Решение по дело №1882/2019 на Районен съд - Велико Търново

Номер на акта: 84
Дата: 29 януари 2020 г. (в сила от 26 февруари 2020 г.)
Съдия: Димитър Кръстев
Дело: 20194110201882
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 31 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                                    

гр. В. Търново, 29.01.2020год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

            Великотърновският районен съд, петнадесети съС.ав, в публично заседание на 07.01.2020год., в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Кръстев

при секретаря Ст.Илиева, като разгледа докладваното от съдията НАХД № 1882 по описа за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

Съдът е сезиран с жалба от Д.К.Д., ЕГН:**********,*** срещу наказателно постановление №17-1739-000448/18.12.2017год., издадено от Началник РУ Велико Търново при ОДМВР В.Търново. Отправя искане за неговата отмяна. Твърди, че при съставяне на АУАН и НП са допуснати съществени процесуални нарушения, тъй като наказващият орган неправилно бил установил фактите. Отделно от това управлявал процесното МПС в стопански двор, като тази дейност не попадала в обхвата на ЗДвП.

В съд.заседание жалбоподателят се представлява от проц.представител адв.К., който поддържа жалбата

Въззиваемата страна не се представлява в съд.заседание.

Съдът, след като обсъди доводите на страните и събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

С Наказателно постановление №17-1739-000448/18.12.2017год., издадено от Началник РУ Велико Търново при ОДМВР В.Търново, срещу жалбоподателя Д., както следва:

- „не е представил ППС на технически преглед”, като за нарушение на чл.147ал.1 от ЗДвП на осн.чл.181т.1 от ЗДвП му е наложено адм.наказание глоба в размер на 50 лева.

- "водач на МПС от категории М1, М2, N1, N2 и N3, когато е в движение не използва обезопасителен колан, с който МПС е оборудвано", като за нарушение на чл.137А ал.1 от ЗДвП на осн.чл.183ал.4т.7пр.1 от ЗДвП му е наложено адм.наказание глоба в размер на 50 лева.

- "не носи СУМПС от съответната категория", като за нарушение на чл.100ал.1т.1 от ЗДвП на осн.чл.183ал.1т.1пр.1 от ЗДвП му е наложено адм.наказание глоба в размер на 10 лева.

- "не носи контролен талон към СУМПС", като за нарушение на чл.100ал.1т.1 от ЗДвП на осн.чл.183ал.1т.1пр.2 от ЗДвП му е наложено адм.наказание глоба в размер на 10 лева.

- "водач, който се движи с МПС през деня без задължително включени светлини за движение през деня или с къси светлини", като за нарушение на чл.70ал.3 от ЗДвП на осн.чл.185 от ЗДвП му е наложено адм.наказание глоба в размер на 20 лева.

На основание НАРЕДБА № Iз-2539 от 17.12.2012 г. са отнети общо 6 точки.

НП е издадено въз основа на АУАН №466/01.12.2017год., съставен от П.П. - ПИ в РУ В.Търново в присъствие на св.Н.Й.. Констатирани са нарушения на чл.137А ал.1, чл.100ал.1т.1,   чл.147ал.1  и чл.70ал.3 от ЗДвП.

Жалбата е допустима, тъй като е подадена от лице с правен интерес в срок.

          Спазени са сроковете по чл.34 от ЗАНН за издаване на АУАН и НП. АУАН е издаден непосредствено след констатиране на нарушенията, а НП в шестмесечния срок от тази дата. Без значение е обстоятелствата кога е връчено НП, като дисциплиниращ ефект за наказващия орган има давността за налагане на наказание.

        От показанията на свидетеля Н.Й. - мл.пол.инспектор в РУ В.Търново се установи, че на посочената в АУАН дата и час с колегата му П. изпълнявали служебните си задължания в с.Ветринци. На влизане в селото със служебния автомобил по общински път ВТР 3005 възприел движещ се в противоположна посока лек автомобил "Опел корса" червен на цвят. Водачът на този автомобил направил маневра на дясно като от общинския път навлязал в зоната на стопанския двор. Полицаите последвали този автомобил, като при преустановяване на движението му била извършена проверка. Установен бил водач жалб.Д. и автомобила "Опел корса" с рег.№ВТ8743ВН, който е негова собственост. Констатирани били няколко административни нарушения. При това по стикера на предно панорамно стъкло било установено, че е изтекъл срока на годишния технически преглед. Водачът не бил включил светлините за през деня и бил без поставен обезопасителен колан. Св.Й. в показанията си твърди, че е възприел тези нарушеиня още при разминаване с процесния автомобил преди навлизане в стопанския двор. При проверката водачът не представил СУМПС и контролен талон. АУАН бил съставен и връчен на жалбоподателя Д., като не били вписани възражения. Не са постъпили писмени възражения в тридневен срок. Няма данни този свидетел да е в особени отношения с жалбоподателя, поради което съдът кредитира показанията му.

           Несъстоятелни са доводите на процесуалния представител. Видно от показанията на св.Й., жалбоподателят Д.  е управлявал процесния автомобил по общински път VTR 3005 и е направил маневра към стопанския двор. Този път свързва главния път I-4/София - Варна/ със с.Ветринци, за което е приложена скица от Община В.Търново към делото. Без правно значение е дали в АУАН и НП този път е описан с букви на латиница или кирилица. Това не нарушава правото на защита на наказаното лице.  При това положение водачът е следвало да се съобрази с правилата по ЗДвП, които регламентират движението по пътищата отворени за обществено ползване, като това е елемент от обществените отношения обект на регулиране.  Без значение е обстоятелството, че Д. притежава и други автомобили, както и за какво ги ползва. Показанията на св.Ангелова не оборват констатацията на контролните органи.

1. По отношение на нарушение на чл.147ал.1 от ЗДвП на осн.чл.181т.1 от ЗДвП му е наложено адм.наказание глоба в размер на 50 лева. В АУАН и НП не е посочено, кога управляваният от жалбоподателя автомобил е преминал годишен технически преглед, а само датата на установяване на нарушението 01.12.2017год. Не става ясно какво нарушение се вменява, тъй като липсва конкретизация и описание на обективен признак от състава какъвто е датата, респ.периода на извършване на нарушението.   При това не е посочено кога е проведен последния годишен технически преглед и в този смисъл до кога е следвало да бъде извършен последващ. По този начин жалбоподателят е лишен от възможност да разбере какво нарушение му се вменява, а съдът е лишен от възможност да извърши преценка за законосъобразност.    

          Следва да се има предвид, че  с издаване на НП се налага санкция. С оглед на това лицето срещу, което е издадено НП следва в тази фаза на административно-наказателното производство да узнае за какво нарушение, респ.неизпълнение на задължение е наказан и на какво основание. Това е порок, който съдът счита за съществен и същият  засяга стабилността на издаденото НП. Правото на защита на наказаното лице следва да бъде ефективно осъществявано и на още по-голямо основание при издаване на НП. Това е правораздавателна дейност на администрацията. Точното описание на нарушението очертава обхвата на фактическото и юридическото обвинение против нару­шителя. Допуснатата неяснота във всички случаи затруднява пра­вото на защита на наказаното лице и е основание за отмяна на нака­зателното постановление. Не е в правомощието на съда да изменя констатацията на наказващия орган досежно описание на нарушението и в обективен признак от състава на престъплението, а именно датата, респ.периода на извършване. За последното са налице данни събрани в хода на съдебното производство, предвид писмена справка рег.№10-00-11-1142/1/08.11.2019год. с приложения на ОО "АА" В.Търново.

            В тази част НП следва да бъде отменено.

          2. По отношение на нарушение на чл.137Аал.1 от ЗДвП на осн.чл.183ал.4т.7пр.1 от ЗДвП му е наложено адм.наказание глоба в размер на 50 лева.

              С деянието  си жалбоподателят, виновно не е изпълнил задължението, въведено с чл.137 а ал.1 от ЗДвП, като е управлявал лекия автомобил без поставен обезопасителен колан, което е осъществил състава на чл.183ал.4т.7пр.1 от ЗДвП.

             Деянието е извършено виновно при форма на вина евентуален умисъл, тъй като нарушителят е съзнавал общественоопасния характер на деянието и предвиждал настъпването на обществено опасните последици, като е допускал настъпването на тези последици.

            Правилно е приложена санкционната разпоредба. Наложено е предвиденото в закона наказание в твърд размер по ЗДвП към момента на извършване на нарушението и издаване на НП, което не подлежи на индивидуализация.

           Към датата на нарушението е в сила НАРЕДБА № Iз-2539 от 17.12.2012 г. за определяне първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение, както и условията и реда за издаване на разрешение за провеждане на допълнително обучение, обн. - ДВ, бр. 1 от 04.01.2013 г., в сила от 04.02.2013 г. Чл.6ал.1т.10пр.1 предвижда отнемането на 6 контролни точки за нарушения на Закона за движението по пътищата, а именно за неизпълнение на задължението за използване на предпазен колан. Отнемането на контролни точки не е административно наказание, поради което липсата на изчерпателна юридическа квалификация на основанието за отнемане на контролните точки – конкретната разпоредба от акта, не се отразява върху действителността на наказателното постановление. След извършената проверка, съдът установи, че за извършеното нарушение, правилно е определен размера контролните точки които следва да се отнемат, след влизане в сила на НП. Отнемането на съответния брой контролни точки настъпва по силата на закона, а отбелязването на това обстоятелство в НП има характер на констативен административен акт.

   3. По отношение на  нарушение на чл.100ал.1т.1 от ЗДвП и на основание чл.183ал.1т.1пр.1 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 10 лева.

  При проверката водачът Д. не е представил СУМПС.

  Правилно е приложена санкционната разпоредба. Наложено е предвиденото в закона наказание в твърд размер от 10 лева по ЗДвП към момента на извършване на нарушението и издаване на НП, което не подлежи на индивидуализация.

4. По отношение на  нарушение на чл.100ал.1т.1 от ЗДвП и на основание чл.183ал.1т.1пр.2 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 10 лева.

  При проверката водачът Д. не е представил контролен талон.

  Правилно е приложена санкционната разпоредба. Наложено е предвиденото в закона наказание в твърд размер от 10 лева по ЗДвП към момента на извършване на нарушението и издаване на НП, което не подлежи на индивидуализация.

5. По отношение на  нарушение на чл.70ал.3 от ЗДвП и на основание чл.185от ЗДвП е наложена глоба в размер на 20 лева.

  С деянието  си жалбоподателят, виновно не е изпълнил задължението си по чл.70ал.3 от ЗДвП, като е управлявал лек автомобил през деня, т.е. в светлата част от денонощието без включени светлини за движение през деня или с къси светлини. Правилно е приложена санкционната разпоредба. Наложено е предвиденото в закона наказание от 20 лева към момента на извършване на нарушението и издаване на НП.

От процесуална гледна точка,  АУАН и издаденото въз основа на него наказателно постановление са законосъобразни от пунк 2 до пункт 5 – съставени в законоустановените срокове и притежаващи необходимите реквизити – чл.42 и чл.57 от ЗАНН. НП и АУАН са издадени от материално компетентни органи с оглед МЗ 8121з-952/20.07.2017год.

Не следва да се присъждат разноски в полза на жалбоподателя Д. за упълномощаване на проц.представител в размер на 200 лева. Съгласно чл. 63, ал. 3 от ЗАНН в съдебните производства по обжалване на НП страните имат право на разноски по реда на АПК, като последният в чл. 143 и чл. 144 урежда, че когато съдът отмени обжалвания административен акт или отказа да бъде издаден административен акт разноските за един адвокат се възстановяват от органа издал отменения акт или отказ, както и че субсидиарно за неуредените въпроси се прилага ГПК. В този смисъл съдът приема, че в настоящият случай, тъй като не е налице пълна отмяна на обжалваното НП, не са налице основания за присъждане на разноски на жалбоподателя и те следва да останат в негова тежест.

Поради това и на основание чл. 63, ал. 1 ЗАНН съдът

 

Р     Е     Ш     И   :

 

 ОТМЕНЯ Наказателно постановление №17-1739-000448/18.12.2017год., издадено от Началник РУ Велико Търново при ОДМВР В.Търново в частта, с което на Д.К.Д., ЕГН:**********,***, за административно нарушение на чл.147ал.1 от ЗДвП на осн.чл.181т.1 от ЗДвП  е наложено адм.наказание глоба в размер на 50 /петдесет/ лева.

ПОТВРЪЖДАВА Наказателно постановление №17-1739-000448/18.12.2017год., издадено от Началник РУ Велико Търново при ОДМВР В.Търново в частта, с което на Д.К.Д., ЕГН:**********,***, както следва:

- за административно нарушение на чл.137А ал.1 от ЗДвП на осн.чл.183ал.4т.7пр.1 от ЗДвП  е наложено адм.наказание глоба в размер на 50/петдесет/ лева, като по НАРЕДБА № Iз-2539 на МВР са отнети 6 контролни точки.

- за административно нарушение на чл.100ал.1т.1 от ЗДвП на осн.чл.183ал.1т.1пр.1 от ЗДвП  е наложено адм.наказание глоба в размер на 10 /десет/ лева.

- за административно нарушение на чл.100ал.1т.1 от ЗДвП на осн.чл.183ал.1т.1пр.2 от ЗДвП  е наложено адм.наказание глоба в размер на 10 лева.

- за административно нарушение на чл.70ал.3 от ЗДвП на осн.чл.185 от ЗДвП  е наложено адм.наказание глоба в размер на 20/двадесет/ лева.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Великотърновския административен съд в 14 дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено и обявено.

 

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: