Определение по дело №1/2018 на Окръжен съд - Видин

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 21 септември 2021 г.
Съдия: Анета Милчева Петкова
Дело: 20181300900001
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 2 януари 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ      86

 гр. В**,  21.09.2021г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВОС, търговско отделение, в разпоредително заседание на 21 септември две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

Председател:АН* П*

 

с участието на секретаря ...................... и в присъствието на прокурора..........................., като разгледа докладваното от съдията П*  търговско дело № 1 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл. 657,ал.1,т.4 ТЗ.

Постъпила е молба вх. № 262445/02.09.2021г. от „Е* м* БГ“ЕООД , ЕИК ***, с която е отправено искане за освобождаване на назначения за постоянен синдик на „В* О*“ ЕООД,  с ЕИК *** гр.В*, със седалище и адрес на управление -гр.В*, ж.к. „В*“ бл.1**, вх.*,ет.*, ап.*,  Д.П.Ш., ЕГН **********,***-5, тел **********, и назначаване на негово място на Ц** М** на осн. чл.657, ал.1, т.4, вр. с чл.657, ал.9 ТЗ. Сочи се, че последният е съгласен да встъпи като постоянен синдик като се представят и декларация от синдика и писмено съгласие с нотариална заверка на подписа.

За да се произнесе по молбата, съдът по несъстоятелността съобрази следното:

Съобразно чл.657, ал.1, т.4, вр. с чл.657, ал.9 ТЗ, съдът освобождава синдика при искане на кредиторите, които притежават повече от половината от размера на вземанията, в който случай тези кредитори са длъжни да посочат в искането си синдик. Това основание за освобождаване на синдика попада сред т.нар. безвиновни основания и обвързва съда да назначи за синдик посоченото от мажоритарния кредитор лице.

Кредиторът „Е* м* Бг“ ЕООД,е придобило вземания на „Л* т*“ЕООД , които вземания са приети в списъците на приети предявени вземания в производството по несъстоятелност на длъжника, обявени в ТР при АВП ,който съобразно одобрените списъци на приетите вземания, разполагат с 534 167,67 лв.от общия размер на вземанията, като установителни искове за оспорване вземанията на тези кредитори не са заведени. Следователно, кредиторите отправили молбата разполагат с необходимия дял от размера на приетите вземания, който ги легитимира по реда на чл.657, ал.1, т.4 ТЗ по тяхно искане да бъде освободен назначеният синдик без съдът да издирва основанията за това.

Поради горното, следва да бъде освободен на основание чл.657, ал.1, т.4 ТЗ назначеният постоянен синдик Д.П.Ш., а на негово място да бъде назначен посоченият синдик по реда на чл.657, ал.9 ТЗ Ц* В* М*, който е дал писмено съгласие с нотариална заверка на подписа като условие за назначаването му по чл.656, ал.1 ТЗ и декларация по чл.656, ал.2 ТЗ.

Кредиторът е посочил синдик, който съдът следва да назначи. Не са предложили възнаграждение различно от това на досегашния синдик, поради което съдът приема, че възнаграждението му следва да е в същия размер, а именно 800 лв./осемстотин лева/.

 

Воден от горното и на основание чл.657, ал.1, т.4, вр. с чл.657, ал.9 ТЗ, съдът по несъстоятелността

ОПРЕДЕЛИ:

ОСВОБОЖДАВА постоянния синдик Д.П.Ш., ЕГН **********,***-5, тел **********, считано от датата на встъпване в длъжност на назначения с настоящото определение постоянен синдик.

УКАЗВА на синдика Д.П.Ш. да представи по делото отчет по чл.659, ал.2 ТЗ към датата на освобождаването му.                  

НАЗНАЧАВА за постоянен синдик на „В** О*“ ЕООД-в несъстоятелност,  с ЕИК **, гр.В**, със седалище и адрес на управление -гр.В**, ж.к. „В**“ бл.**, вх.*,ет.*, ап.*, Ц* В* М*, със служебен адрес: гр. С* , 1680 , ул.4Л*“*,ет.*,ап.*, ЕГН **********, включен в утвърдения от министъра на правосъдието списък на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици, като определя дата на встъпване в длъжност на новия постоянен синдик – 01.10.2021 год.

ОПРЕДЕЛЯ текущо месечно възнаграждение на постоянния синдик в размер на 800 лева, считано от датата на встъпването му в длъжност и платимо от масата на несъстоятелността.

УКАЗВА на синдика Ц* В* М* в срок до 30.09.2021 г. да представи доказателства, че се е застраховал съгласно чл.663а, ал.1 и ал.2 ТЗ.

Определението да се връчи на освободения и на назначения синдици на електронните им пощи, да се обяви в ТР и да се впише в книгата по чл. 634в ТЗ.

Определението не подлежи на обжалване по аргумент от чл.657, ал.4, т.1 ТЗ.

           

           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: