Определение по дело №251/2019 на Софийски градски съд

Номер на акта: 264567
Дата: 21 септември 2021 г.
Съдия: Анна Владимирова Ненова Вълканова
Дело: 20191100900251
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 8 февруари 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

                                      гр. София, 21 септември 2021 г.

 

         СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, Търговско Отделение, VI - 23 състав в открито съдебно заседание на двадесет и първи септември, две хиляди и двадесет и първа година в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АННА НЕНОВА

 

Секретар

Вяра Баева

сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

т.д.  251 по описа за 2019 г.

След изпълнение разпоредбата по чл.142 ГПК

На именното повикване в 14:31 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ          „Г.М.“ ООД, редовно призован, за него адв. Т. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ „К.Е.М.АПС“, редовно призован чрез надлежно върнат съдебна поръчка. Не изпраща представител.

Явява се ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.С.Н., от която е изготвено и заключение още от миналото съдебно заседание. 

Адв. Т.: Да се даде ход на делото. Смятам, че международната компетентност на българския съд произтича от общото правило на чл. 4 ал. 1 от Кодекса на международното частно право.  Регламент № 1215 от 2012 г. по начало няма обвързваща сила за кралство Дания. Не успях да открия никакво доказателство, че парламентът на кралство Дания е взел необходимото решение за прилагането на този регламент в съответствие с постигнатото между кралството и Европейския съюз споразумение. Доколкото страната, която се позовава на чуждестранно право, следва да установи влизането в сила на съответните норми, то моля да приемете, че липсва доказателство, че регламентът се прилага по отношение на кралство Дания и поради това изключва международната компетентност на българския съд.  

СЪДЪТ намира, че българския съд не е международно компетентен да разгледа настоящото дело.

СЪДЪТ препраща към констатациите си в съдебното определение от 08.02.2021 г., а именно, че ответникът има седалище и адрес на управление извън територията на България, както и мястото на изпълнение на характерната по договора престация (за предаване на стоката) също не е било на територията на страната. При това положение няма причина делото да бъде разглеждано от българския съд, като е приложима разпоредбата на чл. 28 § 1 от Регламент (ЕС №1215/2012 г.). Не е налице нито мълчаливо нито изрично приемане от страна на ответника на компетентността на българския съд съгласно възприетото по делото, че липсва отговор, и при неявяването на ответника, включително в днешното първо редовно съдебно заседание, няма негово изявление, с което той да се съгласява, делото да се разглежда и решава от българския съд. Регламент № 1215/2012 г. е приложим по делото, като по същество неговото разрешение е идентично и с това на Кодекса на международното частно право (КМЧП). Относно възможността делото да бъде разглеждано от български съд единствено и само при изрично или мълчаливо съгласие на ответника в този случай е и решение на Съда (6 - ти състав), от 11.04.2019 г. по дело № С – 464/2018 г. При тези обстоятелства ход на делото не следва да бъде даван, а производството следва да бъде прекратено.

Други доказателства няма да се събират, а при влизане в сила на прекратителното определение на вещото лице В.Н. ще бъде изплатено възнаграждение за работата й по делото.

Водим от горното СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д. № 251/2019 г. на СГС, Търговско Отделение, VI – 23 ти състав, поради липса на международна компетентност на българския съд.

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес за ищеца и от съобщаването му на ответника пред Апелативен Съд гр. София  с частна жалба.

 

         Протоколът е изготвен в с.з., което приключи в 14:38 ч.

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                        СЕКРЕТАР: