Определение по дело №1092/2019 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 260126
Дата: 19 февруари 2021 г.
Съдия: Цвета Живкова Попова
Дело: 20192100201092
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 18 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

                                       О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

Бургаският окръжен съд, наказателно отделение, в закрито заседание на деветнадесети февруари две хиляди двадесет и първа година, в състав:

                                                               Съдия: Цвета Попова

                                         Съдебни заседатели:  Н.Ж.

                                                                            Я.Г.

разгледа докладваното от съдия Попова н.о.х. дело № 1092/2019 г. по описа на Бургаския окръжен съд и за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 306, ал. 1, т. 4 НПК.

         Образувано е по молба от Недялко И.И., в качеството му на управител на „Гесима-79“ ЕООД, с която се иска връщане на лек автомобил с рег. № А 1670 НК, за да бъде снето моторното превозно средство от отчет от КАТ и бракувано. Документите за дерегистрация на автомобила следвало да бъдат представени на застрахователя за изплащане на обезщетение, предвиденият срок за което изтичал.

         Съдът, след като обсъди искането и съобрази закона, прие следното:

         С присъда № 81 от 13.03.2020 г., постановена по н.о.х.д. № 1092/2019 г., съдът призна подсъдимия Г.Р.Х. с ЕГН ********** за виновен в това, че на 27.04.2018 г. на първокласен път 1-9, след пътен възел Крайморие-Созопол, в посока с. Маринка, при управление на товарен автомобил „Рено Мастер“ с рег. № А 1670 НК, собственост на „Гесима-79“ ЕООД гр. Малко Търново, нарушил правилата за движение, като допуснал пътнотранспортно произшествие с лек автомобил „Ауди А4“ с рег. № А 0257 МН, управляван от Б. Ахмеди по непредпазливост причинил смъртта на едно лице и средна телесна повреда на друго лице, като след деянието направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалите, поради което и на основание чл. 343а, ал. 1, б. „г“ вр. чл. 343, ал. 3, б. „б“ вр. ал. 4 вр. ал. 1, б. „в“ НК му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца, с приложение на чл. 66 НК и го лиши от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

         Със същата присъда за виновна бе призната и подсъдимата Б.Р.А., на която за извършеното престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „б“ вр. ал. 4 вр. ал. 1, б. „в“ НК съдът ѝ наложи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, с приложение на чл. 66 НК и я лиши от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години и 6 месеца.

         Товарният автомобил „Рено Мастер“ с рег. № А 1670 НК, собственост на „Гесима-79“ ЕООД гр. Малко Търново е участник в настъпилото пътнотранспортно произшествие, но няма ролята на веществено доказателство. За да бъде веществено доказателство, автомобилът трябва да е бил приобщен към доказателствения материал по делото с помощта на протокол за извършено действие по разследването. В случая, видно от протокола за оглед на местопроизшествие от 27.04.2018 г., при извършения оглед не са били иззети вещи (т. 1, л. 3-6 от ДП). На 22.08.2018 г. е бил извършен оглед на товарния автомобил „Рено Мастер“, който се е намирал на паркинг за катастрофирали автомобили в местността „Кантона“ след кв. Ветрен (вж. протокол за оглед на местопроизшествие и фотоалбум към него - т. 1, л. 49-64) . По делото липсват данни процесният автомобил да е бил оставен на съхранение на посоченото място, няма съставен протокол за отговорно пазене. След като товарният автомобил не е веществено доказателство, то същият следва да бъде върнат на собственика му. От приложената справка от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Бургас се установява, че собственик на превозното средство е „Гесима-79“ ЕООД със седалище гр. Малко Търново, ж.к. „Майор Вишняев“ бл. 3, вх. 1, ет. 4, ап. 11, представлявано от Недялко И.И. (т. 1, л. 81 от ДП).

         Мотивиран от изложените съображения, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И:        

         ДА СЕ ВЪРНЕ на „ГЕСИМА-79“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище гр. Малко Търново, ж.к. „Майор Вишняев“ бл. 3, вх. 1, ет. 4, ап. 11, представлявано от Недялко И.И. с ЕГН **********, товарен автомобил „Рено Мастер“ с рег. № А 1670 НК, двигател № М9ТВ670С045945, находящ се на паркинг за катастрофирали автомобили в местността „Кантона“ след кв. Ветрен.

Определението може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - Бургас в седемдневен срок от връчването на преписа на страните.

 

 

                                                                              Съдия:

 

                                                        Съдебни заседатели: 1.

 

                                                                                           2.