Определение по дело №77/2017 на Районен съд - Ардино

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 12 февруари 2018 г.
Съдия: Сунай Юсеин Осман
Дело: 20175110100077
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 7 юни 2017 г.

Съдържание на акта

                О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

     гр.Ардино, 12.02.2018г.

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Ардинският районен съд, в закрито заседание, проведено на 12.02.2018 година в състав;

ПРЕДСЕДАТЕЛ; СУНАЙ ОСМАН,

Като разгледа докладваното от съдията гражданско дело № 77/ 2017г. по описа на съда, и за да се произнесе взе предвид следното;

 

            Производството е по чл.140 ал.1 от ГПК вр. чл.129 ал.4 от ГПК, по предявена искова молба с правно основание чл.108 ЗС враксесорен иск по чл.537 ГПК, и предявен по реда на чл.211 ал.1 ГПК насрещен иск за извършени подобрения с правно основание чл.72 ал.1 от ЗС /с искане за задържане по чл.73 ал.3 от ЗС/.

            Съдът, със свое определение № 265/ 18.12.2017г., постановено на основание чл.235 вр.чл.129 ал.4 от ГПК, отмени хода по същество на делото, и остави без движение насрещно предявената искова молба с правно основание чл.211 от ГПК вр.чл.72 ал.12 от ЗС, с конкретни указания за отстраняване на нередовности по същата. Установи се, че указанията са изпълнени, така, както са дадени. Предвид и на това и в изпълнение на нормата на чл.131 от ГПК така направените /след изпълнение на указанията/ насрещни искания, материализирани в насрещна искова молба са изпратени за отговор на първоначалният ищец.

            Съдът, като установи, че определените в закона- 131 ал.1 от ГПК, срокове са изтекли, както и че ответникът е отговорил писмено по така предявеният насрещен иск /по който е представен отговор/,  намери, че делото следва да бъде разгледано в открито съдебно заседание с призоваване на страните, като съдът следва да подготви делото,  поради и което,

                                                    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

            1.Насрочва делото в открито съдебно заседание за 27.02.2018г. от 10,00 часа.

3.Приканва страните към спогодба или друг способ за доброволно уреждане на спора.

4. Произнася се по доказателствените искания на страните, както следва;  

-ДОПУСКА и приема, като относими, допустими и необходими следните доказателства по делото, както следва;  

            А/ На ищеца по насрещната искова молба- Превозен билет № 0155106/22.08.2016г. за закупен дървен материал; Стокови разписки за закупени строителни материали- 6 бр. / посочени дати по тях и стойност на материали по тях/; Консигнационни протоколи за закупени строителни материали- 3 бр.; Касови бележки за закупени строителни материали- 2бр.;

            -ДОКАЗАТЕЛСТВЕНИ ИСКАНИЯ;

            1/Направено е и искане за допускане до разпит в качеството на свидетел на 2 лица, като е посочено значението на показанията на същите, при довеждане. Съдът намира искането за основателно и следва да се допуснат до разпит посочените свидетели, при довеждане.

 

Б/ Ответникът по насрещната искова молба в своят писмен отговор не е посочил доказателства, а е направил доказателствено искане- а именно; Иска задължаване на ищеца по насрещната искова молба на Договор № 23 към който са били издадени Консигнационите протоколи /приложени към насрещната искова молба/. Съдът счита, че са налице условията по чл.190 ал.1 от ГПК, поради и което ЗАДЪЛЖАВА ищеца по насрещната искова молба да представи Договор № 028, за продажба на консигнация, към който са издадени Консигнационни протоколи от 17.08.2016г., от 24.08.2016г., и 22.08.2016г. Съдът предупреждава задължената страна, че непредставянето на исканият документ ще се прецени през призмата на нормата на чл.161 от ГПК. Задължението за представяне да се впише в съобщението за насроченото съдебно заседание.

            В отговора си ответникът по насрещната искова молба оспорва истинността и съдържанието на представените с насрещната искова писмени доказателства- описани подробно. Съдът приема, че са налице основанията по чл.193 ал.1 от ГПК, като оспорването е направено в срок, и по същото ще се произнесе в съдебно заседание или със решението, процедурата по установяване на истинността по смисъла на чл.193 ал.3 и чл.194 от ГПК ще се осъществи в съдебно заседание, след изпълнение на изискването на  чл.193 ал.2 от ГПК /а именно страната, представила документа заяви, дали ще се ползва от него/, и задължението в тази насока е именно на представилата документа страна.

           

 

            Предвид горното, и съобразно направеното оспорване на представените от ищеца по насрещната искова молба документи- описани подробно в отговора, и които ще бъдат записани в протокола за съдебно заседание, дава възможност на ищеца да представи и допълнителни доказателства с оглед установяване истиннността на същите. Съдът дава възможност и на ответника по насрещната искова молба да представи доказателства.

На основание чл.140 ал.3 от ГПК съдът насрочва делото за разглеждане на 27.02.2018г. от 10,00 часа, за което призовава страните /чрез техните пълномощници при условията на чл.51 ал.1 от ГПК/, и другите участници в процеса, като на страните следва да се връчи препис от определението, ведно със призовката по делото. Следва на ищеца по предявеният по реда на чл.211 ал.1 от ГПК насрещен иск с правно основание чл.72 ал.1 от ЗС, да се връчи и препис от отговора по предявеният насрещен иск /ако има такъв/.

                Следва да се изпълни и гореказаното, като задълженията на страните се впишат в призовките, а поисканите документи- следва да бъдат изискани от съответните органи и длъжностни лица /ако има такива/.                                                 

 

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: