Решение по дело №108/2019 на Районен съд - Павликени

Номер на акта: 43
Дата: 4 юли 2019 г. (в сила от 25 юли 2019 г.)
Съдия: Евелина Петкова Карагенова
Дело: 20194140200108
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 18 април 2019 г.

Съдържание на акта

                                     Р Е Ш Е Н И Е

                                   

                                       Гр..Павликени..........04.07.2019г

 

                                    В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Павликенският районен съд наказателна колегия в публичното заседание на

Втори юли  през две хиляди и деветнадесета  година в състав:

                                                              Районен съдия: ЕВЕЛИНА КАРАГЕНОВА

 

При секретаря  Ирена Илиева и  в присъствието на прокурора.........................................,като разгледа докладваното от съдията АНД № ..108. по описа за ......2019...............год ,за да се произнесе съдът взе предвид следното:

                                       Жалба по реда на чл.59 от ЗАНН

  Жалбоподателят е обжалвал  наказателно постановление № **********/22.02.2019г на  зам.директора на  РДГ гр.В.Т., с което  му е наложено административно наказание глоба от  175лв. по чл.266 ал.1 пр.7 от ЗГ за нарушение по чл. 213 ал.1 т.1 от ЗГ и  са отнети в полза на държавата вешщите, предмет на нарушението-3.5пространствени куб.м дърва за горене от дървесен вид акация на основание чл.273 ал.3 от ЗГ. Твърди,че не е извършил посоченото нарушение.Моли съда да отмени процесното наказателно постановление.

  Ответникът по жалбата РДГ гр.В.Т. чрез процесуалния си представител  гл. Юрисконсулт С. изразява становище, че следва да бъде потвърдено наказателнот постановление като законосъобразно.

    След като взе предвид събраните по делото доказателства,съдът установи следното:

   Жалбата е подадена  в законоустановения срок скрещу подлежащ на обжалване акт, от лице, легитимно да атакува наказателното постановление, поради което същата е процесуално допустима.

   От събраните доказателства се установява следната фактическа обстановка:

   На 13.09.2018г.   П.Й. и Н.М.- -горски инспектори при РДГ гр.В.Т. при съвместна проверка с РУП П. в лицето на С.А.-полицейски инспектор в РУ П.  проверявали  по адреси  незаконно придобите дървесина в с.Б., община П. На адреса на жалбоподателя в селото на ул.“***“ №***  открили в двора на къщата под навес дърва за огрев. След измерване с ролетка установеното количество било 3.5пространствени куб.м , а дървестния вид бил акация и не били маркирани с контролна горска марка, не били придружени с  превозен билет и документи, доказващи законния им произход.  По повод съставен е констативен протокол №***/13.09.2018г и АУАН на място, дървесината е била задържана  и оставена на съхранение с разписка за отговорно пазене на вещи  №*** от 13.09.2018г на Х. В. М.-горски стражар при ТП ДГС“***“ В.Т.-база гр.П.. Изпратено е сигнално писмо до ПРП и с постановление  на ПРП е отказано да бъде образувано наказателно производство по пр.преписка №***/2018г на ПРП, тъй като деянието на  А.  не състалява престъпление по чл.235ал.2 от НК и следва да бъде изпратена преписката на ответника по жалба за евентуално налагане на  административно наказание по ЗГ.

    В КП, съставен  на място от П.Й.-горски инспектор в РДГ В.Т. в присъствието на лицата  Н.М.- -горски инспектор при РДГ гр.В.Т. и С.А.- полицейски инспектор в РУ П. и жалбоподателя е отразено съхранението от А. в двора на собствения му дом на посоченото количество дърва за горене от посочения дървесен вид, немаркирани с контрола горска марка и непридоружени с превозен билет. Въз основа на него е съставен АУАН в присъствието на жалбоподателя, който го подписал с възражение, че дървата са от П. ***. АУАН  е връчен на жалбоподателя като в 3 дневния срок не са постъпили писмени възражения по него.

   В съдебно заседание жалбоподателя и в жалбата си същият потвърждава, че бил закупил дървата от непознати лица и ги е съхранявал в двора си.

   При съставяне на АУАН съдът не констатира процесуални нарушения по чл.40 от ЗАНН във връзка със съставяне на акта в присъствието на жалбоподателя, подписан от него, получил екзеппляр от него. Съгласно разпоредбата на чл..274 ал.1 т.1 от ЗГ нарушенията на закона и подзаконовите актове по прилагането му се установяват с актове на служители на ИАГ в нейните структур, които заемат длъжност, за която се изисква лесовъдно образовани, както и определените със заповед на изп. директор на ИАГ. Процесният АУАН е съставен от  горски инспектор в РДГ гр.В.Т.-с надлежна  материална компетентност. Спазени са давностните срокове по чл.34 от ЗАНН от гледна точка на съставяне на АУАН. Процесният АУАН формално отговаря на изискванията на чл.42 от ЗАНН за неговата редовност, като е налице описание на извършеното нарушение откъм съставни признаци: дата, място и начин на извършване. Въз основа на процесния АУАН е издадено  обжалваното НП при спазване на формата, от овластен  орган / зам. дирактора на РДГ В.Т., оправомощен със заповед №1/02.01.2018г на Директора на РДГ гр.В.Т., оправомощен със заповед РД49-199/16.05.2011г на министъра на земеделието и храните. НП по съдържанието си  формално отговаря на  на изискванията на чл.57 от ЗАНН, установяваща изискуемите реквизити: посочени са имената,длъжността и местослуженето на лицето, което го е издалоима номер, дата, посочени са доказателствата, въз основа на което е издадено наказателното постановление, посочени са данните на нарушителя,визирани в т.4 от чл.57 от ЗАНН, описано е извършеното нарушение, времето, когато е извършено, мястото, законовата разпоредба, която е нарушена, вида и размера на наказанието, разпореждане с веществените доказателства, дали НП подлежи на обжалване, в какъв срок, пред кой съд, подписано е от издателя му.

    Разпоредбата на чл.213 от ЗГ съдържа осем изпълнителни деяния като в случая жалбоподателят е осъществил изпълнителното деяние съхранение на дървесина  немаркирана с контролна горска марка, за което се налага наказание по чл.266 ал.1 от ЗГ.

    Авторството на нарушението се установява безспорно като възраженията на жалбоподателя  са неотносими към извършеното нарушение. Правилно и законосъобразно административно наказващия орган е  ангажирал отговорността на жалбоподателя.Безспорнао е че процесните дърва са съхранявани в двора на жалбоподателя и не са били маркирани с контролна горска марка, поради което съставът на нарушението  на посочената в НП разпоредба е осъществен.

  По отношение на приложението на разпоредбата на чл.28 от ЗАНН.Съдът намира,че  в случая се касае до неизпълнение на законово задължение по осъществяване на превантивен контрол върху съхранението на дървесината, чиято цел е законосъобразното стопанисвае и ползване на горските територии и не се касае за маловажен случай.

   По отношение на размера на наложеното наказание: Санкционната норма на чл.266 ал.1 определя наказание за извършеното нарушение  от 50 до 3000лв. В случая  съдът намира, че наложеното наказание е несъразмерно тежко за жалбоподателя с оглед факта, че същият е  пенсионер с ТЕЛК първа група и е с ниска пенсия. Не са изложени никакви мотиви в НП относно така определения размер на наказанието глоба. Следва да се има предвид, че процесната дървесина не е в значителни количества, което обстоятелство съдът преценя като смекчаващо  отговорността на жалбоподателя ведно с финансовите възможности и здравословно състояние.Съдът намира, че следва да бъде  изменен размера на наложената глоба  до минималния, опреден в закона размер -50лв.

    Правилно и законосъобразно е приложена разпоредбата на чл.273 ал.1 от ЗГ в АУАН и в НП по отношение  отнемането в полза на държавата вещите, предмет на нарушението.

  Водим  от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът

  

 

Р    Е    Ш   И    :

    ИЗМЕНЯВА наказателно  постановление  № **********/22.02.2019г на  З. С. И. -зам.директор на  РДГ гр.В.Т., с което на О.И.А. с ЕГН ********** *** е  наложено административно наказание глоба от  175лв. по чл.266 ал.1 пр.7 от ЗГ за нарушение по чл. 213 ал.1 т.1 от ЗГ като като намалява нейния размер от 175лв. на 50лв./ петдесет лева/.

   ПОТВЪРЖДАВА наказателно  постановление  № **********/22.02.2019г на  З. С. И. -зам.директор на  РДГ гр.В.Т., с което на О.И.А. с ЕГН ********** *** частта, в която са отнети в полза на държавата вещите, предмет на нарушението-3.5пространствени куб.м дърва за горене от дървесен вид акация на основание чл.273 ал.3 от ЗГ .

  Решението подлежи на касационно обжалване пред  ВТАдмС в 14-дневен срок от съобщението на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

            Вярно с оригинала!

            И. И.