Определение по дело №1698/2017 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 260423
Дата: 23 октомври 2023 г.
Съдия: Марин Георгиев Маринов
Дело: 20173100901698
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 11 декември 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

№………./23.10.2023 г.

гр.  Варна

 

                 

                  ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на двадесет и трети октомври през две хиляди и двадесет и трета година, в състав:

 

СЪДИЯ: МАРИН МАРИНОВ

 

като разгледа докладваното от съдията

търговско дело № 1698 по описа за 2017 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

           

Постъпила е молба от В.И.Г.,***, за одобряване на частична сметка за разпределение № 1 на налични суми в масата на несъстоятелността на длъжника. Същата е обявена от синдика в ТР на 25.09.2023г., съобразно изискванията на чл. 727 от ТЗ.

Частична сметка № 1 касае разпределение на суми, след извършена продажба на движимо имущество на длъжника : Товарен автомобил *****с рег. № ***** и Лек автомобил ***** с рег. № *****.

Съдът констатира, че от депозирания протокол за извършена продажба с  на 11.09.2023 г., находящ се на л. 1493 става ясно, че на обявената дата се е явил един кандидат за участие в наддаването – „Северна Лоза-2“ ЕООД, ЕИК *********, наддавал и за двата автомобила.

Видно от приложения Протокол за проведена продажба по реда на чл. 717в от ТЗ за купувач на процесните вещи е обявен „Северна Лоза-2“ ЕООД, като е посочено, че е отговорил на изискванията по чл. 717в, ал. 3 от ТЗ. По отношение на обявения за купувач изрично е указано от синдика, че като заложен кредитор на длъжника не дължи внасянето на задатък по реда на чл. 717в, ал. 2 от ТЗ.

Като съобрази постъпилите по делото документи и нормативната база, регламентираща процесните отношения,  съдът намира следното:

По делото липсват данни за внесен задатък от купувачът „Северна Лоза – 2“ ЕООД. Логиката е, че като обезпечен кредитор на длъжника не следва да внася задатък за отправяне на наддавателно предложение при проданта на имущество на дружеството в несъстоятелност. Липсва уреден от закона предварителен контрол върху наддавателните предложения от синдика, като последващ се осъществява след отварянето на пликовете от постъпилите такива, които се обявяват от синдика в протокол, според чл. 717в, ал. 4, изр. първо и второ от ТЗ, към който момент се преценява законосъобразността на постъпилите предложения.

За пълнота на изложението, съгласно чл. 717з, ал. 3, вр. ал. 2 от ТЗ, макар да не е изрично предвидено, както е в чл. 435, ал. 3 от ГПК, внасянето на задатък е условие за допускане до участие в процедурата по наддаването, за което съдът следи служебно. Уредената в чл. 717в, ал. 2 от ТЗ предпоставка и правото на лицето да бъде обявено за купувач съществува само ако сумата на задатъка е налична по сметката на длъжника, което води до извода, че невнасянето на задатък при отправено наддавателно предложение изключва като участник в наддаването отправилия го.

 

Воден от горното, съдът по несъстоятелността

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            НЕ ОДОБРЯВА предложената с молба вх. № 264807/26.09.2023 г. от  В.И.Г. – постоянен синдик на "ОСТ Трейдинг"ЕООДнесъстоятелност) със седалище гр.Варна 9007, ЕИК ********* частична сметка за разпределение № 1 на налични суми в масата на несъстоятелността на длъжника.

            УКАЗВА на синдика на "ОСТ Трейдинг"ЕООДнесъстоятелност) със седалище гр.Варна 9007, ЕИК *********  да проведе нова такава, при спазване изискванията на чл. 717в, ал. 3, вр. ал. 2 от ТЗ.

            ДА СЕ ВРЪЧИ препис от определението на синдика  за сведение и изпълнение.

            НАСТОЯЩОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ не подлежи на обявяване в Търговския регистър.

            ДА СЕ ВПИШЕ настоящия съдебен акт в книгата по чл. 634а ТЗ.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, по арг. на чл. 729, ал. 4 от ТЗ.

 

 

                                   СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: