Решение по дело №882/2018 на Районен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 16 май 2018 г. (в сила от 4 юни 2018 г.)
Съдия: Живка Кирилова
Дело: 20182230100882
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 23 февруари 2018 г.

Съдържание на акта

                                             Р   Е  Ш  Е  Н  И  Е  № 520

 

                   гр. Сливен, 16.05.2018  год.

                              В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

СЛИВЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, І-ви граждански състав в съдебно заседание на петнадесети май  през две хиляди и осемнадесета година, в състав: 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЖИВКА КИРИЛОВА

 

при секретаря  АЛБЕНА ВАСИЛЕВА, като разгледа докладваното от съдията гражданско дело  № 882 по описа на съда за 2018 година, за  да се произнесе съобрази следното:

 

  Производството е по чл. 16б и сл.  от Закона за социалното подпомагане.

Производството по делото е образувано по молба на Дирекция „Социално подпомагане” Сливен при АСП за постановяване на решение, по силата на което С.Г.А. да бъде настанен в специализирана институция – Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в гр. Твърдица, общ. Сливен за максимално предвидения в закона срок, а именно три години.

Твърди се, че по административен ред, със Заповед № СУ/Д-СН/28-1/12.02.2018 г. на директора на дирекция "Социално подпомагане" гр. Сливен, поставения под пълно запрещение С.Г.А. е временно настанен в специализираната институция Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост ДПЛУИ гр. Твърдица, местност "Метанит" № 1, община Твърдица.

Сочи се, че лицето С.Г.А. е лице с трайно увреждане, с диагноза по ЕР на ТЕЛК № 0876/03.06.2008 г. в гр. Бургас, 80 % намалена работоспособност: друга уточнена олигофрения.

Излагат аргументи, че от ранна детска възраст е установено изостаналост у С.. Същият е извънбрачно дете, с баща - неизвестен. Бил е настанен в Дом за деца с умствена изостаналост в с. К., общ. Н., като след навършване на пълнолетие от 08.06.1998 г. е настанен в ДПЛУИ гр. Твърдица.

С Решение на Окръжен съд гр. Сливен от 22.02.2001 г. е поставен под пълно запрещение.

 Със Заповед № 902/19.12.2014 г. издадено от Орган по настойничество и попечителство при Община Твърдица, за негов настойник е назначен Ж.Г.С. ***.

         Предвид изложеното и на основание чл. 16 б от ЗСП, молят съда да постанови решение, по силата на което С.Г.А. да бъде настанен в Дом за пълнолетни лица с психични разстройства гр. Твърдица, общ. Твърдица за срок от три година.

          Молителят - Дирекция “Социално подпомагане” Сливен, в съдебно заседание чрез представителя си поддържа молбата и моли да бъде уважена.

  Лицето по отношение на което се прави искането С.Г.А., в съдебно заседание се явява лично и изразява желание, че има роднини и иска да бъде върнат в семейна среда. Не желае да бъде настанен в дома. Желае да бъде преместен в защитено жилище в софийския район, тъй като неговия приятел от дома в Твърдица - К. бил настанен в такова жилище.

  В съдебно заседание се явява Ж.С. - директор в социалния дом в гр. Твърдица, който е настойник на лицето изразява становище, че лицето С.А. никога не е посещаван и роднините му са подписали декларация за невъзможност да полагат грижи лично. Моли молбата на Дирекция “Социално подпомагане” Сливен да бъде уважена. Що се касае до защитено жилище, в каквото е преместен К. разяснява, че при възможност няма пречка да бъде настанен в такова жилище, защото в защитените жилища се настаняват по-здрави хора.

  От събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

Установи се, че  със Заповед № СУ/Д-СН/28-1/12.02.2018 г. на директора на дирекция "Социално подпомагане" гр. Сливен, поставения под пълно запрещение С.Г.А. е временно настанен в специализираната институция Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост ДПЛУИ гр. Твърдица, местност "Метанит" № 1, община Твърдица.

Установи се, че лицето С.Г.А. е лице с трайно увреждане, с диагноза по ЕР на ТЕЛК № 0876/03.06.2008 г. в гр. Бургас, 80 % намалена работоспособност: друга уточнена олигофрения.

От ранна детска възраст С.А. е с установена умствена  изостаналост. Същият е извънбрачно дете, с баща - неизвестен. Бил е настанен в Дом за деца с умствена изостаналост в с. К., общ. Н., като след навършване на пълнолетие от 08.06.1998 г. е настанен в ДПЛУИ гр. Твърдица.

С Решение на Окръжен съд гр. Сливен от 22.02.2001 г. е поставен под пълно запрещение.

 Със Заповед № 902/19.12.2014 г. издадено от Орган по настойничество и попечителство при Община Твърдица, за негов настойник е назначен Ж.Г.С. ***.

При изслушване на заинтересования С.Г.А., същият заявява, че има брат и сестра. Брат му Владимир Г.А. работи в Слънчев бряг и може да се грижи за него, посочва, че и майка му би могла да му бъде от помощ. Сигнализира, че социалният работник Х. Х., който е групов отговорник осъществява психическо и физическо насилие спрямо болните. По този повод съдията докладчик е подал сигнал до Районна прокуратура - Сливен. В последното с.з. С.А. твърди, че вече не се осъществява физическо насилие от посочения Христанов, но моли да бъде преместен в защитено жилище при своя приятел К. в софийския район и не желае да бъде продължено неговото настаняване в дома в гр. Твърдица.

По делото са приложени постъпили саморъчно написани декларации от Г. Н. Й. - сестра на заинтересования С.Г.А., от брат му Д. Ж. Д. и Г. А. М., които заявява,че нямат възможност да се грижат за С.А., тъй като в момента са безработни и нямат постоянен трудов договор, а майка му е финансово необезпечена и получава пенсия в размер на 155 лв.

   Въз основа на установеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи:

  Молбата е допустима, а разгледана по същество е основателна и следва да бъде уважена.

   В чл. 16в, вр. чл. 16б и чл. 16а от Закона за социалното подпомагане е уредена процедурата по настаняване в специализирани институции и ползване на социални услуги в общността от резидентен тип на пълнолетни лица постановени под пълно запрещение. Нормативно установено е изискването настаняването в специализирана институция да бъде осъществено само, ако то би било в интерес на лицето и ако не могат да бъдат полагани грижи в домашна среда и са изчерпани възможностите за предоставяне на социални услуги в общността.

  В конкретния случай, с оглед събраните по делото доказателства и личните впечатления придобити от съдебния състав се приема, че изискванията на закона за уважаване на направеното с молбата  искане са налице.

С.Г.А. е лице с трайно увреждане. Поставен е под пълно запрещение, съгласно Решение от 22.02.2001 г. на Окръжен съд гр. С.

Предвид изложеното и с цел всестранна защита интересите на лицето, същото следва да бъде настанено в Специализираната институция специализирана институция Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, находящ се в  гр. Твърдица, м. „Метанит” № 1 за срок от една година, като взе предвид и категоричното му нежелание да продължава да бъде настанен за срок от три години в настоящия социален дом. Съдът съобрази депозираните писмени нежелания изложени в декларации от близките на лицето да се грижат за него в домашна среда, с оглед на физическата сигурност на лицето и същевременно да се осигури свободата му на придвижване, съобразно волята му, съдът намира че следва да бъде настанен в социалната институция за срок от една година, където на ще се предоставя благоприятна жизнена среда, както и адекватна медицинска и друга помощ предвид необходимостта от индивидуална грижа от съответните специалисти. Настаняването следва да се извърши за срок от една години, считано от датата на постановяване на настоящото решение.

   По тези съображения, съдът  

 

                                                  Р     Е     Ш     И   :

 

   НАСТАНЯВА С.Г.А., ЕГН **********, с настоящ адрес: *** в специализираната институция - Дом за пълнолетни лица умствена изостаналост, находящ се в  гр. Твърдица, м. „Метанит” № 1 за срок от една година, считано от  16.05.2018  година.

         ДОПУСКА на основание чл. 16в, ал. 5 от ЗСП, предварително изпълнение на решението, което да се връчи на Дирекция "Социално подпомагане" общ. Сливен – за незабавно изпълнение.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението може да се обжалва пред Сливенски окръжен съд в седмодневен срок от връчването му на страните.

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: