Решение по дело №673/2020 на Районен съд - Ботевград

Номер на акта: 260144
Дата: 16 септември 2020 г. (в сила от 16 септември 2020 г.)
Съдия: Илияна Цветкова
Дело: 20201810100673
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 17 юни 2020 г.

Съдържание на акта

             Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                             №144       

                  Ботевград, 16.09.2020г.

                    

          В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

БОТЕВГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД, гражданска колегия, втори съдебен състав, в публичното заседание на шестнадесети септември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: И.Ц.

 

при секретаря-И.Т.,

като разгледа докладваното от СЪДИЯТА  Ц.

гражданско дело № 673 по описа за 2020 година и за да се произнесе взе предвид следното:

 

     Производството е по чл.321, ал.5 от ГПК във връзка с чл.49, ал.4 и ал.5 от СК и чл.50 от СК.

    

      Водим от горното съдът

 

                        Р    Е   Ш   И:

 

      ПРЕКРАТЯВА брака, сключен на ****. с акт за граждански брак №****/****. на Община Ботевград, Соф. обл., между Н.Б.П. ***, с ЕГН:********** ***, ж.к.****, бл.**, вх.*, ет.*, ап.*, с ЕГН:**********, по взаимно съгласие на основание чл.49, ал.4 и ал.5 от СК във вр. с чл.50 от СК.

      УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл.49, ал.4 и ал.5 от СК във вр. с чл.51, ал.1 от СК, както следва:

I. ОТНОСНО МЕСТОЖИВЕЕНЕТО НА ДЕЦАТА, УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА, ИЗДРЪЖКАТА И РЕЖИМА НА ВИЖДАНЕ С ДРУГИЯ РОДИТЕЛ:

1.   МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на родените от брака деца Д. П.П., с ЕГН ********** и П. П.П., с ЕГН ********** ще бъде при тяхната майка Н.Б.П., с ЕГН ********** ***.

2.   РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху родените от брака деца Д. П.П., с ЕГН ********** и П. П.П., с ЕГН **********  ще се упражняват от тяхната майка и законен представител Н.Б.П., с ЕГН **********.

3.   ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ НА БАЩАТА С ДЕЦАТА.

След прекратяване на брака бащата П.Д.П. ще има право на личен контакт с децата Д. П.П., с ЕГН ********** и П. П.П., с ЕГН **********   всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от петък в 18.00 часа до неделя в 18.00 часа,с преспиване, както и един месец през лятото, който не съвпада с ползването на платения годишен отпуск от майката,както и на четна година на Великден, а майката на Коледа и Нова година, а на следващата година родителите се сменят, както и по всяко друго време след предварителна уговорка между родителите.

4.   ИЗДРЪЖКА на децата.

Бащата П.Д.П. ***, с ЕГН:********** ще заплаща на непълнолетното дете Д. П.П., с ЕГН **********, лично и със съгласието на майка й Н.Б.П. с ЕГН: **********, ежемесечна издръжка в размер от 152.50 лева (сто петдесет и два лева и петдесет стотинки), считано от датата на завеждане на исковата молба в съда – 17.06.2020г. до настъпването на законна причина за прекратяване или промяна размера на издръжката.

Бащата П.Д.П. ***, с ЕГН:********** ще заплаща на малолетното дете П. П.П. с ЕГН **********, чрез неговата майка Н.Б.П. с ЕГН: **********, ежемесечна издръжка в размер от 152.50 лева (сто петдесет и два лева и петдесет стотинки), считано от датата на завеждане на исковата молба в съда – 17.06.2020г. до настъпването на законна причина за прекратяване или промяна размера на издръжката.

 

II. ОТНОСНО ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ

Семейното жилище, представляващо апартамент, находящ се на адрес: Ботевград, ж.к.****, бл.**, вх.Г, ет.2, ап.6 след прекратяване на брака ще се ползва от съпруга П.Д.П..

 

ІІІ.  ИЗДРЪЖКА между съпрузите

Страните заявяват, че след прекратяване на брака няма да си дължат издръжка един на друг и не уговарят такава помежду си.

 

ІV.   ФАМИЛНО ИМЕ

След прекратяване на брака съпругатаНина Б.П. ще носи предбрачното си фамилно име - Т.

 

ОСЪЖДА П.Д.П. ***, с ЕГН:********** *** допълнителна държавна такса в размер на 15лв. /петнадесет лева/ върху молбата за прекратяване на брака му, както да заплати и държавна такса в размер на 219.60лв. /двеста и деветнадесет лева и шестдесет стотинки/ върху размера на издръжките, дължими на децата му.

   РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

        ПРЕПИС от решението да се връчи на страните.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                            /И.Ц./