Решение по дело №1997/2019 на Районен съд - Перник

Номер на акта: 75
Дата: 20 февруари 2020 г. (в сила от 2 юли 2020 г.)
Съдия: Христина Христова Ангелова
Дело: 20191720201997
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 2 декември 2019 г.

Съдържание на акта

 

Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

20.02.2020 год.

 

Номер 75 /    20.02.   година  2020         Град Перник

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

Пернишки Районен съд                          05 наказателен състав

          На     20  януари                             Година две хиляди и двадесета

          В публично заседание в следния състав :

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: Христина Ангелова

                               ЧЛЕНОВЕ:

                              СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ : 

 

            Секретар : Роза Ризова

            Прокурор :

         Като разгледа,докладваното от Председателя    административен характер дело № 01997/2019 година  по описа на съда за 2019 година,  за да се произнесе взе предвид следното :

         Производството е по  реда на чл.59-63 от ЗАНН .

        Образувано е по жалба на Д.   Д.В. против наказателно постановление  №18-1158-005372/01.02.2019 година, издадено от Началник сектор „Пътна полиция“ Перник,с което на основание чл.185 от ЗДвП за осъществен състав на административно нарушение по чл.190 ал.3 от ЗДвП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 20 лв.,за това,че на 10.12.2018 година в 03,10 часа в гр.Перник по ул.“Юрий Гагарин“ с посока от пътен възел „Църква“ към ул.“Мл.Стоянов“управлявал моторно превозно средство-лек автомобил марка „СААБ“ с ДК № ********и при извършена проверка на кръстовището     с ул.“Бл.Гебрев“ се установило,че управлява с наложено наказание „глоба“с електронен фиш серия „К“ №2216991,която не е заплатена в срока  за доброволно плащане след влизането му в законна сила.

        Със същото наказателно постановление на основание чл.183 ал.1 т.1 пр.2-ро от ЗДвП  за осъществен състав на административно нарушение по чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 10 лв. ,за това,че на посочените в същото дата и място не носел контролния талон към свидетелството си за управление на моторно превозно средство.

       Д.Д.В. e обжалвал наказателното постановление в законоустановения срок. В жалбата си,депозирана срещу него е изтъкнал доводи в насока на обстоятелството ,че издаденото  по отношение на него наказателно постановление е неправилно и незаконосъобразно  и като такова следва да бъде отменено.В съдебно заседание,редовно призован не  се явява  и не доразвива доводите си,изложени в жалбата.

                Въззиваемата страна–Сектор“ПП” Перник,редовно призована   не е изпратила свой процесуален представител за съдебното заседание.В съпроводителното писмо към административно наказателната преписка е изразено становище,че издаденото от сектор „Пътна полиция” Перник наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.

                Пернишкият районен съд,като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства ,доводите на страните по реда на чл. 14 и чл.18 от НПК намира за установено следното :

              Жалбата е подадена в законоустановения срок по чл.59 ал.2 от ЗАНН от надлежно процесуално легитимирано лице с правен интерес. Допустима е. Разгледана по същество се явява  частично  основателна.

                 На 10.12.2018 година   Е.Х.К. в качеството на “мл.автоконтрольор  в сектор „Пътна полиция“ Перник в присъствието на свидетеля по акта Н.Г.Х. е съставил на    Д.Д.В. акт за установяване на административно нарушение  серия Д №748323 /10.12.2018 година в обстоятелствената част на който  е описано,че  на 10.12.2018 година в 03,10 часа в гр.Перник по ул.“Юрий Гагарин“ с посока от пътен възел „Църква“ към ул.“Мл.Стоянов“управлявал моторно превозно средство-лек автомобил марка „СААБ“ с ДК № ********и при извършена проверка на кръстовището     с ул.“Бл.Гебрев“ се установило,че:

                           - управлява с наложено наказание „глоба“с електронен фиш серия „К“ №2216991,която не е заплатена в срока  за доброволно плащане след влизането му в законна сила.

                            - не носел контролния талон към свидетелството си за управление на моторно превозно средство.

               Цифрово в акта е отбелязано ,че В. е нарушил разпоредбите   на  чл.  190 ал.3 от ЗДвП и чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП .

                Актът е подписан от актосъставителя,както и от  свидетеля  по него.Последният е предявен на нарушителя и подписан от него,като в частта от акта, в която му се предоставя възможност да даде обяснения и изложи възражения по описаните нарушения  не са направени такива.

               Препис от акта е връчен на В. срещу разписка,като е посочена датата на неговото 10.12.2018 година.

               Възражения по акта не са постъпили в законоустановения тридневен срок,съгласно разпоредбата на чл.44 ал.1 от ЗАНН пред Началника на сектор “Пътна полиция”-ОД “Полиция”-гр.Перник.

            Въз основа на съставения акт  Началник  сектор “ПП” Перник  е издал наказателно постановление №18-1158-005372/01.02.2019 година,с което на Д.Д.В. са наложени административни наказания,както следва:

                             - на основание чл.185 от ЗДвП за осъществен състав на административно нарушение по чл.190 ал.3 от ЗДвП административно наказание „глоба“ в размер на 20 лв.

                              - на основание чл.183 ал.1 т.1 пр.2-ро от ЗДвП  за осъществен състав на административно нарушение по чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП административно наказание „глоба“ в размер на 10 лв.

            Горната фактическа обстановка съдът прие за безспорно установена след разбор на  приложените по административно наказателната преписка и събраните в хода на съдебното следствие писмени доказателства .По реда на чл.283 ал.1 от НПК са приети и приложени като доказателства по делото акт за установяване на административно нарушение серия Д №748323/10.12.2018 година съставен от „мл.автоконтрольор“ в сектор „Пътна полиция“ Перник-л.6,наказателно постановление №18-1158-005372/01.02.2019 година,издадено от Началник сектор „Пътна полиция“ Перник-л.5,Заповед за компетентността на актосъставителя и на административно наказващия орган-л.7-8 .В хода на съдебното следствие е проведен разпит в качеството на свидетел на  Е.Х.К.. Същия е съставил акта за установяване на административно нарушение,въз основа на който е издадено обжалваното наказателно постановление.След като е бил предупреден за наказателната отговорност,която би понесъл в случай на лъжесвидетелстване К. е дал подробни и  логически издържани показания относно установеното от него в хода на извършената проверка на жалбоподателя.Съдът кредитира показанията на свидетеля.

                  При така установеното от фактическа страна,от правна страна съдът намери за установено следното :

                 По първото нарушение:

                  На В. на основание чл.185 от ЗДвП за осъществен състав на административно нарушение по чл.190 ал.3 от ЗДвП е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 20 лв.Актосъставителят  и административно наказващият орган са приели, че на 10.12.2018 година в гр.Перник е управлявал посоченото в акта и в наказателното постановление моторно превозно средство без да е заплатил наложеното с ел. фиш серия „К“ №2216991 административно наказание „глоба“ в срока за доброволно плащане.Разпоредбата на чл.190 ал.3 от ЗДвП въвежда задължението  за заплащане на наложеното наказание в едномесечен срок от влизане в сила на ел.фиш или съдебното решение или определение на съда при обжалване.Според съда   по   конкретното административно наказателно производство и актосъставителят и административно наказващият орган са допуснали съществено нарушение на процесуалните правила,свързано с изискването и актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление да съдържат описание на нарушението-чл.42 т.4 респ. чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН.Нито в акта ,нито в наказателното постановление е посочено кога е издаден  посочения със серия и номер в обстоятелствената им част  електронен  фиш и кога е влязъл в законна сила,за да се прецени дали жалбоподателят не е заплатил  административното наказание „глоба“,наложено по него в посочения в цитираната законова разпоредба едномесечен срок. По  този начин е затруднена и преценката на съда осъществен ли е състава на описаното в акта за установяване на административно нарушение и в наказателното постановление административно нарушение.Абсолютно препятствана е и преценката на съда правилно ли е била установена фактическата обстановка от актосъставителя  и правилни ли са крайните му изводи относно виновното поведение на нарушителя,които са възпроизведени от административно наказващия орган.Несъмнено има факти,които са служебно известни за контролните органи,но с оглед и строго изразения формализъм на административно наказателния процес същите следва да бъдат посочени в акта за установяване на административно нарушение и в наказателното постановление,когато са част от фактическия състав на  административното нарушение.За пълнота следва да се отбележи,че при така описаното и в акта за установяване на административно нарушение  и в наказателното постановление  по отношение на това нарушение се поставя на обсъждане и въпросът за датата на осъществяване на нарушението,тъй като едномесечния срок за заплащане на глоба започва да тече от влизане в законна сила на електронния фиш.Мотивиран от горното съдът намира,че издаденото от Началник сектор „Пътна полиция“ Перник наказателно постановление следва да бъде отменено в тази си част на процесуално основание .

               По второто нарушение:

              Административно наказателната отговорност на В. е ангажирана на основание чл.183 ал.1 т.1 пр.2-ро от ЗДвП .Наложено му е административно наказание „глоба“ в размер на 10 лв.,за това,че на посочените в акта и в наказателното постановление дата и място не носел контролния талон към свидетелството за управление на моторно превозно средство.Задължението на водача на моторно превозно средство за носене на посочения документ е очертано в цитираната законова разпоредба.Съдът намира,че е осъществен фактическия й състав ,с оглед и гласните доказателства ,събрани посредством разпита на св.К..Правилно е била ангажирана административно наказателната отговорност на жалбоподателя.В тази част наказателното постановление следва да бъде потвърдено.

 

                Предвид изложеното на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът:

 

Р   Е   Ш   И   :

 

               ИЗМЕНЯ наказателно постановление  №18-1158-005372/01.02.2019 година  ,издадено от Началник сектор „Пътна полиция“ Перник срещу Д.Д.В.-ЕГН:********** *** офис 813,като ОТМЕНЯ същото в частта,с която на основание чл.185 от ЗДвП за осъществен състав на административно нарушение по чл.190 ал.3 от ЗДвП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 20 лв. и го ПОТВЪРЖДАВА в останалата част , с която на основание чл.183 ал.1 т.1 пр.2-ро от ЗДвП  за осъществен състав на административно нарушение по чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 10 лв.

 

              РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване на основанията,визирани в НПК по реда на глава 12-та от   Административния процесуален кодекс пред  Административен съд –гр.Перник в 14-дневен срок от съобщаването му на страните .

 

 

                                                            

                                                            СЪДИЯ :

 

 

                              

       ВЯРНО С ОРИГИНАЛА

ВС