Определение по дело №3857/2015 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 2129
Дата: 12 септември 2015 г. (в сила от 26 октомври 2015 г.)
Съдия: Пламена Николова Събева
Дело: 20152120203857
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 11 септември 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                             ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  гр. Бургас, 12.09.2015 г.

 

БУРГАСКИ РАЙОНЕН СЪД, XXI – ви наказателен състав, в закрито съдебно заседание на дванадесети септември две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: Пламена Събева

 

като разгледа НАХД3857 по описа на БРС за 2015 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството по делото е по реда на чл. 59- 63 от ЗАНН и е образувано по жалба на С. Г. С., ЕГН ********** срещу наказателно постановление №*** от 02.09.2013 г., издадено от директора на Дирекция „Обслужване” при ТД на НАП - Бургас.

От приложени по делото обратна разписка и пощенски плик (л.9) се установява, че на 06.03.2014 г. административнонаказващият орган е изпратил за връчване на жалбоподателя издаденото наказателно постановление, като видно от разписката адресатът не е бил намерен на адреса, както и същият не е потърсил пратката. От приложена на л. 10 от делото втора обратна разписка и пощенски плик се установява, че на 08.05.2014 г. наказателното постановление е изпратено повторно за връчване, като видно от отбелязването жалбоподателят отново не е бил намерен на адреса или друго лице, на което да се връчи, както и същият не е потърсил пратката.

С оглед нередовното връчване на постановлението наказващият орган е предприел връчване чрез посещение на адреса от двама служители на ТД на НАП – Бургас на 28.10.2014 г., за което действие бил съставен протокол, който е приложен по делото (л.11). Видно от протокола на 28.10.2014 г. отново на посочения адрес не са били открити нито жалбоподателя, нито друго лице, на което да се връчи издаденото срещу жалбоподателя наказателно постановление. 

След като жалбоподателят не е бил открит на посочения от него адрес и при липсата на нов известен адрес, наказващият орган е приложил разпоредбата на чл. 58, ал. 2 от ЗАНН и е отбелязал, че наказателното постановление следва да се счита за връчено от отбелязването, а именно от 29.01.2015 г. Предвид данните по делото съдът намира, че правилно наказващият орган е приел, че наказателното постановление следва да се счита връчено на основание чл. 58, ал. 2 от ЗАНН. Наказващият орган е предприел всички възможни действия за откриване на жалбоподателя на посочения и известен адрес. Липсват данни за друг адрес, на който жалбоподателят да бъде намерен, като следва да се отбележи, че дори в жалбата, с която е сезиран настоящият състав е посочен същият адрес, а именно гр. ., ж.к. „Б. М.”, бл. *, вх. *, ет. *, ап. *. 

Видно от положения върху жалбата печат, същата е депозирана пред наказващия орган на 11.08.2015 г. Както се установи по-горе в изложението наказателното постановление е връчено на жалбоподателя на 29.01.2015 г., поради което седемдневният срок за обжалване, предвиден в чл.59, ал.2 от ЗАНН, е изтекъл на 05.02.2015 г. Следователно жалбата е подадена шест месеца след изтичане на срока за обжалване.

С оглед изложеното съдът приема, че липсва надлежно сезиране, тъй като жалбата е недопустима като подадена след изтичане на срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, което съставлява самостоятелно основание за недопустимост на производството. Жалбата като недопустима следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното производство прекратено.

 

Така мотивиран, съдът

 

                                                       О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба, подадена от С. Г. С., ЕГН ********** срещу наказателно постановление № *** от 02.09.2013 г., издадено от директора на Дирекция „Обслужване” при ТД на НАП - Бургас и ПРЕКРАТЯВА производството по НАХД № 3857/2015г. по описа на РС-Бургас.

 

 

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Административен съд- Бургас.

                                                                                   

 

                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: