Решение по дело №544/2019 на Районен съд - Велинград

Номер на акта: 32
Дата: 12 февруари 2020 г. (в сила от 10 март 2020 г.)
Съдия: Лилия Георгиева Терзиева Владимирова
Дело: 20195210100544
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 28 май 2019 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ №

гр. Велинград, 12.02.2020 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЙОНЕН СЪД ВЕЛИНГРАД, в публично заседание на четиринадесети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ЛИЛИЯ ТЕРЗИЕВА-ВЛАДИМИРОВА

при участието на секретар Мария Димитрова, като разгледа докладваното от съдията гражданско дело № 544, по описа на съда за 2019 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

.         .         .         .                   .         .         .         .         .                   .          .         .         .         .         .         .         .         .         .                   .         .          .         .

          Така мотивиран,  съдът

РЕШИ:

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 49, ал.1 СК, с развод брака, сключен с Акт за граждански брак № 01/26.03.2012 г., между З.М.Б., ЕГН:********** ***  и М.С.Б., ЕГН: ********** ***, поради настъпило ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО.

РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на роденото от брака дете - Р.М.Б. с ЕГН: **********,  се предоставят за упражняване на майката- З.М.Б., ЕГН:********** ***  .

ПОСТАНОВЯВА на основание чл. 59, ал.2 СК детето Р.М.Б. с ЕГН: **********, да живее при майката З.М.Б., ЕГН:**********, с постоянен адрес ***.

ОПРЕДЕЛЯ следния режим на лични отношения с бащата: М.С.Б., ЕГН: **********  ще има право да се среща с детето Р.М.Б. с ЕГН: **********, всяка първа, втора и четвърта събота и неделя от месеца от 08:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя с преспиване, по пет дни през пролетната и коледната ваканция на децата, двадесет дни годишно през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, на рождените дни на децата на нечетни календарни години, на рождения ден на бащата, както и по всяко друго време по взаимно споразумение между родителите.

ОСЪЖДА на основание чл. 143 СК бащата М.С.Б., ЕГН: **********, ДА ЗАПЛАЩА на малолетното си дете Р.М.Б. с ЕГН: ********** чрез законния му представител З.М.Б., ЕГН:********** *** ,  издръжка в размер на  180 лева,  считано от датата на депозиране на исковата молба в съда- 28.05.2019 г., до навършване на пълнолетие на детето или настъпване на причини  за изменение или прекратяване на издръжката, като ОТХВЪРЛЯ предявения иск за разликата над уважения размер от 180 лв. месечно до пълния претендиран от 220 лв. месечно.

ОСЪЖДА М.С.Б., ЕГН: **********, ДА ЗАПЛАТИ на основание чл. 149 от СК на малолетното си дете Р.М.Б. с ЕГН: **********, чрез законния му представител З.М.Б., ЕГН:********** ***, сумата от общо 240 лв.,  представляваща издръжка за минало време, за периода от 27.05.2018г. до 27.05.2019 г., или по 20 лева месечно, ведно със законната лихва върху главницата до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ предявения иск за разликата над уважения размер от 20 лв. месечно до пълния претендиран от 150 лв. месечно, или за сумата над 240 лв. до предявения от 1800 лв., като недоказан.

РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на роденото от брака дете - А.М.Б. с ЕГН: ********** се предоставят за упражняване на майката- З.М.Б., ЕГН:********** *** .

ПОСТАНОВЯВА на основание чл. 59, ал.2 СК детето А.М.Б. с ЕГН: **********, да живее при майката З.М.Б., ЕГН:**********, с постоянен адрес ***.

ОПРЕДЕЛЯ следния режим на лични отношения с бащата: М.С.Б., ЕГН: **********  ще има право да се среща с детето А.М.Б. с ЕГН: ********** всяка първа, втора и четвърта събота и неделя от месеца от 08:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя с преспиване, по пет дни през пролетната и коледната ваканция на децата, двадесет дни годишно през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, на рождените дни на децата на нечетни календарни години, на рождения ден на бащата, както и по всяко друго време по взаимно споразумение между родителите.

ОСЪЖДА на основание чл. 143 СК бащата М.С.Б., ЕГН: **********, ДА ЗАПЛАЩА на малолетното си дете А.М.Б. с ЕГН: **********, чрез законния му представител З.М.Б., ЕГН:********** ***,  издръжка в размер на  180 лева,  считано от датата на депозиране на исковата молба в съда- 28.05.2019 г., до навършване на пълнолетие на детето или настъпване на причини  за изменение или прекратяване на издръжката, като ОТХВЪРЛЯ предявения иск за разликата над уважения размер от 180 лв. месечно до пълния претендиран от 220 лв. месечно.

ОСЪЖДА М.С.Б., ЕГН: **********, ДА ЗАПЛАТИ на основание чл. 149 от СК на малолетното си дете А.М.Б. с ЕГН: **********, чрез законния му представител З.М.Б., ЕГН:********** *** , сумата от общо 240 лв.,  представляваща издръжка за минало време, за периода от 27.05.2018г. до 27.05.2019г., или по 20 лева месечно, ведно със законната лихва върху главницата до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ предявения иск за разликата над уважения размер от 20 лв. месечно до пълния претендиран от 150 лв. месечно, или за сумата над 240 лв. до предявения от 1800 лв., като недоказан.

ФАМИЛНО ИМЕ – на основание чл. 53 СК след прекратяване на брака З.М.Б., ЕГН:**********, ще носи предбрачното си фамилно име М..

ПРЕДОСТАВЯ на основание чл. 56, ал. 1 СК, СЕМЕЙНО ЖИЛИЩЕ – находящо се с.*****, след прекратяване на брака за ползване на бащата М.С.Б., ЕГН: **********.

ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал. 6 ГПК във вр. с чл. 7, т.2 от ТДССГПК М.С.Б., ЕГН: **********, ДА ЗАПЛАТИ  в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд Велинград сумата от сумата от общо  643,40 лева, представляваща държавна такса по исковете с правно основание по чл. 49, ал. 3, чл.143 и чл. 149 СК и 5 лв. за служебно издаден изпълнителен лист.

 ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал. 3 ГПК З.М.Б., ЕГН:**********, ДА ЗАПЛАТИ на М.С.Б., ЕГН: **********, сумата от 475.25 лева, представляваща сторените от ответника разноски по делото.

ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ на основание чл.4б ЗДТ на М.С.Б., ЕГН: **********, сумата от 300 лв., представляваща недължимо внесен депозит за вещо лице.

ДОПУСКА, на основание чл. 242, ал.1 ГПК, предварително изпълнение на решението в частта относно присъдената издръжка.

Заверен препис от решението да се предаде на главния счетоводител на РС Велинград.

Решението подлежи на обжалване пред Пазарджишки окръжен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните, а в частта с която съдът се произнася по искането с правно основание по чл. 4б ЗДТ има характер на определение, което подлежи на обжалване с частна жалба пред Пазарджишки окръжен съд в едноседмичен срок от съобщаване на страните.

                                                                  РАЙНОЕН СЪДИЯ:

ЛИЛИЯ ТЕРЗИЕВА- ВЛАДИМИРОВА