл.170 , ал.3 ДОПК, съдът :

УКАЗВА на оспорващия , че негова е тежестта на доказване , относно твърденията, че са налице извършени доставки и услуги – следва да представи писмени доказателства, с които разполага относно това твърдение – наличие на пътни листа, товарителници, кантарни бележки, командировачни, кои точно лица са работили – със съответните идентифициращи данни за да могат да се установят тези лица, за какво време са работили, какъв обем работа са извършили ,ако има проведен инструктаж кое лице го провело и др. писмени и гласни доказателства за извършените услуги и доставки, кои лица са предали и получили съответната техника . Да представи доказателства, кой е изготвил съответните бизнес планове , кой е изготвил „Проучване на Пазара за черни и цветни метали“, „Нови инвестиции, въвеждане на нови технологии „, „Проучване на имотния пазар в България 2014“, „консултация – въвеждане на нови кофражни платна“,“Закупуване на нова специализирана техника – верижен багер“ ,“ Проучване и анализ на търговсия пазар“ и др. посочени в посочените в РА фактури, оспорени от ревизиращия орган, за които е направено възражение, че установяват действително извършени доставки и услуги. След представяне на писмените доказателства в тежест на оспорващия  ще следва да се допусне и съдебно-счетоводна експертиза , която да установи съответните счетоводни записвания.

С оглед на така представените фактури за извършени услуги – изработване на бизнес планове и други писмени консултации, ще следва да се назначи и експертиза – съдебно –икономическа, за определяне на „пазарна цена“ за съответните услуги.

УКАЗВА  на ответника, че в негова тежест е да установи, фактите и обстоятелствата въз основа на които е издаден процесния РА.

 

УКАЗВА   на страните, че в първото по делото заседание следва да изчерпят всички свои доказателствени искания, съответно да представят всички писмени доказателства по делото с които разполагат.

 

 

Разпореждането не подлежи на самостоятелно обжалване.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ :/П/