Присъда по дело №600/2011 на Районен съд - Троян

Номер на акта: 62
Дата: 20 декември 2011 г. (в сила от 29 февруари 2012 г.)
Съдия: Петя Николова Гатева
Дело: 20114340200600
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 23 август 2011 г.

Съдържание на акта

 

 

                                 П Р И С Ъ Д А

                           № 62, гр. Троян, 20.12.2011 година

 

                                                      В ИМЕТО НА НАРОДА

ТРОЯНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ПЪРВИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ в открито съдебно заседание на двадесети декември, две хиляди и единадесета година в следния състав:

                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  СИЙКА СЕИЗОВА      

                                                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  Н.Т.                                                                                                                           Г.П.                                          

съдебен секретар Ц.Б.

прокурор Таня Пиронкова

разгледа докладваното от съдия -  СЕИЗОВА

НОХд. № 600 от 2011 година по описа на Троянски районен съд  

Въз основа на доказателствата по делото и Закона

 

                                                П  Р  И  С  Ъ  Д  И:

ПРИЗНАВА подсъдимата М.П.И. – родена на  *** *** , българка, българска гражданка, с начално образование, безработна, неомъжена, неосъждана, ЕГН – ********** за ВИНОВНА в това, че за периода м.декември 2010 година до м.януари 2011 година сама и в съучастие с лицата М.М.М. *** и Ю.Р.И. *** условията на продължавано престъпление, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот отнела чужди движими вещи на обща стойност 1069.85 /хиляда шестдесет и девет лева и осемдесет и пет стотинки/ лева от владението на Г.Т.Г. ***, П.Т.Н. ***, В.Б.А. ***, Дияна Н.Н. *** и С.К.И. ***, без тяхно съгласие с намерение  противозаконно да ги присвои, както следва:

І. През месец декември 2010 година от къща находяща се в с. Борима, ул. „9 -ти Септември” №48, собственост на Г.Т.Г. ***, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот – разширяване на решетка на прозорец на мазанско помещение отнела чужди движими вещи – скоростна кутия от УАЗ на стойност 240 /двеста и четиридесет/ лева, полуоски за УАЗ и един брой ръкав за преден мост на обща стойност 140 лева/сто и четиридесет/ лева , кожух за косачка БЧС на стойност 114 /сто и четиринадесет/ лева, стар двигател за мотоциклет АВО на стойност 60 /шестдесет/ лева, три броя пиратника /медни съдове/  по 10-12 литра на стойност 144 /сто четиридесет и четири/ лева, четири парчета поцинкова тръба ¾ цола за водопровод с по четири метра дължина  на стойност 32 /тридесет и два/ лева, всичко на обща стойност 730 /седемстотин и тридесет/ лева от владението на Г.Т.Г., без негово съгласие с намерение  противозаконно да ги присвои.

ІІ. В началото на месец януари 2011 година от къща, находяща се в с. Борима, Ловешка област, ул. Колю К. №10, собственост на П.Т.Н. ***, при условията на продължавано престъпление  и в съучастие като помагач с М.М.М. ***, ЕГН – ********** и Ю.Р.И. ***, ЕГН – ********** /двамата в качеството на съизвършители/,  като наблюдавала да не дойде някой умишлено улеснила извършването на престъплението чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот /откъртване летви на прозорец/ , М. и И. отнели чужди движими вещи: черен трифазен кабел с дължина 12.50 метра на стойност 20 /двадесет/ лева, чифт гумени ботуши на стойност 8.80 /осем лева и осемдесет стотинки/ лева и чифт стари мъжки сиви ботуши на стойност 4 /четири/ лева, всичко  на обща стойност 32.80 /тридесет и два лева и осемдесет стотинки/ лева от владението на П.Т.Н. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. 

ІІІ. На 10.01.2011 година   от къща находяща се в с. Борима, ул. Здравец №2 собственост на В.Б.А. *** при условията на продължавано престъпление  и в съучастие като помагач с Ю.Р.И. ***, ЕГН – ********** /същата в качеството  й на извършител/ , като съблюдавала да не дойде някой  умишлено улеснила извършването на престъпление  чрез  разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – разбиване на катинар на мазанско помещение на първи етаж на къщата, И. отнел чужди движими вещи – потопяема помпа РКМ – Троян №6242 с осем метра кабел, на стойност 48 /четиридесет и осем/ лева и медна пръскачка без капак на стойност 52.50 /петдесет и два лева и петдесет стотинки/ лева, всичко на обща стойност 100.50 /сто лева и петдесет стотинки/ лева от владението на В.Б.А. ***, без нейно съгласие , с намерение противозаконно да ги присвои.

ІV.  В средата на месец януари 2011 година от къща находяща се в с. Борима, Ловешка област, ул. „9-ти Септември” №21 собственост на Дияна Н.Н. *** при условията на продължавано престъпление чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – разбиване на входна врата и чрез използване на техническо средство – метална щанга, тип „кози крак” отнела чужди движими вещи – портативен циркуляр ПЦ 150 на стойност 56.00 /петдесет и шест/ лева, комплект порцеланови чаши за чай – 5 чаши и 6 чинийки за кафе със стойка на стойност 8.00 /осем/ лева, 10 броя стъклени чаши на стойност 9.45 /девет лева и четиридесет и пет стотинки/ лева, 1 брой нож с оранжева дръжка  и 2 броя вилици на стойност  5.60 /пет лева и шестдесет стотинки/ , 5 броя порцеланови бели чинии на стойност 6.00 /шест/ лева, 4 броя бели порцеланови паници на стойност 4.80 /четири лева и осемдесет стотинки/ лева, 1 брой нож с кафява дървена дръжка и 1 брой чирпак с кафява дръжка на стойност 6.50 /шест лева и петдесет стотинки/ лева, партигрил  на стойност 14.00 /четиринадесет/ лева, електрическа скара на стойност 11.00 /единадесет/ лева, машинка за мелене на месо на стойност 25.20 /двадесет и пет лева и двадесет стотинки/ лева, всичко на обща стойност 146.55 /сто четиридесет и шест лева и петдесет и пет стотинки/ лева от владението на Дияна Н.Н. ***, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

V. През месец януари 2011 година  от двора на къща находяща се в с. Борима, Ловешка област, ул. Здравец №4 собственост на С.К.И. *** при условията на продължавано престъпление отнела чужди движими вещи – стара готварска емайлирана печка за готвене на стойност 60.00 /шестдесет/ лева от владението на С.К.И. ***, без нейно съгласие с  намерение противозаконно  да я присвои, поради което и на основание 195 ал.1 т.3 предл.1 и т.4,  предл.2 във вр. с чл. 194 ал.1 във вр. с чл. 20 ал.4 във вр. с чл. 26 ал.1 и чл. 54 от НК Я ОСЪЖДА да ИЗТЪРПИ НАКАЗАНИЕ  12 /ДВАНАДЕСЕТ/ МЕСЕЦА – ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66 ал.1 от НК ОТЛАГА  изпълнението на наложеното наказание на подсъдимата М.П.И. с така установената самоличност за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от 3 /ТРИ/ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимият М.М.М. – роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, осъждан многократно, ЕГН – ********** за ВИНОВЕН в това, че  за периода от м. декември 2010г. до средата на м. януари 2011г. в с. Борима, Ловешка област в съучастие като съизвършител с лицата М.П.И. ***, Ю.Р.И. ***, и М.К.Г. *** условията на опасен рецидив и на продължавано престъпление чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот отнел чужди движими вещи на обща стойност 411.60 лв. /четиристотин и единадесет лева и шестдесет стотинки/ от владението на М.Х. ***, П.Т.Н. ***, Дияна Н.Н. *** и С.К.И. ***,  както следва:

І. През м. декември 2010 г. от къща находяща се в с. Борима, Ловешка област ул. „Кольо К." № 13 собственост на М.Х. *** условията на опасен рецидив и в съучастие като съизвършител с лицето  М.К.Г. *** - ********** чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - разбиване на катинар на врата на първия етаж на къщата отнел чужди движими вещи - 2 бр. медни съда - менчета на стойност 40.00 лв. /четиридесет лева/, два броя мотори за перални на стойност 55.00лв. /петдесет и пет лева/, сто килограма винкели на стойност 130.00лв. /сто и тридесет лева/ и машинка за подстригване модел „Statex multqut" с № 0502 на стойност 15.00 лв. /петнадесет лева/ всичко на обща стойност 240.00 лв. /двеста и четиридесет лева/ от владението на М.Х. *** негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои.

ІІ.В началото на м. януари 2011 г. от къща находяща се в с. Борима, Ловешка област, ул. „Кольо К." № 10 собственост на П.Т.Н. *** при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив в съучастие като съизвършители с Ю. Рамадамов И. *** - ********** и М.П.И. *** ЕГН - ********** в качеството й на помагач, чрез разрушаване на прегради здраво направени в защита на имот / откъртване летви на прозорец/ М. и И. отнели чужди движими вещи: черен трифазен кабел с дължина 12.50 м. на стойност 20.00 лв. /двадесет лева/, чифт гумени ботуши на стойност 8.80 лв. /осем лева и осемдесет стотинки/ и чифт стари мъжки сиви ботуши на стойност 4 лв /четири лева/ всичко на обща стойност 32.80 лв. /тридесет и два лева и осемдесет стотинки/ от владението на П.Т.Н. *** без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

ІІІ. В средата на м. януари 2011 г. от пристройки в двора на къща находяща се в с. Борима, Ловешка област, ул. „9-ти септември" № 21 собственост на Дияна Н.Н. ***, при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив в съучастие като съизвършители с Ю. Рамадамов И. *** - ********** чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, чрез разбиване на вратите на пристройките в двора отнел чужди движими вещи -два литра домашна ракия на стойност 17.00 лв. /седемнадесет лева/, два броя брадви с дължина на дръжките 73 см. и 90 см. на обща стойност 10.80 лв. /десет лева и осемдесет стотинки/, един брой синьо -черен елек на стойност 3.00 лв. /три лева/, един брой кафяво-черен елек на стойност 3 лв. /три лева/, един брой сиво яке с дълги ръкави на стойност 6.00 лв. /шест лева/ един брой работно яке с черни копчета на стойност 3.00 лв. /три лева/ всичко на обща стойност 42.80 лв. /четиридесет и два лева и осемдесет стотинки/ от владението на Дияна Н.Н. ***, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

 В средата на м. януари 2011г. от къща находяща се в с. Борима, Ловешка област ул. „Здравец" № 4 собственост на С.К.И. *** при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив в съучастие като съизвършители с Ю. Рамадамов И. *** - ********** чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - разбиване на катинар на врата на втория етаж на къщата отнел чужди движими вещи - два броя медника от 10 литра на стойност 96.00 лв. /деветдесет и шест лева/ от владението на С.К.И. *** без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 196 ал. 1 предл. 2 във вр. чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 във вр. чл. 29 ал. 1 буква „а"от НК и чл.54 от НК ГО  ОСЪЖДА да ИЗТЪРПИ НАКАЗАНИЕ  36 /ТРИДЕСЕТ И ШЕСТ/ МЕСЕЦА  - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да бъде изтърпяно - РЕАЛНО В ЗАТВОР ИЛИ ЗАТВОРНИЧЕСКО ОБЩЕЖИТИЕ ОТ ЗАКРИТ ТИП  при ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ , съгласно  чл.60 ал.1 и чл. 61 т.2 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

На основание чл. 59 ал.1 от НК ЗАЧИТА предварителното задържане на подсъдимият М.М.М. с така установената самоличност , считано от  27.01.2011 година до 17.05.2011 година, което време да се приспадне при изпълнение на наказанието „лишаване от свобода”.

ПРИЗНАВА подсъдимият М.К.Г. – роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, работи във фирма „Виктория 2007” ООД с. Борима, Ловешка област , като общ работник, неженен, неосъждан, ЕГН – **********,***,  за ВИНОВЕН в това, че през м. декември 2010г. от къща находяща се в с. Борима, Ловешка област, ул. „Кольо К." 13 собственост на М.Х. *** съучастие като сьизвършител с лицето М.М.М. ЕГН -********** *** чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - разбиване на катинар на врата на първия етаж на къщата отнел чужди движими вещи - 2 бр. медни съда - менчета на стойност 40.00 лева /четиридесет лева/, два броя ел. мотори за перални на стойност 55.00лв. /петдесет и пет/ лева, сто килограма винкели на стойност 130.00лв. /сто и тридесет/ лева и машинка за подстригване модел Statex multqut" с № 0502 на стойност 15.00 лв. /петнадесет лева/ всичко на обща стойност 240.00 лв. /двеста и четиридесет лева/ от владението на М.Х. *** негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои., поради което и на основание  чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 от НК и чл. 54 от НК го ОСЪЖДА да ИЗТЪРПИ НАКАЗАНИЕ  12 /ДВАНАДЕСЕТ/ МЕСЕЦА – ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66 ал.1 от НК ОТЛАГА  изпълнението на наложеното наказание на подсъдимият М.К.Г. с така установената самоличност за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от 3 /ТРИ/ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимият Ю.Р.И. – роден на *** ***, българин, български гражданин, без образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН – **********,***  за ВИНОВЕН в това, че  през месец януари 2011г. в с. Борима, Ловешка област сам и в съучастие като съизвършител с лицата М.П.И. *** и М.М.М. *** при условията на продължавано престъпление чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот отнел чужди движими вещи на обща стойност 392.10 лв. /триста деветдесет и два лева и десет стотинки/ от владението на П.Т.Н. ***, В.Б.А. ***, С.К.И. *** и Дияна Н.Н. ***, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, както следва:

І.В началото на м. януари 2011 г. от къща находяща се в с. Борима, Ловешка област, ул. „Кольо К." 10, собственост на П.Т.Н. *** в съучастие като съизвършител с М.М.М. *** ЕГН-********** и М.П.И. *** ЕГН ********** в качеството й на помагач чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот /откъртване летви на прозорец/ М. и И. отнели чужди движими вещи:  черен трифазен кабел с дължина 12.50 м. на стойност 20.00 лв. /двадесет лева/, чифт гумени ботуши на стойност 8.80 лв. /осем лева и осемдесет стотинки/ и чифт стари мъжки сиви ботуши на стойност 4 лв /четири лева/ всичко на обща стойност 32.80 лв. /тридесет и два лева и осемдесет стотинки/ от владението на П.Т.Н. *** без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

ІІ. На 10.01.2011 г. от къща находяща се в с. Борима, ул. „Здравец" 2 собственост на В.Б.А. *** при условията на продължавано престъпление и в съучастие като извършител с М.П.И. *** ЕГН ********** /същата в качеството й на помагач/ чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - разбиване катинар на мазанско помещение на първи етаж на къщата, И. отнел чужди движими вещи - потопяема помпа РКМ - Троян 6242 с осем метра кабел на стойност 48 лв. /четиридесет и осем лева/ и медна пръскачка без капак на стойност 52.50 лв. / петдесет и два лева и петдесет стотинки/ всичко на обща стойност 100.50 лв. / сто лева и петдесет стотинки / от владението на В.Б.А. ***,  без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

ІІІ. В средата на м. януари 2011г. от къща находяща се в с. Борима, Ловешка област ул. „Здравец" 4, собственост на С.К.И. *** при условията на продължавано престъпление чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - разбиване на катинар на врата на втория етаж на къщата сам отнел чужди движими вещи: един брой медник от 10 литра на стойност 48.00 лв. /четиридесет и осем лева / и един брой медник от 20 литра на стойност 72.00 лв. /седемдесет и два лева/, а в съучастие като съизвършител с М.М.М. ***,  ЕГН  - ********** отнел чужди движими вещи: два броя медника от 10 литра на обща стойност 96.00 лв. /деветдесет и шест лева/ всичко на обща стойност 216.00 лв. /двеста и шестнадесет лева/ от владението на С.К.И. ***, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

ІV. В средата на м. януари 2011г. от пристройки в двора на къща находяща се в с. Борима, Ловешка област, ул. 9-ти септември" 21,  собственост на Дияна Н.Н. ***, при условията на продължавано престъпление в съучастие като съизвършител с М.М.М. ***, ЕГН ********** чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот чрез разбиване на вратите на пристройките в двора отнел чужди движими вещи - два литра домашна ракия на стойност 17.00 лв. /седемнадесет лева/, два броя брадви с дължина на дръжките 73 см. и 90 см. на обща стойност 10.80 лв. /десет лева и осемдесет стотинки/, един брой синьо -черен елек на стойност 3.00 лв. /три лева/, един брой кафяво-черен елек на стойност 3 лева /три лева/, един брой сиво яке с дълги ръкави на стойност 6.00 лв. /шест лева/, един брой работно яке с черни копчета на стойност 3.00 лв. /три лева/ всичко на обща стойност 42.80 лв. /четиридесет и два лева и осемдесет стотинки/ от владението на Дияна Н.Н. ***, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание  чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК и чл.54 от НК го  ОСЪЖДА да ИЗТЪРПИ НАКАЗАНИЕ 12 /ДВАНАДЕСЕТ/ МЕСЕЦА  - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66 ал.1 от НК ОТЛАГА  изпълнението на наложеното наказание на подсъдимият Ю.Р.И. с така установената самоличност за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от 3 /ТРИ/ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимата Г.К.Г.  - родена на *** ***, българка, българска гражданка, безработна, неомъжена, неосъждана, ЕГН – **********  за НЕВИНОВНА  в това, че  през м. декември 2010г. от къща находяща се в с. Борима, Ловешка област, ул. „Кольо К." 13,  собственост на М.Х. *** съучастие като съизвършител с лицата М.М.М. ЕГН ********** *** и М.К.Г. *** - ********** чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - разбиване на катинар на врата на първия етаж на къщата отнела чужди движими вещи - 2 бр. медни съда -менчета на стойност 40.00 лв. /четиридесет лева/, два броя ел. мотори за перални на стойност 55.00лв. /петдесет и пет лева/, сто килограма винкели на стойност 130.00лв. /сто и тридесет лева/ и машинка за подстригване модел Statex multqut" с № 0502 на стойност 15.00 лв. /петнадесет лева/ всичко на обща стойност 240.00 лв. /двеста и четиридесет лева/ от владението на М.Х. *** негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, поради което  я ОПРАВДАВА по повдигнатото и поддържано обвинение за извършено престъпление по   чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 от НК.

ОСЪЖДА подсъдимата М.П.И. *** , ЕГН - **********  ДА ЗАПЛАТИ на гражданския ищец Г.Т.Г. ***-ти Септември №34”а”, ЕГН - ********** сумата 714.00 /седемстотин и четиринадесет/ лева, представляваща обезщетение за нанесени ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ в резултат на престъплението, заедно със законната лихва, считано от 01.01.2011  година до окончателното й изплащане, а на Държавата по сметка на Съдебната власт сумата 50.00 /петдесет/ лева, представляваща  минимална Държавна такса, съобразно уважения размер на предявения ГРАЖДАНСКИ ИСК.

            ОТХВЪРЛЯ като неоснователен и недоказан предявения граждански иск от Г.Т.Г. ***-ти Септември №34”а”, ЕГН – ********** срещу М.М.М. за сумата 714.00 /седемстотин и четиринадесет/ лева, представляваща обезщетение за нанесени ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ в резултат на престъплението.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

 - Метален лост, тип „кози крак” с дължина 95 см., обиколка 7.5 см., шестограм

- Влакно  сиво – бяло на цвят с дължина 2.7 см.   И

- Фас от цигара  обгорял в единия  си край с жълта лента върху филтъра откъм обгорялата страна на фаса  - СЕ ОТНЕМАТ в ПОЛЗА на Държавата  и се УНИЩОЖАТ. 

ОСЪЖДА подсъдимите М.П.И. ***, ЕГН - ********** , М.М.М. ***, мах. Дудевска №1, понастоящем в Затвора гр. Ловеч, ЕГН - **********,***, ЕГН – ********** и  Ю.Р.И. ***С. Караджа №7, ЕГН – ********** да  ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО в ПОЛЗА на Държавата по сметка на ОД на МВР гр. Ловеч сумата 260.10 /двеста и шестдесет лева и десет стотинки/  лева -   РАЗНОСКИ ПО ДЕЛОТО ЗА ЕКСПЕРТИЗИ. 

     ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и/или протестиране пред Ловешки окръжен съд в петнадесетдневен срок от днес.

 

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:           

 

                                                                                                                                  1:

                                                                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                       

                                                                                                                                2:           

 

МОТИВИ КЪМ ПРИСЪДА  № 62 /20.12.2011 година ,постановена по нохд № 600 / 2011 година на Троянски районен съд .

 

Районна прокуратура гр.Троян с обвинителен акт от 23.08.2011 година на основание чл. 246 ал 1 от НПК е повдигнала  обвинение срещу  М.П.И. *** за извършено престъпление по чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 и т. 4 предл. 2 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 4 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК - за това за периода от м. декември 2010г. до м. януари 2011г. сама и в съучастие с лицата М.М.М. *** и Ю.Р.И. *** условията на  продължавано престъпление чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот отнела чужди движими вещи на обща стойност 1069.85 лв. /хиляда шестдесет и девет лева и осемдесет и пет стотинки/ от владението на Г.Т.Г. ***, П.Т.Н. ***, В.Б.А. ***, Дияна Н.Н. *** и С.К.И. *** без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои .

Районна прокуратура гр.Троян с обвинителен акт от 23.08.2011 година на основание чл. 246 ал 1 от НПК е повдигнала  обвинение срещу  М.М.М. ***, за извършено престъпление по чл. 196 ал. 1 предл. 2 във вр. чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 във вр. чл. 29 ал. 16. „а"от НК – за това , че  за периода от м. декември 2010г. до средата на м. януари 2011г. в с. Борима, Ловешка област в съучастие като съизвършител с лицата М.П.И. ***, Ю.Р.И. ***, Г.К.Г. и М.К.Г. *** условията на опасен рецидив и на продължавано престъпление чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот отнел чужди движими вещи на обща стойност 411.60 лв. /четиристотин и единадесет лева и шестдесет стотинки/ от владението на М.Х. ***, П.Т.Н. ***, Д. Н.Н. *** и С.К.И. *** .

Срещу подсъдимият  М.К.Г. *** е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.  195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 от НК  за това , че през м. декември 2010г. от къща находяща се в с. Борима, собственост на М.Х. *** съучастие като сьизвършител с лицата М.М.М. ЕГН ********** *** и Г.К. ***  чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - разбиване на катинар на врата на първия етаж на къщата отнел чужди движими вещи - 2 бр. медни съда - менчета на стойност 40.00 лв. /четиридесет лева/, два броя ел. мотори за перални на стойност 55.00лв. /петдесет и пет лева/, сто килограма винкели на стойност 130.00лв. /сто и тридесет лева/ и машинка за подстригване модел „Statex  multgut” № 0502 на стойност 15.00 лв. /петнадесет лева/ всичко на обща стойност 240.00 лв. от владението на М.Х. *** негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои.

Повдигнато е обвинение срещу Ю.Р.И. ***  за извършено престъпление по престъпление по чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК за това ,че през месец януари 2011г. в с. Борима, Ловешка област сам и в съучастие като съизвършител с лицата М.П.И. *** и М.М.М. *** при условията на продължавано престъпление чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот отнел чужди движими вещи на обща стойност 392.10 лв. /триста деветдесет и два лева и десет стотинки/ от владението на П.Т.Н. ***, В.Б.А. ***, С.К.И. *** и Дияна Н.Н. ***, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

Срещу подсъдимата Г.К. ***  за извършено престъпление по престъпление по чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК , за това , че    през м. декември 2010г. от къща находяща се в с. Борима, собственост на М.Х. *** съучастие като съизвършител с лицата М.М.М. *** и М.К.Г. *** ********** чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - разбиване на катинар на врата на първия етаж на къщата отнела чужди движими вещи - 2 бр. медни съда -менчета на стойност 40.00 лв. /четиридесет лева/, два броя ел. мотори за перални на стойност 55.00лв. /петдесет и пет лева/, сто килограма винкели на стойност 130.00лв. /сто и тридесет лева/ и машинка за подстригване модел „Statex  multgut " с № 0502 на стойност 15.00 лв. /петнадесет лева/ всичко на обща стойност 240.00 лв. /двеста и четиридесет лева/ от владението на М.Х. *** негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои.

Представителят на Районна прокуратура –прокурор Таня Пиронкова  поддържа изцяло  повдигнатото обвинение срещу подсъдимата М.П.И. *** за извършено престъпление по чл. 195 ал. 1 т. З  1 и т. 4 предл. 2 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 4 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК.Счита ,че е доказано  от обективна и субективна страна .Досежно наказанието ,счита , че на подсъдимата следва да бъде наложено наказание от една година лишаване от свобода , което да изтърпи реално ,тъй като не е била открита на посочените от нея адреси  и няма критично отношение  към извършените от нея деяния .

Поддържа се изцяло повдигнатото обвинение срещу М.М.М. ***, за извършено престъпление по чл. 196 ал. 1 предл. 2 във вр. чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 във вр. чл. 29 ал. 16. „а"от НК.Прокурорът счита , че престъплението е доказано от обективна и субективна страна .Счита ,че на подсъдимия следва да се наложи наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода , което да изтърпи реално в затвор или затворническо общежитие от закрит тип , при първоначален строг режим .

Поддържа се изцяло повдигнатото обвинение срещу  подсъдимия М.К.Г. *** за извършено престъпление по чл.  195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 от НК  . Прокурорът счита , че на подсъдимия следва да се наложи наказание от 1  година  лишаване от свобода , което да бъде отложено по реда на чл.66 от НК за изпитателен срок от три години .

Прокурорът поддържа обвинението срещу Ю.  Р.И. ***  за извършено престъпление по престъпление по чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК. Счита , че на подсъдимия следва да бъде наложено наказание от 1 година лишаване от свобода , което да бъде изтърпяно реално ,тъй като същият е бил търсен  доста време и е привлечен като обвиняем по друго висящо досъдебно производство .

Срещу подсъдимата Г.  К.Г. се поддържа обвинение за извършено престъпление по чл. чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК.Предлага се на  тази подсъдима да бъде наложено наказание от една година лишаване от свобода, което да бъде отложено по реда на чл.66 от НК.

Подсъдимата М.  П.И. се явява лично.Признава се виновна и не оспорва фактическата обстановка изложена в обвинителния акт.  Представлява от адв. Я.К. ***, назначен за служебен защитник .Защитата обръща особено внимание на наказанието, което следва да бъде наложено на подсъдимата . Излагат се съображения , че тя не е осъждана , има малко дете за което се грижи  и че с нищо не е затруднила процеса .За това счита , че наложеното наказание следва да бъда отложено по реда на чл.66 от НК.

Подсъдимият М.М.М. се явява лично . Признава се виновен и не оспорва фактическата обстановка изложена в обвинителния акт.  Представлява се  от адв. П.Я. ***, назначен за служебен защитник .Счита , че исканото от прокурора наказание е твърде високо  и че наказание от две години лишаване от свобода  ще изиграе напълно своята роля за неговото превъзпитание.

Подсъдимият М.К.Г.  се явява лично . Признава се виновен и не оспорва фактическата обстановка изложена в обвинителния акт.  Представлява се  от адв. Д.П. ***, назначен за служебен защитник.Защитата не възразява досежно исканото от представителя на прокуратурата наказание  от една година лишаване от свобода ,което да бъде отложено по реда на чл.66 от НК.

Подсъдимият Ю.  Р.И.  се явява лично . Признава се виновен и не оспорва фактическата обстановка изложена в обвинителния акт.  Представлява се  от адв. К.Н. ***, назначен за служебен защитник.Според защитата  има  основания наказанието, което следва да  изтърпи  подсъдимия И.  да бъде отложено по реда на чл.66 от НК – подсъдимия не е осъждан , няма доказателства  да му е повдигнато друго обвинение ,работи  в дърводобива и желае да възстанови  вредите на пострадалите от престъплението .

Подсъдимата Г.Г. се явява лично и се представлява от адв.Б.Д. .Подсъдимата не се признава за виновна .Отрича да е участвала в  кражбата за която и  е повдигнато обвинението и моли да бъде оправдана .Защитникът счита , че няма достатъчно доказателства подсъдимата Г. да бъде призната за виновна .Акцентира се върху показанията на свид.М.  Т. като объркани и недостоверни, депозирани с цел да уличат  подсъдимата в престъпление.

            Съдът като прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства  ,прецени ги доказателства, преценени ги  поотделно и в тяхната съвкупност  и по реда на чл.14 и чл.18 от НПК ,приема за установена следната фактическа обстановка:

             През есента и зимата на 2010 година подсъдимите живеели в  с.Борима, област Ловешка .Всички били безработни .Издържали се със  средства, , които  припечелвали от предаване на метални отпадъци .Познавали се помежду си и се занимавали заедно или поотделно  с намиране на такива отпадъци .

              Подсъдимият М.М.М. живеел със семейството си в с.Борима в къщата на  свид. Г.Г.. С тях живеела и подсъдимата М.П. заедно с малолетното си дете .От дома на   Г. започнали да изчезват различни вещи ,които се намирали в двора и в къщата .В мазанското помещение имало  медни съдове и части от автомобили .Мазето било укрепено с метална решетка .През м. декември 2010 година подсъдимата М.П. разширила решетката на прозореца на мазето  и влязла вътре. От там  отнела  скоростна кутия и полуоски  от УАЗ , един брой ръкав  за преден мост на УАЗ ,кожух за косачка , стар двигател за мотоциклет,три броя пиратника и четири парчета  поцинкована тръба .По късно се обадила по телефона  на свид. О. ,който се занимавал с изкупуване на метални отпадъци .Той пристигнал в с.Борима  и от дома в който живеела  подсъдимата П. натоварил посочените вещи , които били в чували .Платил на подсъдимата М.П. сумата от 100 лева и закарал  вещите за предаване на пункт за изкупуване на черни и цветни метали  в гр.Троян .След като собственика разбрал за откраднатите вещи казал на подс.М. , че следва да напусне къщата .Тогава той заявил , че ще възстановят причинените вреди ,без да посочва кой е извършил кражбата им.

       Подсъдимия М.Г. и подс. М.М.М. били близки. Често се събирали ,за да се черпят. Така в края на  м. декември 2010 година в дома в който живеел М.  отново се събрали , за да се почерпят.С тях била и сестрата на  М.Г. –подс. Г.Г. .По това време тя живеела на семейни начала със свид.М.Т.. В близост  до къщата в която се били събрали се намирапа къщата на свид.М.  Х.Д.. Разговори ли се  и според обясненията на подс.М. -М.Т. им казал ,че в тази къща има различни  железа .Т. и Г. тръгвали за магазина в селото , а подсъдимите М.Г. и М.М.  за къщата на  М.  Д.. Пак ,според обясненията на подс.М.  в къщата влезнали   М.Г. , М.Т. и той .Къщата не била заключена вратата била завързана само с тел. След като влезнали в къщата , разбили катинар на вратата за първия етаж От там изнесли различни вещи –два броя медни съда , два броя ел. мотори  за пералня , машинка за подстригване. Изнесли също и винкелни железа .Вещите  отнесли  извън къщата в близост до намиращата се река . На другият ден подс. М. се обадил на свид. С.О. .Той дошъл със  собствения си автомобил и заедно с подс.Г. и М.  натоварили откраднатите вещи . Фактическата обстановка относно участието на Г.Г. е твърде противоречива. Факт е обаче , че заедно с М.Т. излезнали  от дома на подс.М. и тръгнали с тях. Г.Г. останала „навън  в уличката”.Колко време е била там и с каква цел не се установява от събраните доказателства .Няма доказателства тя да  е участвала в изнасянето , укриването и предаването  на вещите ,предмет на  кражбата .  

     Свидетелката    П.Т.  Н. *** , но живее в гр.Троян . В началото на м.януари 2011 година подсъдимите М.И. , М.М. и Ю.И. по прякор „джоджо” решили да извършат кражба от тази ,  за която знаели ,че не се обитава .Тримата  пристигнали до къщата , като подс.М.И. останала отвън , за да наблюдава и пази.Другите двама влезнали през задната  порта на къщата .Разбили мазанското помещение  ,като изкъртили летвите на прозореца и така проникнали в помещенията на къщата . От там отнели  два чифта гумени мъжки ботуши  и черен трифазан кабел с дължина от 12.50м.

       Свидетелката В.А. ***, но притежава къща в с. Борима, Ловешка област.Подсъдимите М.И., М.М. и Ю.И. на 10.01.2011г. проникнали в дома на свидетелката В.Б.А. като отнели от мазанско помещение потопяема помпа, осем метра кабел и медна пръскачка, без капак.

       От къща собственост на свид. С.К.И. *** 2011г. подсъдимата М.И. отнела от двора на къщата в с. Борима, Ловешка област  стара готварска емайлирана печка.Впоследствие  я закарала  в дома където живеела заедно с подсъдимия М.М. с помощта на количка. Малко по късно в средата на м.януари 2011 година от същата къща подсъдимите М.М. и Ю.И.   след като разбили катинар на врата от втория етаж  отнели два медника от по 10 л.

       В средата на м. януари 2011г. подсъдимите М.И.,  М. и И. ***.Къщата  била собственост на Д. Н.Н. ***.Подсъдимите знаели , че къщата е необитаема.  Подсъдимата  И. останала да наблюдава  и да пази пред дома на Н.,  а подсъдимите М. и И. разбили пристройките в двора на къщата. От пристройките подсъдимите И. и М. отнели два литра домашна ракия , два броя елеци, два броя якета.. Въпреки че оставили да пази подсъдимата М.И. с помощта на щанга тип „кози крак" разбила вратата на къщата на свидетелката Н. . От там отнела циркуляр, порцеланови чаши за чай, за кафе, един брой нож, вилици, порцеланови паници, два чирпака, електрическа скара, машинка за мелене на месо.

               Част от крадените вещи са били откарани на вторични суровини с микробус марка Форд с рег. № ОВ 0087 АХ от свидетеля Ю.К., който обвиняемите И. и М. помолили чрез заплащане да откара до „Балкантрейд" ЕООД гр. Троян, където впоследствие били предадени от К.. Друга част от отнетите вещи са били извозвани от свидетеля О., който притежавал лек автомобил марка " Рено Клио с ДК № ЕВ 3143. до гр. Троян , като с него била подсъдимата М.И. . О. бил повикан от подсъдимия М.М. , които му заплатил 20 лева за превоза, след като М.И. предала вещите на вторични суровини. Свидетеля С.Б. в началото на месец януари 2011г. минавал през с. Борима, Ловешка област. Малко преди центъра бил спрян от подсъдимата И. , която му предложила медни съдове и пиратник,  които той закупил за  сумата от 70.00 лева. По късно ги  предал в пункта за изкупуване на черни и цветни метали до фирма " Лесопласт" гр. Троян.

          В хода на производството е назначена и изслушана стоково икономическа експертиза ,която е установила стойността на откраднатите  вещи ,както следва : от къщата собственост   на свидетеля Г.Г. са отнети вещи на стойност  730.00 лв. От къщата собственост на П.Т.Н. отнети вещи на стойност  - 32.80 лв. От къщата  на Д. Н.Н. са отнети вещи на стойност  - 189.35 лв., на С.К.И. отнетите вещи са на стойност  276.00 лв. От къщата собственост  на В.Б.А. отнети вещи на стойност  -100.50 лв.,а на М.Х.Д. отнети вещи на стойност  - 240.00 лв.Стойността на общо отнетите вещи от посочените къщи , находящи се в село Борима , област ловешка е 1568, 65 лв.

            От правна  страна .   

            При така изяснена и безспорна фактическа обстановка съдът счита , че подсъдимата  М.П.И. *** е осъществила от обективна   и субективна страна състава на  чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 и т. 4 предл. 2 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 4 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК - за това за периода от м. декември 2010г. до м. януари 2011г. сама и в съучастие с лицата М.М.М. *** и Ю.Р.И. *** условията на  продължавано престъпление чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот отнела чужди движими вещи на обща стойност 1069.85 лв. /хиляда шестдесет и девет лева и осемдесет и пет стотинки/ от владението на Г.Т.Г. ***, П.Т.Н. ***, В.Б.А. ***, Дияна Н.Н. *** и С.К.И. *** без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои .

           Подсъдимият М.М.М. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава на  чл. 196 ал. 1 предл. 2 във вр. чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 във вр. чл. 29 ал. 16. „а"от НК – за това , че  за периода от м. декември 2010г. до средата на м. януари 2011г. в с. Борима, Ловешка област в съучастие като съизвършител с лицата М.П.И. ***, Ю.Р.И. ***, и М.К.Г. *** условията на опасен рецидив и на продължавано престъпление чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот отнел чужди движими вещи на обща стойност 411.60 лв. /четиристотин и единадесет лева и шестдесет стотинки/ от владението на М.Х. ***, П.Т.Н. ***, Д. Н.Н. *** и С.К.И. *** , без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои .

       Подсъдимият  М.К.Г. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава на  чл.  195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 от НК  за това , че през м. декември 2010г. от къща находяща се в с. Борима, Ловешка област, собственост на М.Х. *** съучастие като сьизвършител с лицата М.М.М. ЕГН ********** ***  чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - разбиване на катинар на врата на първия етаж на къщата отнел чужди движими вещи - 2 бр. медни съда - менчета ,два броя ел. мотори за перални, сто килограма и машинка за подстригване модел „Statex  multgut” № 0502 ,всичко на обща стойност 240.00 лв. от владението на М.Х. *** негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои.

           Подсъдимият Ю.Р.И. ***  е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК за това ,че през месец януари 2011г. в с. Борима, Ловешка област сам и в съучастие като съизвършител с лицата М.П.И. *** и М.М.М. *** при условията на продължавано престъпление чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот отнел чужди движими вещи на обща стойност 392.10 лв. /триста деветдесет и два лева и десет стотинки/ от владението на П.Т.Н. ***, В.Б.А. ***, С.К.И. *** и Дияна Н.Н. ***, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

            Подсъдимите М.И. , М.М.М. , Ю.Р.И. и М.К.Г.  са извършили престъпленията при пряк умисъл ,като са  осъзнавали обществено опасния характер на деянията извършени от тях , ,общественоопасните  последици и въпреки това  са ги  допуснали.

       Съдът призна подсъдимата Г.К. ***  за невиновна да е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението  по чл. 195 ал. 1 т. З предл. 1 във вр. чл. 194 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК и я оправда  за това , че    през м. декември 2010г. от къща находяща се в с. Борима, собственост на М.Х. *** съучастие като съизвършител с лицата М.М.М. *** и М.К.Г. *** ********** чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот - разбиване на катинар на врата на първия етаж на къщата отнела чужди движими вещи - 2 бр. медни съда -менчета на стойност 40.00 лв. /четиридесет лева/, два броя ел. мотори за перални на стойност 55.00лв. /петдесет и пет лева/, сто килограма винкели на стойност 130.00лв. /сто и тридесет лева/ и машинка за подстригване модел „Statex  multgut " с № 0502 на стойност 15.00 лв. /петнадесет лева/ всичко на обща стойност 240.00 лв. /двеста и четиридесет лева/ от владението на М.Х. *** негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои.

          При събраните писмени  и  гласни доказателства съдът счита , че не са налице убедителни доказателства за участие на тази подсъдима в извършване на посочената кражба.За да постанови оправдателна присъда по отношение на подсъдимата Г.Г. съдът  съобрази обясненията на подсъдимите М.М.  и М.Г. ,както и обясненията дадени от подсъдимата Г.Г..Приема се , че обясненията на подсъдимите имат  двойствен характер .От една страна  на своеобразно средство за защита, а от друга на  годно доказателствено средство.В настоящият случай съдът ги приема  като обективни и достоверни ,тъй като липсват други доказателства , които да ги опровергават.Съдът не кредитира показанията на свид.М.Т.. Същите са много объркани и не дават ясна и достоверна представа за фактите. Освен , че са объркани ,съдът ги приема и като пристрастни . Стана ясно , че М.Т. и подс.Г.  са живяли на семейни начала и че в последствие отношенията им се влошили и се  разделили по настояване на Г.Г. .Раздяла с която той не е бил съгласен.Разпитът на този свидетел беше проведен много трудно , емоционално и оставя впечатление  на несигурност и недостоверност.  Твърде вероятно е по този начин свидетеля  да прикрива и собственото си участие в тази кражба .

 

                Досежно наложените наказания .

 

                Съдът наложи на подсъдимата М.  П.  И. наказание от

12 /дванадесет /месеца лишаване от свобода.Наказанието съдът определи при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства .Подсъдимата признава изцяло вината си ,грижи се  единствена за малолетното си дете, има постоянно местоживеене *** и не се укривала от органите на правосъдието .На основание чл.66 от НК  съдът отложи изпълнението на наказанието за  изпитателен три години,тъй като подсъдимата до този момент не е осъждана и е с чисто съдебно минало.                   

                При определяне размера на наложеното наказание на подс.М.М.М.  съдът съобрази обществената опасност на деянието и дееца, съобрази , че подсъдимия признава вината си и че не е препятствал органите на правосъдието .За това определи наказание към минимума предвиден в закона ,при смекчаващи отговорността обстоятелства по чл.54 от НК, а именно от 36 /тридесет и шест / месеца лишаване от свобода. Подсъдимият М. е осъждан многократно и затова следва да изтърпи наказанието реално в затвор или затворническо общежитие от закрит тип  , при първоначален  строг режим.

                 На подсъдимият М.К.Г. съдът наложи наказание от 12 /дванадесет / месеца лишаване от свобода ,при смекчаващи отговорността обстоятелства по чл.54 от НК .Наказанието на основание чл.66 от НК отложи за изпитателен срок от три години .Подсъдимият признава вината си , съдействал е на органите на досъдебното производство за разкриване на престъплението ,не е осъждан до сега за извършване на престъпления  от общ характер.

                Съдът наложи на подсъдимия Ю.Р.И. от 12 /дванадесет / месеца лишаване от свобода при смекчаващи отговорността обстоятелства по чл.54 от НК/ ,което на осн.чл.66 от НК  отложи за изпитателен срок от три години . Подсъдимият признава вината си ,работи в дърводобива в с.Борима ,има желание да възстанови причинените имуществени вреди на пострадалите ,не е осъждан  и  е с чисто съдебно минало. Съдът не споделя становището на представителя на прокуратурата , че подсъдимия И. следва да изтърпи наложеното наказание ефективно , тъй като  има образувано друго досъдебно производство  по което е повдигнато обвинение за извършено престъпление от този подсъдим. Няма доказателства по делото ,които да удостоверяват твърдяните в този смисъл  от прокурора факти .

                В гражданската част.

                Предявен е граждански иск от  Г.Т.Г. ***   срещу подсъдимите М.П.И.   и     М.М.  М. за сумата 714.00 лева ,причинени имуществени вреди от престъплението . Предявеният граждански иск е приет за съвместно разглеждане в наказателния процес , като пострадалия Г.Т.Г. е конституиран в качеството му на граждански ищец.

               От доказателствата по делото е установено ,че през м. декември 2010 година от дома на Г.Т.Г. подсъдимата М.П.И. извършила кражба на следните вещи : . скоростна кутия и полуоски  от УАЗ , един брой ръкав  за преден мост на УАЗ ,кожух за косачка , стар двигател за мотоциклет,три броя пиратника и четири парчета  поцинкована тръба на обща стойност 730.00 лева .По късно се обадила по телефона  на свид. О. ,който се занимавал с изкупуване на метални отпадъци .Той пристигнал в с.Борима  и от дома в който живеела  подсъдимата П. натоварил посочените вещи , които били в чували.Платил й сумата от 100.00 лева , а той  ги предал на пункт за изкупуване на черни и –цветни метали в гр.Троян. За извършеното  престъпление от М.П.И.  й е повдигнато  и съответното обвинение за кражба .

            Предявеният граждански иск е основателен и доказан до размера на предявената сума от 714 .00 лева само срещу подсъдимата М.П.И.  и затова  съда го уважи със законните последици .Срещу подсъдимия М.М.М. няма повдигнато обвинение за тази кражба , а и няма доказателства по делото да е участвал в отнемането на посочените движими вещи , собственост на гражданския ищец М.Г.. За това граждански иск предявен срещу подсъдимия М.М.М. беше отхвърлен като неоснователен и недоказан .

               Предвид уважения граждански иск , подсъдимата М.П.И. беше осъдена да заплати на държавата по бюджета на съдебната власт сумата от 50.00 лева –минимална държавна такса .

               Веществените доказателства :метален лост , тип „кози крак „с дължина 95 см.,обиколка 7.5 см.шестограм ,Влакно –сиво-бяло на цвят , с дължина 2.7 см., и фас от цигара ,обгорял в единия си край с жълта лента от към обгорялата  страна на фаса  ,съдът постанови да се  отнемат и унищожат.

                 В тежест на подсъдимите М.П.И. , М.М.М. , М.К.Г. и Ю.Р.И. ,съдът постанови да се възложат направените разноски в размер на 260.10/ двеста и шестдесет лева и десет стотинки / лева за експертизи .

                 Водим от изложеното съдът постанови присъдата си .