Решение по дело №4/2021 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 260151
Дата: 26 май 2021 г. (в сила от 3 юни 2021 г.)
Съдия: Валентина Жекова Кърпичева Цинцарска
Дело: 20212100900004
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 6 януари 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 85                                26.05.2021г.                            гр.Бургас

 

В    И М Е Т О  Н А   Н А Р О Д А

 

БУРГАСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                       ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

на втори март                                                           две хиляди двадесет  и първа година

в публично заседание в състав:                 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Валентина Кърпичева-Цинцарска

 

секретар Таня Михова

като разгледа докладваното от съдия Кърпичева-Цинцарска

дело по несъстоятелност № 4 по описа на БОС за 2021г.

 

Производството по делото е образувано по молбата на „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Поморие, ул. Добрич 2А, за обявяване на неговата неплатежоспособност, определяне на начална дата  на неплатежоспособността, откриване на производство по несъстоятелност по отношение на молителя, допускане на обезпечение чрез налагане на съответни обезпечителни мерки, да се прекрати дейността на търговеца, да се обяви същия в несъстоятелност и да се спре производството по делото.

Молбата е с правно основание в чл. 625, ал. 1 от Търговския закон /ТЗ/,  а именно молба за откриване на производство по несъстоятелност по отношение на търговското дружество „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, депозирана от това дружество. Същата е допустима, предвид възможността, предвидена в закона длъжникът сам да подаде тази молба.

Видно от проведеното съдебно заседание, молителят иска с решението си, съдът да го обяви в несъстоятелност, тъй като средствата и активите му не позволяват продължаване на дейността. Молителят е счел, че следва да се даде възможност на неговите кредитори да предплатят необходими разноски за продължаване на производството по несъстоятелност. С определение № 260360 от 29.03.2021г. съдът е дал възможност на кредиторите на „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, да заявят готовност и да внесат такива разноски. По делото е постъпила молба-съгласие от кредитор на длъжника, с която се иска продължаване на производството по несъстоятелност и се представят доказателства за заплатената сума от 12 000 лева за първоначални разноски по несъстоятелността.

            По основателността на молбата съдът намира следното:

По делото се твърди наличието на хипотезата на чл. 607 а, ал. 1 във вр. чл. 608, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Търговския закон, а именно твърдението за наличие на предпоставки за откриване на производство по несъстоятелност на търговец поради неговата неплатежоспособност, установена с невъзможност да изпълни изискуеми парични задължения по валидно възникнали търговски сделки и публичноправни задължения към държавата.

Така твърдяните хипотези на закона се доказаха в съдебното производство, а именно молителят се намира в състояние на неплатежоспособност, тъй като не е в състояние да изпълни изискуеми вземания по търговски сделки и такива по публичноправни задължения.

Извършената по делото съдебно-счетоводна експертиза установи твърдяните задължения. Видно от същата, към датата на подаване на молбата за откриване на производство по несъстоятелност-06.01.2021г. задълженията на молителя са в общ размер на 1  844 094,33 лева, като задълженията имат, както частен характер, така и публичен. Публичните задължения на молителя са към НАП и са в общ размер на 603 173,35 лева. От общия размер на задълженията, с настъпил падеж са задължения в размер на 702 594,33 лева. Експертизата на вещото лице Хаджиатанасов е констатирала, че молителят не разполага с краткотрайни активи, които да покрият задълженията му. Констатирано от финансовите резултати на молителя, че дружеството за периода 2015г.-2019г. не генерира достатъчно доходи, които да могат да обслужат задълженията му с настъпил падеж. Констатирано е, че молителят не развива стопанска дейност, не разполага с краткотрайни активи, собствения капитал на дружеството е отрицателна величина, тъй като общата стойност на задълженията му надвишават стойността на активите му.

Съдът намира, че датата на настъпване на неплатежоспособността на длъжника следва да бъде 31.12.2019г. Видно от заключението на експерта, последно плащане на задължения от страна на молителя е регистрирано на 14.08.2019г., като след тази дата няма повече погасявания на задължения. Финансовият резултата на дружеството към края на 2018г. е нулев, докато в края на 2019г. вече е отрицателен. Следователно се установява едно трайно влошаване на финансово състояние на молителя, като преустановяването на плащанията и финансовия резултата за 2019г.,  сочат, че именно края на тази година бележи тази трайност на финансовите затруднения на същия.

Съдът намира, че с оглед констатираната неплатежоспособност на молителя, същият следва да бъде обявен в несъстоятелност, като освен решение по чл. 630, ал. 1 от ТЗ са налице и предпоставките за постановяване на решение по 630, ал. 2 от ТЗ, така както е поискал и самия молител. Видно от заключението на икономическия експерт, търговското предприятия на молителя не развива стопанска дейност, не разполага с краткотрайни и дълготрайни активи за покриване на задълженията му и е декапитализирано. С оглед на така констатираното, съдът намира, че продължаване на дейността дружеството би увредило масата на несъстоятелността, тъй като при липса на действащо дружество, същото няма как да кумулира приходи, а може да трупа само задължение. Следователно освен, че по отношение на молителя следва да открие производство по несъстоятелност, същият следва да бъде обявен в несъстоятелност, ведно с всички законови последици от това съгласно чл. 711 от ТЗ.

Кредитор на молителя е предплатил определените от съда по реда на чл. 629 б ТЗ начални разноски за производството по несъстоятелността в размер на 12 000 лева.

За временен синдик съдът назначава лицето, посочено от кредитор на основание чл. 628, ал. 4 от ТЗ: Росен Георгиев Милошев, с ЕГН **********, със служебен адрес: гр. София, ул. Княз Борис Първи № 77, ет. 3, ап. 7, като е представена декларация със съгласие за изпълняване функциите на синдик, в която е отразило, че отговаря на изискванията на чл. 655 и чл. 656 от Търговския закон. 

На временния синдик следва да се определи възнаграждение в размер на 800 лева, платимо ежемесечно от предплатените по реда чл. 629 б от ТЗ разноски.

Необходимо е да се свика първо събрание на кредиторите на длъжника, което да се насрочи за 15.06.2021г. от 11,30 часа в сградата на Бургаския окръжен съд при дневен ред по чл. 672 от ТЗ.

С настоящото решение, съдът следва да осъди  молителя да заплати сумата от 250 лв. по сметка на Окръжен съд – Бургас, представляваща държавна такса за водене на производството по настоящото дело.

 

Мотивиран от горното и на основание чл. 630, ал. 1 и ал. 2 и чл. от Търговския закон Бургаският окръжен съд

 

Р Е Ш И :

 

ОБЯВЯВА неплатежоспособността на „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Поморие, ул. Добрич 2А, като определя за нейна начална дата 31.12.2019 год.

ОТКРИВА производство по несъстоятелност по отношение на „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Поморие, ул. Добрич 2А.

ОБЯВЯВА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Поморие, ул. Добрич 2А.

ПОСТАНОВЯВА прекратяване дейността на предприятието на „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Поморие, ул. Добрич 2А.

ПОСТАНОВЯВА обща възбрана и запор върху имуществото на „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Поморие, ул. Добрич 2А.

ПРЕКРАТЯВА правомощията на органите на „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Поморие, ул. Добрич 2А.

ЛИШАВА „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Поморие, ул. Добрич 2А от правото да управлява и да се разпорежда с имуществото, включено в масата на несъстоятелността.

ПОСТАНОВЯВА започване на осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността, и разпределение на осребреното имущество.

НАЗНАЧАВА Росен Георгиев Милошев, с ЕГН **********, със служебен адрес: гр. София, ул. Княз Борис Първи № 77, ет. 3, ап. 7 за временен синдик на  „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Поморие, ул. Добрич 2А.

ОПРЕДЕЛЯ текущо възнаграждение на временния синдик в размер на 800 лева, платими ежемесечно от предплатените по реда на чл. 629 б от ТЗ начални разноски.

ЗАДЪЛЖАВА временния синдик в 14-дневен срок от  постановяване на решението да изготви списък на кредиторите и размерите на вземанията им, да представи заверено извлечение от търговските книги, както и да представи доклад за причините за неплатежоспособността, състоянието на имуществото,  взетите мерки за запазването на имуществото и за възможностите за оздравяване на предприятието по чл. 668 от ТЗ.

СВИКВА първо събрание на кредиторите, което да се проведе на 15.06.2021г. от 11,30 часа в сградата на Бургаски окръжен съд на адрес гр. Бургас, ул. „Александровска” № 101, зала № 6, при следния дневен ред: 1.Изслушване  доклада на временния синдик по чл.668, т. 2 от ТЗ; 2.Избор на постоянен синдик и отправяне на предложение до съда за назначаването му. Определяне на текущо възнаграждение на постоянния синдик. 3.Избор на комитет на кредиторите.

ОСЪЖДА „КЪНСТРАКШЪН ЕНД МЕНАДЖМЕНТ БИЛДИНГС ГРУП“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Поморие, ул. Добрич 2А да заплати по сметката на Бургаския окръжен съд държавна такса в размер на 250 /двеста у петдесет/ лева.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Заверен препис от решението да се изпрати за вписване в Търговския регистър при Агенцията по вписванията.

Решението подлежи на обжалване пред Бургаски апелативен съд в седмодневен срок от вписването му в търговския регистър.

 

 

ОКРЪЖЕН  СЪДИЯ: