Споразумение по дело №5/2020 на Районен съд - Каварна

Номер на акта: 2
Дата: 7 януари 2020 г. (в сила от 7 януари 2020 г.)
Съдия: Живко Павлов Георгиев
Дело: 20203240200005
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 3 януари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

      П Р О Т О К О Л

гр. Каварна, 07.01.2020 г.

 

Каварненският  районен съд, в публично съдебно заседание   на седми януари през две хиляди и двадесета  година  в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЖИВКО ГЕОРГИЕВ

 

при участието на секретаря: ***

и прокурора: БОНКА КОСТАДИНОВА-БЕЛЧЕВА,  сложи на разглеждане  

НОХД № 5 по описа за 2020 година, докладвано от Районния съдия.        

На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

 

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА гр. Каварна редовно призована се представлява от Прокурор Бонка КОСТАДИНОВА.

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.Т.Т. редовно призован се явява лично и се представлява от адв. М.К. ***, редовно упълномощена по БП № 101/2019 г. по описа на РУ гр. Шабла и приета по делото.

СЪДЪТ изслушва страните относно хода на съдебното заседание.

ПРОКУРОР КОСТАДИНОВА - Да се даде ход на делото.

АДВ. К.  - Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СЪДЪТ, на основание чл. 272 от НПК снема самоличността на обвиняемия.

Т.Т.Т., ЕГН: **********, роден на *** ***, с настоящ адрес ***, гражданство -  българско, неженен - разведен, работи като ***, неосъждан.

СЪДЪТ разяснява правата на обвиняемия   в наказателния процес.

ОБВИНЯЕМ Т.Т.  - Разбрах какви са правата ми. Не правя отводи на състава на съда, секретаря и прокурора.

СЪДЪТ запитва страните имат ли искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

ПРОКУРОР КОСТАДИНОВА - Нямаме искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

АДВ. К. - Нямаме искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

С оглед становището на страните СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

СЪДЪТ ДОКЛАДВА сключеното между Бонка Костадинова-Белчева –  прокурор при Районна прокуратура  гр. Каварна и адвокат М.К. - защитник на обвиняемия Т.Т.Т. споразумение по реда на чл. 381 от НПК, постигнато след приключване  на БП № 101/2019 г. по описа на Районно управление  гр. Шабла за извършено от обвиняемия  престъпление по чл. 343б ал. 1 от НК.

СЪДЪТ запитва страните поддържат ли постигнатото между тях споразумение.

ПРОКУРОР КОСТАДИНОВА -  Господин Председател, поддържаме искането за одобряване на внесеното споразумение.  Считаме, че споразумението  не противоречи на закона и морала  и моля да го одобрите.

АДВ. К.  -  Господин Съдия,  поддържаме искането за одобряване на споразумението. Подзащитният   ми се признава за виновен, разбира последиците от споразумението, съгласен   е  с тях и доброволно се отказва  от разглеждане на делото по общия ред. Считаме, че споразумението  не противоречи на закона и морала и моля да го  одобрите.

СЪДЪТ запитва обвиняемия разбира ли обвинението, признава  ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен   ли  е  с  тях и доброволно ли  е   подписал  споразумението. 

ОБВИНЯЕМ Т.Т. - Разбирам в какво съм обвинен и се признавам за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен тези последици да настъпят. Съгласен съм наказателното производство да бъде прекратено и да не се гледа по общия ред. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ, на основание чл. 283 от НПК прочита приложените по БП № 101/2019 г. по описа РУ гр. Шабла доказателства и запитва страните повторно за искания по доказателствата.

ПРОКУРОР КОСТАДИНОВА - Няма да сочим други доказателства.

АДВ. К.  -  Нямаме искания по доказателствата.

СЪДЪТ предоставя на обвиняемия   право на последна дума.

ОБВИНЯЕМ Т.Т. - Моля да одобрите споразумението.

СЪДЪТ, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК вписва в протокола съдържанието на споразумението:

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.Т.Т. се признава за виновен в това, че на ***2019 г. в гр. Шабла по ул. “***“, пред ***посока изход на гр. Шабла  управлявал моторно превозно средство – л. а. “***“ с рег. № ***  с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 2,01 промила , установено по надлежния ред - с техническо средство алкотест-Дрегер 7510 с № АРВА-0051 - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Страните постигнаха съгласие по следното:

Приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че Т.Т.Т. е извършил предвиденото в НК и гореописано престъпление.

Деянието е извършено умишлено.

         За извършеното престъпление на обвиняемия да се определи наказание при приложението и на основание чл. 343б ал. І вр. с чл. 55 ал. І т. 1  от НК, като му бъде определено наказанието «Лишаване от свобода» за срок от 3 (три) месеца, като на основание чл. 66 от НК изтърпяването на така наложеното наказание да бъде отложено за срок от 3 (три) години.      

На основание чл. 55 ал. 3 от НК да не се налага по-лекото наказание „Глоба“, което законът предвижда наред с наказанието „Лишаване от свобода“.    

На основание чл. 343г от НК да бъде постановено спрямо обвиняемия и наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 3 (три) месеца по смисъла на чл. 37 т. 7 от НК.

На основание чл. 59 ал. 4 от НК приспада времето, през което Т.Т.Т. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 18.12.2019 г.

Направените по делото разноски - няма.

 

 

ПОДПИСИ:

 

ПРОКУРОР: БОНКА КОСТАДИНОВА-БЕЛЧЕВА     ..……………..                             

 

АДВОКАТ: М.М.К.     ..……………..

 

ОБВИНЯЕМ: Т.Т.Т.                 ……………….

 

 

СЪДЪТ, след полагане подписите на страните и като установи, че така представеното споразумение е сключено съобразно предвидения в чл. 381 от НПК ред между надлежно легитимирани страни и по своето съдържание не противоречи на закона и морала счита, че същото следва да бъде одобрено, а наказателното производство против обвиняемата    прекратено.

Водим от изложеното и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между РП гр. Каварна от една страна и обвиняемия   по БП № 101/2019 г. по описа на РУ гр. Шабла  лично и представляван  от защитника си адв. М.К. ***, по силата на което обвиняемият Т.Т.Т., ЕГН: **********, роден на *** ***, с настоящ адрес ***, гражданство -  българско, неженен - разведен, работи като ***, неосъждан се признава за виновен в това, че на ***2019 г. в гр. Шабла по ул. “***“, пред ***посока изход на гр. Шабла  управлявал моторно превозно средство – л. а. “***“ с рег. № ***  с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 2,01 промила , установено по надлежния ред - с техническо средство алкотест-Дрегер 7510 с № АРВА-0051, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 във вр.  с чл. 55 ал. 1, т. 1 от НК му налага наказание «Лишаване от свобода» за срок от 3 (три) месеца, като на основание чл. 66 от НК изтърпяването на така наложеното наказание да бъде отложено за срок от 3 (три) години.      

На основание чл. 55 ал. 3 от НК не налага по-лекото наказание „Глоба“, което законът предвижда наред с наказанието „Лишаване от свобода“.    

На основание чл. 343г от НК постановява спрямо обвиняемия и наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 3 (три) месеца по смисъла на чл. 37 т. 7 от НК.

На основание чл. 59 ал. 4 от НК приспада времето, през което Т.Т.Т. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 18.12.2019 г.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 5/2020 г. по описа на Районен съд гр. Каварна.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване или протест.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.45 часа.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен на 07.01.2020 г.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЕКРЕТАР: