Решение по дело №263/2022 на Административен съд - Добрич

Номер на акта: 299
Дата: 28 юли 2022 г. (в сила от 28 юли 2022 г.)
Съдия: Теодора Андонова Милева
Дело: 20227100700263
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 18 май 2022 г.

Съдържание на акта

 

 

                        Р Е Ш Е Н И Е

 

               № 299 / 28.07.2022 г., град Добрич

 

               В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

                                                                                    

Административен съд - Добрич, в открито съдебно заседание на двадесети юли, две хиляди двадесет и втора година, в касационен състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ИВАНОВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:  ТЕОДОРА МИЛЕВА                                                                                     СИЛВИЯ САНДЕВА

 

при участието на прокурора РУМЯНА ЖЕЛЕВА и секретаря СТОЙКА КОЛЕВА изслуша докладваното от съдия Т. Милева касационно дело с административно–наказателен характер № 263 по описа на съда за 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава ХІІ от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл. 63в от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Образувано е по касационна жалба на „Мичела 5505“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Добрич, ул.“Осми март“ № 41, представлявано от Л.А.Б., подадена чрез адв.М.В. *** срещу Решение № 81/23.03.2022 г., постановено по нахд № 992/2021 г. по описа на Районен съд – Добрич, с което е потвърдено Наказателно постановление № 08-002265/149 от 06.08.2021г., с което на дружеството - касатор е наложена имуществена санкция от 1500 лева на основание чл.414, ал.3 от Кодекса на труда за нарушаване на чл.63, ал.2 от Кодекса на труда.

В касационната жалба са изложени оплаквания за неправилност, необоснованост и незаконосъобразност на постановеното решение, тъй като съдът не е обсъдил събраните по делото доказателства, а част от тях тълкувал превратно. Касаторът счита, че решението било постановено при неизяснена фактическа обстановка и моли то да бъде отменено. Претендира присъждане на направените разноски. В съдебно заседание не се представлява.

Ответникът, Дирекция „Инспекция по труда“ –Добрич, чрез старши юрисконсулт Галин Николов изразява становище за неоснователност на касационната жалба. Моли решението и потвърденото с него наказателно постановление да бъдат оставени в сила. Претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

Прокурорът при Окръжна прокуратура - Добрич дава заключение за неоснователност на касационната жалба като изразява становище, че са събрани категорични доказателства, че е бил осъществен състава на административното нарушение. Пледира решението на въззивния съд да бъде оставено в сила.

Административен съд –Добрич приема, че касационната жалба е подадена в законния срок от лице, участвало във въззивното производство, решението по което е неблагоприятно за него, поради което е допустима.

Разгледана по същество, в рамките на предявените касационни основания, съобразно правилото на чл. 218, ал.1 от АПК, настоящият състав счита касационната жалба за основателна, но не на изложените в нея съображения.

В производството по оспорване на наказателното постановление, с което на "Мичела 5505" ЕООД за нарушаване на чл. 61, ал. 1 във вр. с чл. 62, ал.1 от Кодекса на труда, на основание чл. 414, ал. 3 от КТ е наложена имуществена санкция от 1 500 лв., въззивния съд е установил, че при извършена проверка на 14.06.2021 г. в 15,30 часа в цех за пакетиране на ядки, находящ се в гр.ххххххх и стопанисван от касатора, била заварена да работи Д. П. М., която извършвала трудова дейност. Същата попълнил декларация, че от 12.06.2021 работи във фирма „Мичела 5505“ ЕООД в цех за пакетиране на ядки и пуканки с работно време от 08.00 часа до 17.00 часа, почивни дни събота и неделя и няма сключен трудов  договор.

На 16.06.2021г. дружеството-работодател е представило в Дирекция „Инспекция по труда“ –Добрич трудов договор № РД-00007/14.06.2021г. и Справка от НАП за прието уведомление за сключен трудов договор с Д.П. М..

От констатациите при проверката и впоследствие представените трудов договор и уведомление, че установило, че дружеството е допуснало до работа Д.М. преди да и връчи уведомлението по чл.62, ал.3 от КТ, заверено от ТД на НАП за регистрирането на трудовия договор.

За нарушението бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 08-002265/19.07.2021г., връчен на упълномощен представител на дружеството на същата дата. Въз основа на така съставения акт, било издадено оспореното пред съда наказателно постановление.

Обсъждайки събраните по делото доказателства съдът е приел, че е установено, че на 14.06.2021 г. в часа на извършената проверка 15,30 часа, М. е била допусната на работа от жалбоподателят, без трудовият и договор да е бил регистриран в НАП и да и е връчено срещу подпис копие от уведомлението за сключения договор. Съдът е приел, че нарушението е доказано от събраните по делото писмени и гласни доказателства, от които не се установява, фактическа обстановка, различна от описаната в АУАН и НП.

Районният съд е събрал всички относими и допустими писмени и гласни доказателства, но при преценката им необосновано е приел, че в случая е налице нарушение на чл. 63, ал. 2 от КТ. За да е осъществен съставът на тази разпоредба, трябва да е установено безспорно, че между работодателя и работника има сключен трудов договор, подписан от двете страни. Едва тогава за работодателя възниква задължение да не допуска до работа работника преди да му е връчил копие от трудовия договор и от уведомлението до ТД на НАП. Представената от работника декларация по чл. 402, ал. 1, т. 3 от КТ, както и анализът на гласните доказателства, събрани в хода на съдебното производство, установяват единодушно, че към момента на самата проверка писмен трудов договор, подписан от двете страни, не е имало. При липсата на такъв договор към релевантния момент няма как да бъде връчено копие от уведомление до НАП по чл. 62, ал. 3 от КТ. Следователно за наказващия орган са били налице доказателства за осъществен състав на нарушение по чл. 61, ал. 1 от КТ, поради което отговорността на работодателя е следвало да бъде ангажирана именно за това нарушение. Вярно е, че в изпълнение на задължението си по чл. 45, ал. 1 от АПК жалбоподателят е представил сключен писмен договор от 14.06.2021 г., но от доказателствата по делото, включително и от уведомлението до НАП, е видно, че той е подписан от работника след извършване на проверката, т.е. след като вече е бил допуснат до работа, което изключва приложимостта на чл. 62, ал. 3 от КТ. За съставомерността на деянието е необходимо наличие на писмен трудов договор, подписан от страните, към момента на проверката, а не след това. Ето защо, разпоредбата на чл. 414, ал. 3 от КТ разграничава като самостоятелни хипотези допускането на работник на работа без сключен писмен договор и без връчени екземпляри от трудов договор и уведомление, като за всяко от тях е предвидено налагане на отделна имуществена санкция. В зависимост от установените факти АНО може да ангажира отговорност само за едно от тях. Тъй като в случая е безспорно установено, че към момента на проверката между санкционираното дружество и лицето Д.П. М. не е имало сключен писмен трудов договор, неправилно отговорността на работодателя е ангажирана за извършено нарушение на чл. 63, ал. 2 от КТ.

По изложените съображения настоящият касационен състав намира, че решението на районния съд е постановено в противоречие с данните по делото и материалния закон, поради което следва да бъде отменено и вместо него да бъде постановено друго по същество, с което да се отмени наказателното постановление, без да се разглеждат останалите възражения в касационната жалба.

Водим от горното и на основание чл. 222, ал. 1, във вр. чл. 221, ал. 2 от АПК, съдът

 

РЕШИ:

ОТМЕНЯ решение 81/23.03.2022 г., постановено по нахд № 992/2021 г. по описа на Районен съд – Добрич, КАТО ВМЕСТО ТОВА ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ наказателно постановление № 08-002265/149 от 06.08.2021г., издадено от Директор на Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Добрич.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  ЧЛЕНОВЕ: