Решение по дело №582/2018 на Районен съд - Ботевград

Номер на акта: 144
Дата: 12 юли 2019 г. (в сила от 9 декември 2019 г.)
Съдия: Цветанка Атанасова Гребенарова
Дело: 20181810200582
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 18 октомври 2018 г.

Съдържание на акта

                                       Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                              № 144

                                        гр.Ботевград,12.07.2019г.                                   

 

                                     

                                      В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

БОТЕВГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД,наказателно отделение, трети съдебен състав, в публично заседание на двадесет и трети ноември две хиляди и осемнадесета година,  в състав :

 

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЦВЕТАНКА ГРЕБЕНАРОВА

при секретар Ива Тодорова, като разгледа докладваното от съдия ГРЕБЕНАРОВА НАД №582 по описа за 2018 година и за да се произнесе,взе предвид следното :

                 Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

                 „В. В. **" ЕООД, ЕИК *********,със седалище и адрес на управление с.Г.,област Софийска,представлявано от В. Н. В.,с ЕГН ********** е обжалвало в законния срок наказателно постановление № ******-*******от 23.07.2018г., издадено от Началник на сектор “Оперативни дейности”-София в Ц. у. на НАП София  , с което за допуснато нарушение на чл.33, ал.1 от Наредба № Н-18/ 13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства на МФ, му е наложено административно наказание имуществена санкция” в размер на  3000.00 /три хиляди/ лева, на основание чл.185,ал.2 от Закона за данък върху добавената стойност,като излага съображения за незаконосъобразност на същото, поради издаването му при съществени нарушения на процесуалните правила и неправилно прилагане на материалния закон и  моли да бъде отменено със законните последици.

                        В съдебно заседание жалбоподателя „В. В. **" ЕООД , ЕИК *********,със седалище и адрес на управление с.Г.,област Софийска, представлявано от В. Н. В., с ЕГН ********** чрез пълномощника си адвокат П. Д. от САК поддържа жалбата си и моли да бъде уважена съобразно доводите в същата и изложените аргументи в съдебно заседание.

                       Въззивната организация –Ц. у. на НАП – гр.София редовно призовано, не изпраща представител в съдебно заседание,но в писменна защита чрез гл.юрисконсулт М. Е. оспорва  жалбата като неоснователна и моли да бъде потвърдено издаденото наказателно постановление като правилно и законосъобразно.

                    Ботевградска районна прокуратура,редовно призована,не изпраща представител в съдебно заседание и не ангажира становище по жалбата.

                   Съдът след като прецени събраните по делото доказателства,прие за установено следното от фактическа страна :        

               Съдът приема,че от приложените по делото писменни доказателства : АУАН сер.АА № ******* от 18.04.2018г.; протокол за извършена проверка от 18.04.2018г.; дневен финансов отчет; опис на пари в каса ; справка за актуално състояние на действащите трудови договори – 2 броя/заверени ксерокопия/ и събраните гласни доказателства – показанията на свидетелите Л.Н.А. – актосъставител,на длъжност “инспектор  по приходите” в ЦУ на НАП и В.П.В. “инспектор  по приходите” в  ЦУ на НАП – гр.София, се установява следната фактическа обстановка, отразена и в наказателното постановление, а именно : на  18.04.2018 година, в 14:38 часа свидетелите Л.Н.А. и В.П.В.,и двамата на длъжност “инспектор  по приходите”  в ЦУ на НАП – гр.София извършили проверка на търговски обект по смисъла на § 1 т. 41 от ДР на ЗДДС - магазин за хранителни стоки, алкохол, цигари, захарни изделия, находящ се в  с.Г., ул. „Т. м.” № *, стопанисван от „В. В. **" ЕООД ЕИК ********* и установили, че дневният оборот от монтирания в обекта ЕКАФП, съгласно междинен отчет от ФП е в размер на 38.30 лева,а фактическата наличност в касата на обекта е в размер на 266.00 лева, съгласно изготвен опис на паричните средства. Проверяващите констатирали, че Пенка Николова Димитрова, с ЕГН ********** не е изпълнила задължението си, извън случаите на продажби, да отбележи всяка промяна на касова наличност /начална сума, въвеждане и извеждане на пари във и извън касата/ на ФУ чрез операциите "служебно въведени” или „служебно изведени" суми, с което е нарушила разпоредбата на чл. 33, ал. 1 от Наредба № Н-18 от 13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, издадена от МФ във връзка с чл.118, ал.4 от ЗДДС,като нарушението води до неотразяване на приходи. Проверяващите констатирали също, че дружеството не е изпълнило задължението си, извън случаите на продажба, да отбележи промяната на касовата наличност на ФУ чрез функцията “служебно въведени" суми в момента на извършването и с точност до минута,като е отбелязано,че нарушението води до неотразяване на приходи, тъй като след като разликата от сумата по дневния финансов отчет и установената наличност в касата е положителна, то е налице приход,който не е бил отразен по реда на Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. на МФ.

                   За допуснатото нарушение св. Л.Н.А. съставил АУАН сер.АА № ******* от 18.04.2018г. на „В. В. **" ЕООД, ЕИК *********,със седалище и адрес на управление с.Г., в присъствието на представителя на дружеството В. Н. В., на който бил предявен за запознаване със съдържанието и за подпис и същият го подписал без  възражение.

                 Съдът счита,че жалбата е допустима,тъй като е депозирана в срока по  чл.59,ал.2 вр. ал.1 от ЗАНН и в предвид размера на  наложеното административно наказание “имуществена санкция” в размер на 3000.00 лева, наказателното постановление подлежи на съдебен контрол с оглед неговата законосъобразност.

               Съдът приема,че разгледана по същество,жалбата е основателна и следва да бъде уважена по следните съображения :

              Съдът намира,че не е доказано безспорно нарушение на чл.33 ал.1 от Наредба №Н-18/13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства на МФ, от „В. В. **" ЕООД, ЕИК *********,със седалище и адрес на управление с.Г., предствлявано от В. Н. В., тъй като както при съставяне на АУАН,така и при издаване на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на материалния и процесуалния закон,които водят до незаконосъобразност на наказателното постановление и се изразяват в следното : както в АУАН,така и в наказателното постановление не е описано пълно и точно извъшеното нарушение,както и обстоятелствата при които е осъществено и доказателствата,които го потвърждават,в разрез с разпоредбите на чл.42,т.4 от ЗАНН и чл.57,ал.1,т.5 от ЗАНН – не е описано до какво се свежда нарушението,допуснато от дружеството.Извежда се констатацията,че дневният оборот от монтирания в обекта ЕКАФП, съгласно междинен отчет от ФП е в размер на 38.30 лева,а фактическата наличност в касата на обекта е в размер на 266.00 лева, съгласно изготвен опис на паричните средства,но не се пояснява в какво качество и в каква връзка с дружеството Пенка Николова Димитрова, с ЕГН ********** не е изпълнила задължението си, извън случаите на продажби, да отбележи всяка промяна на касова наличност /начална сума, въвеждане и извеждане на пари във и извън касата/ на ФУ чрез операциите "служебно въведени” или „служебно изведени" суми, с което да е нарушила разпоредбата на чл. 33, ал. 1 от Наредба № Н-18 от 13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, издадена от МФ във връзка с чл.118,ал.4 от ЗДДС.,като нарушението да е довело до неотразяване на приходи.Неизяснените фактически обстоятелства не дават възможност на визираното за нарушител юридическо лице чрез управителя си да възприеме правилно описаното нарушение и дали съотвества на правната квалификация на деянието,при което ефективно да организира защитата си,което води до незаконосъобразност на издаденото наказателно постановление.

                  Съдът не възприема довода в жалбата,че АУАН и наказателното постановление са издадени от некомпетентни административни органи,тъй като  видно от приложената заповед №ЗЦУ-1582/ 23.12.2015г., издадена от Изпълнителния директор на НАП наказателното постановление е издадено  от оправомощено длъжностно лице . 

                 Съдът приема,че се касае за маловажен случай съгласно чл.28 от ЗАНН,с оглед ниската стойност на сумата,предмет на нарушението,която е под минималната работна заплата,установена за страната,а също и от деянието не са настъпили вредни последици,същото не е общественоопасно и е извършено за първи път.

       Съдът счита,че в обстоятелствената част на НП, АНО не е обсъдил въпроса за маловажност на случая с оглед приложение на чл.28 от ЗАНН. Преценката за маловажност следва да бъде направена конкретно за всеки отделен случай, във връзка с констатирано административно нарушение и не отменя  задължението на наказващия орган да извърши преценка на всички обстоятелства, смекчаващи и отегчаващи отговорността, при определяне размера на санкцията, която следва да отговаря на тежестта на нарушението. В наказателното постановление не са изложени  мотиви относно наличието на основания за прилагане на чл. 28 от ЗАНН, както и по какъв начин е определена степента на обществена опасност на нарушението му,дали са налични смекчаващи и отегчаващи административнонаказателната му отговорност обстоятелства и в какво съотношение са същите.Непроизнасянето по тези въпроси се отразява на правото на защита на нарушителя, който не би могъл да организира цялостно защитата си,което е съществено процесуално нарушение по смисъла на закона и води до отмяна на наказателното постановление.

                  По изложените съображения и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН   Ботевградски районен съд          

                                                      Р   Е   Ш   И   :

        ОТМЕНЯ наказателно постановление № ******-*******от 23.07.2018г., издадено от Началник на сектор “Оперативни дейности”-София в Ц. у. на НАП София  против  „В. В. **" ЕООД, ЕИК *********,със седалище и адрес на управление с.Г.,област Софийска,представлявано от В. Н. В., с ЕГН **********, с което за допуснато нарушение на чл.33, л.1 от Наредба № Н-18/ 13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства на МФ, му е наложено административно наказание имуществена санкция” в размер на  3000.00 /три хиляди/ лева, на основание чл.185,ал.2 от Закона за данък върху добавената стойност,като незаконосъобразно.

                  РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му, пред АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – СОФИЯ ОБЛАСТ.

                                              РАЙОНЕН  СЪДИЯ :