Споразумение по дело №4664/2016 на Софийски градски съд

Номер на акта: 167
Дата: 2 ноември 2016 г. (в сила от 2 ноември 2016 г.)
Съдия: Христинка Колева Христова Божкова
Дело: 20161100204664
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 24 октомври 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                     П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

                                               Гр. С., 02.11.2016  г.

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ, 31-ви състав в публично съдебно заседание на втори ноември две хиляди и шестнадесета година, в следния състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ХРИСТИНКА КОЛЕВА

                 

 

 

 

 

Секретар

Н.Д.

Прокурор

ДЕТЕЛИН Г.

Сложи за разглеждане докладвано от съдия Колева НОХД № 4664 по описа за 2016 г.

 

                   На именно повикване в 10.00 часа, се явиха:

 

         ОБВИНЯЕМИЯТ Д.Г.Ш., уведомен по телефона се явява лично и с адвокат Е.П., упълномощен защитник.

 

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Не правя отвод на състава на съда, секретаря и прокурора.

 

СТРАНИТЕ / по отделно/: Да се даде ход на делото

 

СЪДЪТ намира, че са налице предпоставките за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА самоличността на обвиняемия, както следва:

 

Д.Г.Ш. - роден на ***г***, българин ,български гражданин,живущ ***, неженен /фактическо съжителство/,без образование ,работещ,осъждан, ЕГН **********

 

СЪДЪТ разяснява на обвиняемия правата му по НПК.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбрах правата си по НПК.

 

СТРАНИТЕ/ по отделно/: Постигнали сме споразумение за прекратяване на наказателното производство, като считаме , че същото не противоречи на закона и морала, поради което молим същото да бъде одобрено от съда.

 

СЪДЪТ като взе предвид обстоятелството, че страните са изготвили споразумение намира, че на основание чл. 382, ал.4 от НПК, следва да пристъпи към разпит на обвиняемия, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ

 

ПРИСТЪПВА към разпит на обвиняемия:

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Доброволно подписах споразумението и декларацията към него. Разбирам, че ако съдът одобри споразумението същото се равнява на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване и протестиране. Съгласен съм със споразумението.

 

СЪДЪТ като се запозна с представеното споразумение намира, че същото не противоречи на закона или морала, поради което и  

На основание чл.382, ал.7 от НПК

 

ОПРЕДЕЛИ

 

ОДОБРЯВА споразумение както следва:

 

Днес, 02.11.2016г. в гр. С., се сключи настоящото Споразумение за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство №227 ЗМК -2064/15г. по описа на 03 РУ-СДВР, пр.вх.№18406/2015г.по описа на СГП на основание чл.381 от НПК, между:

 

Детелин Г. - прокурор в Софийска градска прокуратура

и

           адв.Е.П. ***,упълномощен защитник на обвиняемия Д.Г.Ш.,ЕГН********** при следните условия:

 

1.Срещу обвиняемия Д.Г.Ш., ЕГН********** е  повдигнато и предявено обвинение за извършено от него  престъпление по 199,ал.1,т.3,предл.2,вр.чл.198,ал.1,предл.1 от НК, за което се предвижда наказание “Лишаване от свобода” от пет  до петнадесет  години ,като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

 

2.За това деяние не са налице ограниченията за сключване на споразумение, визирани в разпоредбата на чл.381, ал.2 от НК.

 

3.С деянието са били причинени съставомерни имуществени вреди,като същите са възстановени .

 

Страните постигнаха съгласие по следните въпроси:

 

Обвиняемият  Д.Г.Ш.,ЕГН **********,роден на ***г***, българин ,български гражданин,живущ ***,неженен,без образование, безработен, осъждан

 

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН, В ТОВА ЧЕ :

 

На 13.08.2015г. около 15,00 часа в гр. С., ж.к. “З.П.”, бл. **, пред вх.* е отнел чужда движима вещ-  1 бр. златен синджир тип „плетеница”, с тегло 8 грама, 14 карата, на обща стойност  400,00 /четиристотин/ лева от владението на Р.Б. Й., с намерение противозаконно да я присвои, като употребил за това сила- скочил на гърба на Й., като започнал да дърпа с ръка синджира от врата й, съборил я на земята, като при падането Й. усукала дланта, китката и пръстите на дясната си ръка в долнището на анцуга на Ш., като грабежът е придружен със  средна телесна повреда – временно разстройство на здравето, неопасно за живота, изразяващо се в изкълчване на четвъртия пръст на дясната ръка на Р.Б. Й., което е причинило „трайно затрудняване на движенията на десния горен крайник” за срок по-голям от 30 дни- престъпление по  чл.199 ал.1 т.3, пр.2, във връзка с чл.198 ал.1 пр.1 от НК,за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години,като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния и не са налице основания за прекратяване на наказателното производство.

 

ІІ. С деянието са били причинени съставомерни имуществени вреди,като същите са възстановени .

 

ІІІ. С оглед постигане целите на генералната и специалната превенция, съгласно чл.36 от НК и предвид гореизложеното на обвиняемия Д.Г.Ш.  се определя следното наказание:

На основание чл.199,ал.1,т.3,предл.2,вр.чл.198,ал.1,предл.1 от НК и чл.55,ал.1,т.1 и ал.3 от НК се  определя наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3г. / три години / ,което на основание чл.59,ал.1 и чл.61,т.3 от ЗИНЗС следва да се изтърпи в затворническо общежитие при първоночален общ режим,като страните се съгласяват на обвиняемия Ш. да не се налага кумулативно предвиденото по-леко наказание ,а именно „Конфискация“ до една втора от имуществото.

На основание чл.68,ал.1 от НК обвиняемият Ш. следва да изтърпи и наказанието „Лишаване от свобода“ в размер на 1/една/година ,наложено му с Определение  по НОХД№17771/2012г. на СРС-НО,122 състав,влязло в законна сила на 11.12.2012г.

На основание чл.59,ал.1 от НК от така определеното наказание се приспада времето ,през което обвиняемият Д.Г.Ш.  е търпял МН „Задържане под стража“ по реда на чл.73 и 74 от ЗМВР/отм./ и чл.63 и чл.64 от НПК,а именно от 14.08.2015г. до 24.06.2016г.

 

ІV.По веществените доказателства:не са иззети и не са приобщени веществени доказателства,подлежащи на връщане на конкретно правоимащо лице.

 

V. На основание чл.189, ал.3 от НПК обвиняемият   Д.Г.Ш.,ЕГН********** следва да заплати сумата от 286,62лв/двеста осемдесет и шест лева и шестдесет и две стотинки/, направени по ДП разноски,а на основание чл.190, ал.2 от НПК и 5,00 /пет/ лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

ПРОКУРОР:……………………………….

                           /Д. Г./

 

ЗАЩИТНИК:…………………………………

                          / Е.П./

 

ОБВИНЯЕМ:………………………………...

                             / Д.Ш.  /

 

 

 

 

 

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                       СЕКРЕТАР:

 

 

СЪДЪТ на основание чл. 309 от НПК служебно се занима и мярката за неотклонение взета спрямо обвиняемия Д.Г.Ш. и като взе  предвид обстоятелството, че в днешното съдебно заседание одобри споразумение, намира че същата следва да бъде отменена, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ

 

ОТМЕНЯ мярката за неотклонение на обвиняемия Д.Г.Ш.,ЕГН********** взета по ДП № 227 ЗМК 2064/15  година по описа на 03-РУП-СДВР, пр.пр. № 18406/15  год. по описа на СГП „ Подписка”.

 

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-мо срок от днес пред САС.

 

         Лицето бе задържано в залата.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.30ч часа.

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:        

        

                                                        СЕКРЕТАР: