Решение по дело №1925/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 260166
Дата: 13 октомври 2020 г. (в сила от 23 октомври 2020 г.)
Съдия: Светослав Василев Василев
Дело: 20201100901925
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 9 октомври 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

№……………/13.10.2020 г.

гр. София

 

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, 7-ми състав, в закрито съдебно заседание, в състав:

 

СЪДИЯ: СВЕТОСЛАВ ВАСИЛЕВ

 

като разгледа търг. дело № 1925 по описа за 2020 година, взе предвид следното.

Производството е по реда на чл. 25 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ) вр. глава XXI „Обжалване на определенията“ ГПК.

Образувано е по жалба № 20200924094146-4/30.09.2020г. на Фондация „С.НА Б.“, ЕИК *********срещу отказ № 20200924094146-4/30.09.2020г. на АВ – ТРРЮЛНЦ.

В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на отказа. От една страна, поради неправилно тълкуване на чл.33, ал.2 ЗЮЛНЦ за нотариално удостоверяване на подписите за изменение учредителен акт, а от друга за неправилно прилагане на чл. 7, ал. 1 ЗЮЛНЦ, тъй като вида на юридическото лице се добавя автоматично след вписване на ЮЛНЦ в регистъра.

Съдът като обсъди доводите на жалбоподателя и се запозна с представените към жалбата доказателства приема за установено следното:

Подадената от заявителя жалба е процесуално допустима: изхожда от легитимирано лице, подадена е в срока по чл. 25, ал. 1 от ЗТРРЮЛНЦ, срещу акт, подлежащ на инстанционен контрол за законосъобразност, представено е доказателство за внесена държавна такса.

Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

Със заявлението са заявени за вписване в ТРЮЛНЦ промени в учредителния акт на фондацията, промяна на наименованието, изразяващо се в заличаване на правноорганизационната форма и изписване на наименованието на латиница.

Длъжностното лице при АВ отказва вписване, тъй като не е представен изменен учредителен акт с нотариално удостоверени подписи и тъй като наименованието не съдържа означение на вида на юридическото лице с нестопанска цел.

Съгласно чл. 33, ал. 1 ЗЮЛНЦ фондация се учредява приживе или по случай на смърт с едностранен учредителен акт, с който безвъзмездно се предоставя имущество за постигане на нестопанска цел. Когато актът на имуществено разпореждане се извършва приживе на учредителя, волята му за предоставяне на имуществото следва да е обективирана в писмена форма с нотариално удостоверен подпис на учредителя – така чл. 33, ал 2 ЗЮЛНЦ. Тази форма касае извършването на разпоредителната едностранна сделка, а не касае формата на устройствения акт на фондацията. Разпоредбата на чл. 33, ал. 2 ЗЮЛНЦ, изискваща нотариално заверен подпис, е приложима единствено относно формата на едностранния учредителен акт на учредителя при учредяване на фондация приживе и то относно съществените елементи на акта - безвъзмездното предоставяне на имущество и нестопанските цели, за които това имущество се предоставя (арг. чл. 34, ал. 2 ЗЮЛНЦ). Целта е обезпечаване на правната сигурност, тъй като имуществото, предоставяно с учредителния акт, се счита за имущество на фондацията при нейното възникване (чл. 33, ал. 4 ЗЮЛНЦ).

Изменението на учредителния акт е част от правилата относно правомощията на органите на фондацията (чл. 34, ал. 1, т. 8 ЗЮЛНЦ). Те се определят от учредителя в учредителния акт. Веднъж постановен в изискуемата форма по чл. 33, ал. 2 ЗЮЛНЦ, в учредителния акт се определя от кого може да бъде изменян, при какви предпоставки и с какъв последващ акт, а ако такъв ред не е предвиден или не може да се изведе от закона се извършва от окръжният съд по седалището на фондацията извършва промените - чл. 34, ал. 4 ЗЮЛНЦ.

В случая в чл. 8, т. 2 на учредителния акт от 07.06.2011г и чл. 9, т.2 от учредителния акт от 18.02.2019г, е обективирана волята на учредителя, че изменението и допълнението на учредителния акт е от компетентност на Настоятелството, като не са предвидени изисквания за специална форма и в частност нотариална заверка на подписите. В съответствие с предвиденото в учредителния акт, действащото настоятелство на фондацията приема решение на 25.08.2020г за изменение и допълнение на учредителния акт на фондацията, което няма основание да бъде оформено в по-тежката форма на чл. 33, ал. 2 ЗЮЛНЦ.

От друга страна, съгласно разпоредба на чл.7, ал.1 ЗЮЛНЦ  наименованието на ЮЛНЦ трябва да включва ясно означение на правноорганизационната му форма. Разпоредбата е императивна и не може да бъде тълкувана корективно. Целта и е да се даде информация на третите за правноорганизационната форма на юридическото лице с нестопанска цел. Посочването на правноорганизационната форма в наименованието следва и от чл. 33с, ал. 1 от Наредба № 1/14.02.2007 г. за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър и указанията за попълване на образеца на заявление № А16, където в група “Основни обстоятелства”, поле № 2 “Наименование” се посочва наименованието с включено означение, че юридическото лице с нестопанска цел е фондация. При това положение взетото решение на настоятелството за промяна на наименованието изразяващо се в отпадане на правноорганизационната форма е незаконосъобразно, като противоречащо на императивни разпоредби на закона и не може да бъде вписано, в това число не може да бъде обявен и учредителния акт, тъй като последният съдържа в себе си промяната. За пълнота следва да се посочи, че дублирането на правноорганизационната форма в РЮЛНЦ е по причина на използвания от Агенцията по вписванията софтуерен продукт, който едновременно отразява информацията подадена от заявителя като „Наименование“ в заявлението и генерираната в автоматичен режим „Правна форма“, съгласно разпоредбата на чл.67, ал.2, т. 2 от Наредба № 1/14.02.2007г. Последното обаче не може да бъде основание за нарушаване на императивни разпоредби на закона.

С оглед изложеното отказът на длъжностното лице по регистрацията, следва да се потвърди, макар и при различни мотиви, а подадената жалба следва да бъде оставена без уважение като неоснователна. В случая не са налице предпоставки за приложение на нормата на чл. 22, ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ, доколкото не се касае за непредставен документ, а се касае до неустановяване на изискуемите предпоставки от съдържанието на представените документи, за което не могат да бъдат дадени указания от длъжностното лице по регистрацията.

При тези мотиви, съдът

Р  Е  Ш  И  :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалба вх. № 20200924094146-4/30.09.2020г. на Фондация „С.НА Б.“, ЕИК*********срещу отказ № 20200924094146-4/30.09.2020г. на АВ – ТРРЮЛНЦ.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок от връчването на преписа.

След влизане в сила на решението, препис от него да се изпрати на на АВ-ТРРЮЛНЦ.

 

СЪДИЯ: