Решение по дело №4725/2012 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 1786
Дата: 6 ноември 2012 г. (в сила от 8 декември 2012 г.)
Съдия: Иван Георгиев Дечев
Дело: 20122120104725
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 6 юни 2012 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 1731                                                          06.11.2012г.                                             гр. Бургас

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Бургаският районен съд                                                                             ХХ граждански състав

на двадесет и девети октомври                                                две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в следния състав:

  

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ДЕЧЕВ

 

 

при участието на секретаря В.П.

като разгледа докладваното от съдията Иван Дечев

гражданско дело № 4725 по описа на БРС за 2012 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

               Производството е образувано по искова молба, предявена от А.К.И., ЕГН **********, с адрес *** против Л.Г.И., ЕГН **********,*** 17А, с която ищцата моли да бъде прекратен сключеният с ответника на **.**.****г. в гр. Б. граждански брак поради неговото дълбоко и непоправимо разстройство по вина на ответника.             

               Към брачния иск са съединени и претенции за предоставяне упражняването на родителските права по отношение на децата на страните и осъждане на ответника да заплаща издръжка на децата, включително и за минало време в размер на 130 лева за детето П. и 150 лева за детето Г. Ищцата желае да възстанови предбрачното си фамилно име.

               Твърди се в исковата молба, че страните са съпрузи от ****г. и от брака има родени две деца. От една година брачният им живот не протичал нормално поради особения характер на ответника. Той е непостоянен, ходел да работи по няколко месеца в А. и след завръщанията си започвал да прави заеми. След употреба на алкохол се разправял с ищцата и физически. Непрекъснато създавал конфликти, държал се обидно и грубо с нея и децата и изпитвал неоснователна ревност. От март 2012г. страните живеят разделени. Ищцата се върнала при майка си в С.З., където записала децата на училище и детска градина. Счита, че бракът им е окончателно разстроен и моли да бъде прекратен.

               Искът е с правно основание чл. 49, ал. 1 СК.

               Ответникът е подал отговор в срока по чл.131 ГПК, с който заявява, че вината за провала на брака е на ищцата. През последната година научил от познати, че съпругата му има връзка с друг мъж. Когато ответникът й потърсил обяснение, между тях възникнало напрежение. През февруари 2012г. отново се скарали заради изневярата. Тогава ищцата напуснала семейното жилище и се установила в С.З.. Страните вече не поддържат връзка като съпрузи и се чуват само по повод на децата. Ответникът моли бракът да се прекрати по вина на съпругата му, като родителските права върху децата се възложат на нея, а му се определи широк режим на свиждане с тях. Предявява искане да му се предостави ползването на семейното жилище.

               Установява се по делото, че страните са съпрузи, сключили брак на **.**.****., за което е издадено удостоверение № **-****.**.*****. От брака си имат родени две деца – Г., род. на ***г. и П., род. на ***г.

               В съдебно заседание страните постигнаха споразумение за прекратяване на брака по реда на чл.49, ал.4 СК. Със споразумението се уреждат всички последици от развода – упражняване на родителските права върху децата, режим на лични отношения с другия родител, издръжката на децата, ползването на семейното жилище и фамилното име на съпругата. Бургаският районен съд намира споразумението за отговарящо на закона и морала. Ето защо следва да се постанови решение, с което бъде допуснат развод между страните без произнасяне по въпроса за вината, като се утвърди постигнатото между тях споразумение.

               В съответствие с разпоредбата на чл. 329, ал.1 ГПК, тъй като съдът не се произнася по въпроса за вината, разноските остават за сметка на страните, както са направени.

              На основание чл. 6, т. 2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, съдът определя държавна такса са разглеждане на делото в размер на 40 лева, която да се заплати поравно от двамата съпрузи.

               На основание чл.8 от Тарифата, ответникът ще следва да се осъди да заплати по сметка на съда държавна такса от 172.80 лева, дължима за утвърждаване на споразумението относно издръжката на децата.

               Мотивиран от горното, Бургаският районен съд 

 

                                                           Р Е Ш И:

 

               ДОПУСКА РАЗВОД И ПРЕКРАТЯВА БРАКА, сключен на **.**.*****. в гр.Б., община Б., за което е съставен акт № **-**/**.**.*****., между А.К.И., ЕГН ********** и Л.Г.И., ЕГН **********, поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство.   

               УТВЪРЖДАВА постигнатото между А.К.И., ЕГН ********** и Л.Г.И., ЕГН ********** споразумение за следното:

1. Бракът между страните се прекратява без произнасяне по въпроса за вината.

2. Упражняването на родителските права върху родените от брака деца – Г. Л. И., ЕГН ********** и П. Л. И., ЕГН ********** да бъде възложено на майката А.К.И., ЕГН **********.

3. Определя се следният режим на лични контакти на бащата Л.Г.И., ЕГН ********** с децата: всяка втора и четвърта седмица от месеца от петък в 18.00ч. до неделя в 12.00ч. с преспиване. При обективна невъзможност бащата ще взема децата в два други уикенда, но не повече от два пъти в месеца; един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск. Бащата се задължава при невъзможност да вземе децата в посочените уикенди да уведоми своевременно за това майката, че ще ги вземе следващите два пъти в месеца, а майката се задължава в срок до края на месец май да уведоми бащата кога ще ползва платения си годишен отпуск. Всяка четна година коледните празници децата ще бъдат при майката, а великденските при бащата. През нечетните години – обратно. Бащата във всички случаи ще взема и връща децата от и до дома на майката.

4. Бащата ще изплаща месечна издръжка за всяко от децата си в размер на 120 лева /сто и двадесет лева/, считано от 01.10.2012г.

               5. Ползването на семейното жилище, представляващо апартамент в гр.Б., бул.”Д.” *, вх.*, ет.*, ап.десен да бъде предоставено на съпруга Л.Г.И., ЕГН **********.

6. След прекратяване на брака съпругата А.К.И. възстановява предбрачното си фамилно име Г..

7. След прекратяване на брака страните не си дължат издръжка.

8. Страните са разделили извънсъдебно движимите вещи помежду си.

9. Страните ще понесат разноските по делото по равно.

 

               ОСЪЖДА А.К.И., ЕГН **********, с адрес *** да заплати по сметка на Бургаския районен съд държавна такса в размер на 20 лева /двадесет лева/ за разглеждане на делото.  

               ОСЪЖДА Л.Г.И., ЕГН **********,*** 17А да заплати по сметка на Бургаския районен съд държавна такса в размер на 20 лева /двадесет лева/ за разглеждане на делото и държавна такса в размер на 172.80 лева /сто седемдесет и два лева и осемдесет стотинки/ за утвърждаване на споразумението относно издръжката на децата.

               Решението подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

         

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:………………

Вярно с оригинала!

В.П.