Определение по дело №273/2020 на Районен съд - Генерал Тошево

Номер на акта: 260006
Дата: 8 януари 2021 г.
Съдия: Росен Минков Стоянов
Дело: 20203220100273
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 14 октомври 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Г.Т.,08.01.2021г.

 

 

Районен съд – Г.Т., в закрито съдебно заседание на осми януари две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Р. СТОЯНОВ

 

като разгледа докладваното от районния съдия гр.д. № 273/2020г. по описа на Районен съд - Г.Т.и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано на основание искова молба, депозирана от от Р.М.К. с ЕГН - ********** ***, чрез адв. П.П. ***, Офис 1, срещу Д.Б.И. с ЕГН – ********** ***, с посочено правно основание чл. 150 във вр. с чл. 59, ал. 9 от СК и чл. 310 от ГПК за изменяне по размер присъдената с протоколно определение № 133/10.04.2019г. по гр.д.№ 00051/2019г. на Районен съд - Г.Т.и осъждане на ответницата да заплаща месечна издръжка на детето М.Б.Р.К. от 160.00 лева, начиная от датата на завеждане на исковата молба, с падеж 5-то число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска до настъпването на законна причина за изменение или прекратяване на издръжката.

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът Д. Б.И. с ЕГН - **********, чрез особения си представител – адв. М.С. ***, представя отговор на исковата молба.

Исковата молба е редовна. Искът е предявен от лице, разполагащо процесуална дееспособност и с правен интерес от предявяването му, поради което е допустим.

На основание чл. 140 от ГПК съдът следва да се произнесе с определение по допускане на доказателствата, да насрочи делото в открито съдебно заседание с призоваване на страните, на които да връчи препис от настоящото си определение. Съдът следва да съобщи на страните и проекта си за доклад по делото.

Представените от ищеца писмени доказателства са относими и необходими и приемането им е допустимо.

Водим от гореизложеното, Районният съд

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАСРОЧВА делото в открито съдебно заседание на 26.01.2021г. от 10.00часа. ДА СЕ ПРИЗОВАТ страните, като към призовките за съдебното заседание се приложи препис от настоящото определение.

СЪОБЩАВА на страните проекта си за доклад по делото:

1.В исковата молба са изложени следните обстоятелства:

Твърди се, че от съвместно съжителство на ищеца без сключен граждански брак с ответника Д.Б.И. е родено детето М.Б.Р.К. с ЕГН - **********, родено на *** година.

След приключване на съвместното съжителство ищеца и ответника сключили споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК по гр.д. № 00051/2019г. по описа на Pайонен съд - Г.Т., което одобрено с протоколно Определение № 133/10.04.2019г., според което майката Д.Б.И. се задължи да заплаща на детето чрез ищеца и негов баща и законен представител, месечна издръжка, считано от 10.04.2019г., платима на 5-то число на съответния месец, в размер на 125. 00 лева ведно със законната лихва до настъпването на законна причина за изменението или прекратяването на издръжката.

Твърди се, че от 10.04.2019г, когато задължението е влязло в сила за майката, досега, повече от 17 месеца ответника не е платила нито една месечна вноска по издръжката на детето.

Грижи за детето М.Б.Р.К. полагат ищеца и неговите родители.

Предвид обстоятелството, че детето М.Б.Р.К. вече е ученик в първи клас, за отглеждането и възпитанието му са необходими значителни материални и финансови средства.

Твърди се, че е настъпила промяна в икономическите условия на живот в страната, като е нарастнал и размера на минималната работна заплата на сумата от 610 лева, която следва да е основа за изчисляване на минималния размер на издръжката, поради което и сумата от 125.00 лева, която се е задължила ответника да заплаща за издръжката на детето е недостатъчна и на основание чл. 150 вр. чл. 59, ал.9 СК, следва да бъде увеличена по размер на сумата от 160 лева месечно начиная от датата на завеждане на исковата молба. Претендира се за заплащане на сторените от ищеца разноски.

 

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът Д. Б.И. с ЕГН - **********, чрез особения си представител – адв. М.С. ***, представя отговор на исковата молба.

В отговора на исковата молба са изложени следните обстоятелства:

Твърди се, че не е налице съществена промяна в обстоятелствата от постановяване на решение за присъждане на издръжка до настоящия момент, както и че следва да е налице една трайна промяна в обстоятелствата и тя да бъде съществена.

Според ответника от изложените в исковата молба обстоятелства не става ясно каква точно е промяната. Не се твърди в исковата молба ищецът да има нужда от допълнително средства или потребности, нарастналия размер на ганималната работна заплата не е основание за увеличение на рисъдената вече издръжка.

Доказателства за заплащани уроци или други извънкласни мероприятия по делото няма ангажирани, нито пък са ангажирани доказателства, че детето е ученик в първи клас.

По делото не са представени и доказателства относно податните възможности на бащата, както и на майката и възможностите й да заплаща по-голям размер месечна издръжка.

Не са налице и нововъзникнали нужди и нови обстоятелства по отношение на размера на дължимата издръжка на детето М.Б.Р.К..

 

2. Предявеният иск черпи правното си основание от разпоредбата на чл. 150 във вр. с чл. 59, ал. 9 от СК.

3. Няма права и обстоятелства, които да се признават.

4. Обстоятелства, които не се нуждаят от доказване:

От съвместно съжителство на ищеца с ответника Д.Б.И. е родено детето М.Б.Р.К. с ЕГН – **********.

Ищеца и ответника сключили споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК по гр.д. № 00051/2019г. по описа на Pайонен съд - Г.Т., което одобрено с протоколно Определение № 133/10.04.2019г.

Ответника Д.Б.И. се е задължила да заплаща на детето чрез ищеца и негов баща и законен представител, месечна издръжка, считано от 10.04.2019г., платима на 5-то число на съответния месец, в размер на 125. 00 лева ведно със законната лихва до настъпването на законна причина за изменението или прекратяването на издръжката.

5. Тежест на доказване:

Ищецът следва да докаже при условията на пълно и главно доказване: нуждата от повишаване размера на месечната издръжка. Какви точно обстоятелства са се изменили, които да доведат до увеличаване на размера на месечната издръжка. Следва да докаже, че податните възможностите на ответника са се увеличили и към настоящият момент същата може без затруднение да заплаща месечна издръжка в размер на 160 лева.

В тежест на ответника е да докаже при условията на пълно и главно доказване: Липсата на финансова възможностда заплаща издръжка в по-голям размер.

Така разпределената доказателствена тежест черпи своето основание от общото правило на чл. 154, ал.1 от ГПК – всяка страна следва да докаже своето право.

УКАЗВА на ищеца, че  не сочи доказателства за заплащани уроци или други извънкласни мероприятия, както и че детето е ученик в първи клас и какво в това обстоятелство води до нуждата от увеличаване на месечната издръжка.

ПО ДОПУСКАНЕ НА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА:

ДОПУСКА представените от ищеца писмени доказателства: Протокол от с.з. проведено на 10.04.2019г. по гр.д.№ 00051/2019г. на Районен съд – Г.Т.; Удостоверение за родствени връзки; Договор за правна защита и съдействие.

Относно сторените от ответника доказателствени искания:

ЗАДЪЛЖАВА ищеца в 7-дневен срок от връчване на настоящото определение да представи по делото удостоверение относно притежаваните от същият недвижими имоти и движими вещи, както получаваното от същия трудово възнаграждение.

ЗАДЪЛЖАВА ищеца в 7-дневен срок от връчване на настоящото определение да представи по делото акт за раждане на детето М.Б.Р.К..

ЗАДЪЛЖАВА ищеца на основание чл.176 от ГПК да се яви лично в съдебно заседание и да отговори на въпросите:

Получава ли помощи и детски надбавки от ДСП Г.Т.и ако получава в какъв размер са същите?

Има ли образувани изпълнителни и наказателни производства за неплащането на издръжка?

Получава ли ответникът издръжката за детето от Общ.Г.Т.и ако получава в какъв размер?

УКАЗВА на ответника, че ако в дадения от съда срок не представи посочените доказателства, съдът ще приложи разпоредбата на чл. 161 от ГПК, съгласно която с оглед на обстоятелствата по делото съдът може да приеме за доказани фактите, относно които страната е създала пречки за събирането на допуснатите доказателства.

УКАЗВА на страните разпоредбата на чл. 41 от ГПК, съгласно която страната, която отсъства повече от един месец от адреса, който е съобщила по делото или на който веднъж й е връчено съобщение, е длъжна да уведоми съда за новия си адрес. При неизпълнение на това задължение, всички съобщения се прилагат към делото и се считат за редовно връчени.

УКАЗВА на страните разпоредбата на чл. 56 от ГПК, съгласно която съдът призовава страните за заседанията по делото, но страните, които са редовно призовани, при отлагане на делото не се призовават за следващо заседание, когато датата му е обявена в заседанието.

РАЗЯСНЯВА на ищеца, че съгласно чл. 238, ал.2 от ГПК, ответникът може да поиска прекратяване на делото и присъждане на разноски или постановяване на неприсъствено решение срещу ищеца, ако то не се яви в първото по делото заседание, не е взел становище по отговора на исковата молба и не е поискал разглеждане на делото в негово отсъствие. Ако ищецът предяви отново същия иск, прилага се чл. 232, изречение второ от ГПК.

РАЗЯСНЯВА на ответника, че съгласно чл. 238, ал.1 от ГПК, ако ответникът не е представил в срок отговор на исковата молба и не се яви в първото по делото заседание, без да е направил искане за разглеждането му в негово отсъствие, ищецът може да поиска постановяване на неприсъствено решение срещу ответника или да оттегли иска.

Ако ищецът не е посочил и не е представил доказателства с исковата си молба и ответникът не е подал в срок отговор, и двете страни не се явят в първото заседание по делото, без да са направили искане делото да се гледа в тяхно отсъствие, делото се прекратява.

РАЗЯСНЯВА на страните, че спорът може да бъде разрешен чрез постигане на съдебна спогодба, която по силата на чл. 234, ал.3 от ГПК има значение на влязло в сила решение и не подлежи на обжалване пред по-горен съд, а дължимите от страните държавни такси са в половин размер, при по-кратка продължителност на производството пред съда.

 

На основание чл. 312, ал.2 от ГПК препис от настоящото определение следва да бъде връчено на страните, на ищеца следва да се връчи препис от отговора на исковата молба.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

      

 

 

      

 

        РАЙОНЕН СЪДИЯ: