Присъда по дело №77/2017 на Районен съд - Поморие

Номер на акта: 16
Дата: 4 май 2017 г. (в сила от 19 май 2017 г.)
Съдия: Нася Иванова Япаджиева
Дело: 20172160200077
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 27 февруари 2017 г.

Съдържание на акта

П Р И С Ъ Д А     №16

гр.Поморие, 04.05.2017год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Поморийският районен съд, наказателна колегия, в открито съдебно заседание на четвърти май през две хиляди и седемнадесета  година в състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НАСЯ  ЯПАДЖИЕВА

                                                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  МАРИЯ К.

                                                                                                         Е.К.

 

при секретаря В.А.  и в присъствието на прокурора Димо Г. като разгледа докладваното от съдия  Япаджиева  НОХД N 77 по описа за 2017г.  и на основание   чл. 301 от  НПК

 

                                                        П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА  ПОДСЪДИМИЯ   Г.Г.А. роден на ***г***, български гражданин, средно образование, неосъждан, неженен, с постоянен адрес:***, адрес за призоваване живущ ***, ЕГН **********  ЗА ВИНОВЕН в това, че на 16.02.2016г. около 01.00 часа в гр.Ахелой, общ.Поморие, ул.”Цар Симеон” №2, от автомивка „Елефант” находяща се на посочения адрес, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот – чрез срязване противокомарна мрежа на прозорец, отнел чужди движими вещи – 1 бр.преносим компютър марка „Сони Вайо” ведно със зарядно устройство на стойност 230 /двеста и тридесет/ лева от владението на С.П.Д. и 1 бр. метална каса на стойност 70 лв., ведно със сумата от 500 /петстотин/ лева от владението на Н.Л.Н., без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои като отнетите вещи са на общата стойност  800 /осемстотин/ лева, поради което на основание чл.195, ал.1 т.3 вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.58а, ал.4 във вр. с чл. 55, ал.1, т.1 от НК ОСЪЖДА Г.Г.А.  на  ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като  на основание чл. 66, ал.1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от 3 /три/ години.

 ОСЪЖДА Г.Г.А.,  ЕГН:********** ***, да заплати на ОД на МВР Бургас сумата от 55 / петдесет и пет/ лева  направени разноски на досъдебното производство.

            Връща на Г.Г.А. веществено  доказателство  1бр. черно шушлеково  яке с качулка

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред БОС в  15-дневен срок от днес.

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

                                                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                        2.

Съдържание на мотивите

П Р И С Ъ Д А     № 16

гр.Поморие, 04.05.2017год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Поморийският районен съд, наказателна колегия, в открито съдебно заседание на единадесети април през две хиляди и седемнадесета  година в състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НАСЯ  ЯПАДЖИЕВА

                                                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  МАРИЯ К.

                                                                                                         Е.К.

 

при секретаря Валентина Атанасова  и в присъствието на прокурора Димо Г. като разгледа докладваното от съдия  Япаджиева  НОХД N 77 по описа за 2017г.  и на основание   чл. 301 от  НПК

 

                                                        П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА  ПОДСЪДИМИЯ   Г.Г.А. роден на ***г***, български гражданин, средно образование, неосъждан, неженен, с постоянен адрес:***, адрес за призоваване живущ ***, ЕГН **********  ЗА ВИНОВЕН в това, че на 16.02.2016г. около 01.00 часа в гр.Ахелой, общ.Поморие, ул.”, от автомивкаЕлефант” находяща се на посочения адрес, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот – чрез срязване противокомарна мрежа на прозорец, отнел чужди движими вещи – 1 бр.преносим компютър марка „Сони Вайо” ведно със зарядно устройство на стойност 230 /двеста и тридесет/ лева от владението на С.П.Д. и 1 бр. метална каса на стойност 70 лв., ведно със сумата от 500 /петстотин/ лева от владението на Н.Л.Н., без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои като отнетите вещи са на общата стойност  800 /осемстотин/ лева, поради което на основание чл.195, ал.1 т.3 вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.58а, ал.4 във вр. с чл. 55, ал.1, т.1 от НК ОСЪЖДА Г.Г.А.  на  ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като  на основание чл. 66, ал.1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от 3 /три/ години.

 ОСЪЖДА Г.Г.А.,  ЕГН:********** ***, да заплати на ОД на МВР Бургас сумата от 55 / петдесет и пет/ лева  направени разноски на досъдебното производство.

            Връща на Г.Г.А. веществено  доказателство  1бр. черно шушлеково  яке с качулка

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред БОС в  15-дневен срок от днес.

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

                                                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                        2.

 

 

МОТИВИ: към Присъда N 16/04.05.2017год. по НОХД N 77/2017 по описа на  Поморийски Районен съд.

 

 

Производството по делото е образувано по повод обвинителен акт на прокурор при Районна прокуратура - Поморие, против  Г.Г.А., роден на ***г***, български гражданин, средно образование, неосъждан, неженен, с постоянен адрес:***, по повдигнато обвинение за престъпление по чл.195 ал.1 т.3 вр. с чл.194 ал.1 от НК за това,

че на 16.02.2016г. около 01.00 часа в гр.Ахелой, общ.Поморие, ул.”, от автомивкаЕлефантнаходяща се на посочения адрес, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имотчрез срязване противокомарна мрежа на прозорец, отнел чужди движими вещи – 1 бр.преносим компютър маркаСони Вайоведно със зарядно устройство на стойност 230 /двеста и тридесет/ лева от владението на С.П.Д. и 1 бр. метална каса на стойност 70 лв., ведно със сумата от 500 /петстотин/ лева от владението на Н.Л.Н., без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои като отнетите вещи са на общата стойност  800 /осемстотин/ лева

Прокурорът в съдебно заседание поддържа обвинението от фактическа и правна страна, така както е по обвинителния акт. Пледира за прилагане на чл. 55, ал.1 т.1 от НК и налагане наказание по отношение на подсъдимият шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което да бъде отложено за  срок от  3 години.

    Подсъдимият не оспорват фактическата обстановка и изразява съжаление за извършеното. Признават се за виновен, прави искане за предварително изслушване. Признава всички факти и обстоятелствата по делото

            Защитникът на подсъдимият адв.С., не оспорва фактическата обстановка и правната квалификация. Моли съдът да проведе предварително изслушване и съкратено съдебно следствие, по реда на чл.372, т.2 от НПК, тъй като подсъдимият признава всички факти и обстоятелства  и се признава за виновен. Моли, съдът да приложи разпоредбата на чл. 55, ал.1от НК, тъй като са налице многобройни смекчаващи вината обстоятелства и  да наложи наказание лишаване от свобода към предвидения минимум изпълнението на което да бъде отложено за срок от 3 години. 

ПРС, след като  проведе  предварително изслушване на страните по реда на чл. 372 ал.4 от НПК, извърши съдебно следствие в съответствие с разпоредбата на чл.373 ал.2 НПК.

Съдът, като съобрази поотделно и в съвкупност доказателствата по делото прие за установено следното от фактическа страна:

Подсъдимият Г.Г.А., живеел на квартира в  гр.Ахелой, заедно със свидетелите А Л и Д А.. Вечерта на 15.02.2016г. срещу 16.02.2016г. подсъдимият решил да извърши кражба на вещи от автомивка „Елефант”, находяща се в гр.Ахелой, общ. Поморие, ул. , собственост на Н.Н., като  подсъдимият знаел, че в  складовото помещение на обекта се намира метална каса в която собственика съхранява оборотни пари. На 16.02.2016г.  около 01.00ч. подсъдимият отишъл до автомивката  и видял, че прозорецът на санитарното помещение не е затворен  и решил от там да проникне в обекта. Същия срязал противокомарната мрежа и влязъл в помещението. В помещението и склада на автомивката, подсъдимият видял  1 бр.преносим компютър маркаСони Вайо, ведно със зарядно устройство, който компютър бил собственост на свидетелката С.П.Д. и 1 бр. метална каса и решил да ги вземе, като изнесъл вещите от обекта и ги пренесъл близо до река Ахелой. Подсъдимият успял да разбие касата в която имало 500.00лв. които взел със себе си, изхвърлил  касата в реката и се прибрал. Сутринта  решил да отиде до Бургас и да заложи в заложна къща преносимия компютър. Заедно със св. Лв на когото казал, че компютъра е на негов познат отишли в Бургас и заложили компютъра в заложна къща „Алекс и Дилян” срещу сумата от 100 /сто/ лева, като компютъра бил предаден от св. Л, тъй като подсъдимият не носил със себе си документ за самоличност. Откраднатите пари и парите получени от заложената вещ, подсъдимият похарчил за лични нужди.

Видно от назначената СИЕ  пазарната стойност на отнетите вещи е в размер на общо 800лв., а именно: 1 бр.преносим компютър маркаСони Вайоведно със зарядно устройство на стойност 230 /двеста и тридесет/ лева 1 бр. метална каса на стойност 70 лв. и сумата от 500.00лв.

Горната фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство доказателства -  показанията на свидетелите, назначената съдебно икономическа експертиза, протокол за оглед на местопроизшествие, следствен експеримент, протокол за доброволно предаване, заложен билет, обяснения на подсъдимият.

 Видно от изисканата справка за съдимост подсъдимият Г.Г.А. не е осъждан.

             Във връзка с изложената и възприетата от съда фактическа обстановка, се налага правния извод, че  подсъдимият Г.Г.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. чл. 195, ал.1 т. 3 във вр. с чл. 194, ал.1 от НК, тъй като на 16.02.2016г. около 01.00 часа в гр.Ахелой, общ.Поморие, ул.”, от автомивкаЕлефантнаходяща се на посочения адрес, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имотчрез срязване противокомарна мрежа на прозорец, отнел чужди движими вещи – 1 бр.преносим компютър маркаСони Вайоведно със зарядно устройство на стойност 230 /двеста и тридесет/ лева от владението на С.П.Д. и 1 бр. метална каса на стойност 70 лв., ведно със сумата от 500 /петстотин/ лева от владението на Н.Л.Н., без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои като отнетите вещи са на общата стойност  800 /осемстотин/ лева

От обективна страна подсъдимият Г.А. е осъществил изпълнително деяние “отнемане” - изразяващо се в прекъсване фактическата власт върху веща на собствениците  без тяхно съгласие и установяване на фактическа власт на подсъдимият.   От обективна страна е налице резултат – след отнемането на вещите, същите не са били във владението на собствениците, подсъдимият е установил  своя фактическа власт, с част от тях се е разпоредил като със свои.

От субективна страна  деянието е извършено при пряк умисъл – подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е и е искал настъпването на обществено опасните  последици - да отнеме  чужди вещи. Намерението на подсъдимия е противозаконно да се свои вещите  – упражнил е фактическа власт върху тях съзнавайки,  че действа без съгласието на собствениците.  Предмета на престъплението са движими  вещи на стойност 800.00лв.

Причините за консумирането на престъплението се коренят в ниската правна култура на извършителя, незачитане на правото на собственост, стремежът към противоправна облага, като настъпилия общественоопасен резултат е във пряка и причинна връзка с виновното му поведение.

При определяне на наказанието на подсъдимият  съдът, взе предвид смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства. Счита, че са налице многобройни смекчаващи вината обстоятелства, който мотивират съда да приложи разпоредбата на чл.55, ал.1 т.1 от НК и определи наказание под най ниския предел, като приложението на разпоредбата на чл.55,ал.1 от НК е по благоприятно от разпоредбата на чл. 58, ал.1 от НК. При приложение на разпоредбата на чл. 55, ал.1 т.1 от НК най ниския размер който съдът може да определи е 3месеца лишаване от свобода, който размер на може да бъде определен при приложението на чл. 58, ал.1 от НК. Смекчащите вината обстоятелства са чистото съдебно минало на подсъдимият,  връщането на част от отнетите вещи на собственика,  изразеното чистосърдечно съжаление и процесуалното поведение на дееца насочено към оказване на пълно съдействие на разследващите.  Отегчаващи вината обстоятелства не се установиха.  При така установените по делото обстоятелства, съдът счита че за постигането на целите на генералната и индивидуалната превенция, съобразно изискванията на чл. 36 от НК, според съда  наказанието лишаване от свобода следва да се определи в размер близък до предвидения минимум и счита, че наказание от 6 /шест/ месеца лишаване от свобода, ще изпълни целите визирани в чл.36 от НК. Тъй като подсъдимият не е осъждан и не е лице с висока степен на обществена  опасност, настоящия състав, счита, че за постигане целите на генералната и специалната превенция не е необходимо същия да изтърпи наказанието, а на основание чл. 66, ал.1 от НК, изпълнението на така наложеното наказание следва да се отложи за срок от 3 години.

На основание чл. 189  ал.3 от НПК съдът осъди подсъдимият да плати направените по делото разноски в размер на 55  /петдесет и пет/  лева, по сметка на ОД на МВР Бургас.

Мотивиран от изложените съображения, съдът постанови присъдата.

 

                                                                        

                                                                  РАЙОНЕН  СЪДИЯ: