Споразумение по дело №2913/2018 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 332
Дата: 3 юли 2018 г. (в сила от 3 юли 2018 г.)
Съдия: Николай Симеонов Гемеджиев
Дело: 20182120202913
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 26 юни 2018 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

 

03.07.2018 година

гр. БУРГАС

Районен съд - Бургас

ХХIІ-ри наказателен състав

На трети юли

две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н. ГЕМЕДЖИЕВ

       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

Секретар: Мария Милева

Прокурор: Д.Г.

Сложи за разглеждане докладваното от съдията Гемеджиев

Наказателно ОХ дело № 2913 по описа за 2018 година.

На именното повикване в 15:30 часа се явиха

За Районна прокуратура Бургас, редовно призовани, се явява прокурор Д.Г..

Подсъдимият Н.Д.Д., редовно призован, се явява лично и с адв. С.И., надлежно упълномощен от досъдебното производство.

Явяват се свидетелите Х.Д.Х. и М.П.М..

Не се явява вещото лице Г.М.П., нередовно призована. Призовката върната в цялост с отбелязване, че лицето е в отпуск до 03.07.2018 г., включително.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ.И.: Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ: Да се даде ход на делото.

 

Съдът, с оглед становищата на страните и липсата на процесуални пречки,

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

Н.Д.Д., ЕГН **********, роден на *** ***, с адрес ***, български гражданин, със средно образование, женен, работя като охранител към „ДСК Транс секюрити”, неосъждан.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получил препис от обвинителния акт. Разбирам в какво съм обвинен.

 

Съдът разясни на страните правата им в настоящото производство, включително правото им на отводи.

ПРОКУРОРЪТ: Няма да правя отвод на състава на съда и на секретаря.

АДВ. И.: Няма да правя отвод на състава на съда, на прокурора и на секретаря.

ПОДСЪДИМИЯТ: Няма да правя отвод на състава на съда, на прокурора и на секретаря.

ПРОКУРОРЪТ: Представям талон № 0000763 за изследване и медицински талон № 7383/19.06.2018 г. за медицински преглед за установяване на здравния статус на задържано лице по чл. 63 от ЗМВР във вид на заверено фотокопие.

АДВ. И.: Господин съдия, моля да ни дадете възможност да обсъдим с подзащитния ми и представителя на РП - Бургас вариант за приключване на делото със споразумение.

ПОДСЪДИМИЯТ: Моля да дадете почивка, за да обсъдя със защитника ми и прокурора вариант за споразумение.

 

Съдът ДАВА възможност на страните да обсъдят вариант за приключване на делото със споразумение.

РАЗПОРЕЖДА да бъде изготвено незабавно четливо фотокопие на талон за изследване № 0000763.

 

Заседанието продължава в 15:40 часа.

 

АДВ. И.: С прокурора се споразумяхме  в това, че подсъдимият се признава за виновен за извършеното престъпление по обвинителния акт, за което ще му бъде наложено наказание в законовите параметри.

ПРОКУРОРЪТ: Действително постигнахме такова споразумение, което представям в писмен вид и моля да одобрите. Същото съдържа всички изискуеми от закона реквизити, не противоречи на закона и на морала. Постигнатото споразумение е в следния смисъл:

 

1. Подсъдимият Н.Д.Д., ЕГН **********, роден на *** ***, с адрес ***, български гражданин, със средно образование, женен, работя като охранител към „ДСК Транс секюрити”, неосъждан, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 19.06.2018 г. в гр. Бургас, в ж.к. „Славейков” по бул. „Янко Комитов”, срещу бл. 17, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Мерцедес”, модел „313”, с peг. № **, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1,49 (едно цяло четиридесет и девет промила) на хиляда, установено по надлежния ред с Химическа експертиза за определяне на концентрацията на алкохол или друго упойващо вещество в кръвта № 285/19.06.2018 г. на БНТЛ при ОД на МВР – Бургас - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

 

2. Деянието е извършено виновно, при форма и вид на вината „пряк умисъл” по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК.

3. За посоченото престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК на Н.Д.Д., ЕГН ********** на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, чието изпълнение да бъде отложено по реда на чл. 66 от НК за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 55, ал. 2 НК налага наказание ГЛОБА в размер на 190 лева.

На основание чл.343г от НК налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ДЕВЕТ МЕСЕЦА, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК от наказанието се приспада времето, през което за същото деяние Н.Д.Д., ЕГН ********** е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 19.06.2018 г.

4. ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: няма приложени.

5. С престъплението не са причинени имуществени вреди.

6. Разноските по делото, в размер на  50.26 лева  да се възложат в тежест на подсъдимия.

АДВ.И.: Моля да одобрите споразумението, като считам, че същото отговаря на закона и на морала. Обсъдихме тези параметри с БРП и моят подзащитен е съгласен с тези параметри.

    ПОДСЪДИМИЯТ: Не желая производството да се разглежда по общия ред. Разбирам обвинението и се признавам за виновен. Разбирам споразумението и съм съгласен с това, че то има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване. Доброволно го подписвам.

 

                                                        ПОДСЪДИМ:

                                                                                  / Н. Д. /

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР:                       

     ЗАЩИТНИК:

    ПОДСЪДИМ:

          /Д. Г./         

      /адв. Ст. И./                           

    /Н. Д./

 

СЪДЪТ по предложеното от страните споразумение намира, че то следва да бъде одобрено.

 

Престъплението, предмет на споразумението, не е от престъпленията, визирани в чл. 381, ал. 2 от НПК, по които не се допуска споразумение; споразумението съдържа всички необходими по чл. 381, ал. 5 НПК реквизити; с престъплението не са причинени съставомерни имуществени вреди; подсъдимият е изразил съгласие със споразумението и е декларирал, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред, съгласно разпоредбата на чл. 381, ал. 6 НПК;

Предвид гореизложеното, съдът намира, че освен съществуването на всички формални изисквания по отношение на споразумението, същото от фактическа и правна страна не противоречи на закона и на морала.

 

Съдът намира така постиганото споразумение за непротиворечащо на закона и морала, поради което и на основание чл. 384, вр. чл. 382 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:  № 332

 

ПОСТАНОВЯВА преминаване към производство по реда на Глава 29 от НПК.

ОСВОБОЖДАВА явилите се свидетели.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Районна прокуратура гр. Бургас, защитника на подсъдимия и подсъдимия, съгласно което:

Подсъдимият Н.Д.Д., ЕГН **********, роден на *** ***, с адрес ***, български гражданин, със средно образование, женен, работя като охранител към „ДСК Транс секюрити”, неосъждан, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 19.06.2018 г. в гр. Бургас, в ж.к. „Славейков” по бул. „Янко Комитов”, срещу бл. 17, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Мерцедес”, модел „313”, с peг. № **, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1,49 (едно цяло четиридесет и девет промила) на хиляда, установено по надлежния ред с Химическа експертиза за определяне на концентрацията на алкохол или друго упойващо вещество в кръвта № 285/19.06.2018 г. на БНТЛ при ОД на МВР – Бургас - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Деянието е извършено виновно, при форма и вид на вината „пряк умисъл” по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК.

НАЛАГА на основание чл. 343б, ал. 1, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 НК на подсъдимия Н.Д.Д., ЕГН **********, наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА, чието изтърпяване на основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА за срок от 3 години.

НАЛАГА на основание чл. 55, ал. 2 НК на подсъдимия Н.Д.Д., ЕГН ********** кумулативно предвиденото в чл. 343б, ал. 1 НК по-леко наказание – „ГЛОБАв размер на 190 лева.

НАЛАГА на основание чл. 343г, вр. чл. 343б, ал. 1 от НК, вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК на подсъдимия Н.Д.Д., ЕГН **********, наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ЗА СРОК ОТ ДЕВЕТ МЕСЕЦА, като на основание чл. 59, ал. 4 НК ПРИСПАДА времето, през което за същото деяние е бил лишен от това право по административен ред, считано от 19.06.2018 г.

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Д.Д., ЕГН **********, със снета по делото самоличност ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ОД на МВР – Бургас сума в размер на 50.26 лева, представляваща направените в досъдебното производство деловодни разноски, както и сумата от 10 (десет) лева по сметка на Районен съд - Бургас, представляваща сбор от две държавни такси от по 5 лева за издаване на изпълнителни листи.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 2913/2018 г. по описа на Районен съд – Бургас, на основание чл. 24, ал. 3 от НПК.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ:

 

По отношение на взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение ПОДПИСКА в хода на досъдебното производство, на основание чл.309, ал.4 НПК, съдът

                                      

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ мярката за неотклонение „Подписка” спрямо обвиняемия Н.Д.Д., ЕГН **********.

Определението подлежи на обжалване и/или протестиране в 7-дневен срок пред Бургаския окръжен съд, считано от днес.

 

                                     СЪДИЯ:

 

СЪДЪТ уведомява подсъдимия Н.Д.Д., ЕГН **********, че има възможност в седемдневен срок от датата на влизане в сила на съдебния акт, да заплати доброволно дължимата сума „Глоба” в размер на 190 лева в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд - Бургас.

В платежните документи следва да се посочи номера на делото, име на задълженото лице и вида на задължението.

В случай, че сумата не бъде платена доброволно в указания срок и не бъдат представени доказателства за това в деловодството на съда, предстои предприемане на действия за принудителното й събиране, като подсъдимият дължи и 10 лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт.

 

ПРОТОКОЛЪТ се изготви в съдебно заседание, което приключи в 16:00 часа.

 

СЕКРЕТАР: /п/                                                      СЪДИЯ:/п/

Вярно с оригинала:

ММ