Определение по дело №66/2020 на Районен съд - Елин Пелин

Номер на акта: 260001
Дата: 12 август 2020 г.
Съдия: Росица Генадиева Тодорова
Дело: 20201820200066
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 20 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

       П Р О Т О К О Л

 

                                     гр.Елин Пелин, 12.08.2020 г.

 

Районен съд Елин Пелин, пети състав, в публично съдебно заседание  на  дванадесети август през две хиляди и двадесета година, в състав:

                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: РОСИЦА ТОДОРОВА

                                     Съдебни заседатели:  1. И.П.

                                                                            2. Валентин Беров

при секретаря Стефка Славчева и в присъствието на прокурор Надя Николова, сложи за разглеждане НОХД № 66/2020 г. по описа на Районен съд Елин Пелин, докладвано от СЪДИЯТА.

 

На именното повикване в 15.00 ч. се  явиха:

 

Районна прокуратура Елин Пелин, уведомени от предходното съдебно заседание,  представляват се от прокурор Николова.

Подсъдимият Н.Е.Б., уведомен, явява се лично и с назначения служебен защитник адв.Д.П. от САК.

Ощетеното юридическо лице ТД „Държавно горско стопанство“, редовно призовани – не изпращат представител.                            

 

По даване ход на делото:

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Адв.П.: Да се даде ход на делото.

Подсъдимият: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО В РАЗПОРЕДИТЕЛНО ЗАСЕДАНИЕ.

Снема самоличност на подсъдимия:

Н.Е.Б., роден на *** ***, живущ на настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, със средно  образование, неженен, осъждан, безработен, ЕГН **********.

Съдът разясни на подсъдимия Н.Е.Б. правата му по НПК - по чл.15, чл.16, чл.55, от чл.94 до чл.97, чл.103, чл.115, чл.116, чл.274, чл.275, чл. 277, ал. 2 и чл. 298 от НПК.

Подсъдимият Б.: Разбирам си правата.

Съдът разяснява на страните на основание чл.274, ал.1 от НПК правото им на отвод по отношение състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Страните /поотделно/: Нямам искания за отводи.

Съдът разяснява на подсъдимия възможността делото да се разгледа по съкратена съдебна процедура по реда на глава ХХVII от НПК или по реда на глава XXIX чрез споразумение.

Подсъдимият: Разбирам правата си, желая да сключа споразумение с прокурора.

Прокурорът: Делото е подсъдно на РС Елин Пелин като първа инстанция съгласно правилата за родовата и местна подсъдност. Считам, че не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. В хода на досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия и на ощетената юридическа страна. Не са налице предпоставки за разглеждане на делото при закрити врати. Не е необходимо да се назначават резервен съдия или съдебен заседател, защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършване на следствени действия по делегация. Постигнахме съгласие с подсъдимия и неговия защитник, като се споразумяхме за решаване на делото по реда на чл.384 от НПК със споразумение, което представяме в писмен вид.

Адв.П.: Споделям становището на прокурора. Делото е подсъдно на настоящия съд. Не правя искане за прекратяване на производството. Не считам, че са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия и на пострадалото юридическо лице. Постигнахме споразумение по делото с РП Елин Пелин, което поддържаме и моля да го одобрите.

Подсъдимият Б.: Няма процесуални нарушения довели до нарушаване на процесуалните ми права. Поддържам становището на защитника ми. Желая да сключим споразумение.

 

СЪДЪТ след съвещание и изслушване становището на страните  на основание чл.248, ал.5, т.4 вр. с ал.1 от НПК

ОПРЕДЕЛИ:

ДЕЛОТО е подсъдно на Районен съд Елин Пелин по чл.248, ал.1, т.1 от НПК.

НЕ СА НАЛИЦЕ основания за прекратяване или спиране на наказателното производство по чл.248, ал.1, т.2 от НПК.

НЯМА допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия и на пострадалата по чл.248, ал.1, т.3 от НПК.

НАЛИЦЕ СА основания за разглеждане на делото по реда на Глава 29 НПК предвид изявлението на подсъдимия, че желае сключване на споразумение с прокурора.

НЕ СА НАЛИЦЕ предпоставки за разглеждане на делото при закрити врати по чл.248, ал.1, т.5 от НПК.

НЕ Е НЕОБХОДИМО да се назначава резервен съдия или съдебен заседател, защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършване на следствени действия по делегация по чл.248, ал.1, т.5 от НПК.

НЯМА искания за събиране на нови доказателства по чл.248, ал.1, т.7 от НПК.

НЯМА ОСНОВАНИЕ за ново насрочване на съдебното заседание по чл.248, ал.1, т.8 от НПК.

 ОПРЕДЕЛЕНИЯТА по чл.248, ал.1, т.3 и 6 от НПК подлежат на обжалване пред Софийски окръжен съд в 7-дневен срок от днес, а останалите части – не подлежи на обжалване.

 

 СЪДЪТ с оглед становището на страните и изразеното от тях съгласие за решаване на делото със споразумение

           ОПРЕДЕЛИ:

           Докладва се постигнатото между прокурор Надя Николова от РП Елин Пелин и адв.Д.П., защитник на подсъдимия Н.Е.Б. по НОХД № 66/2020 г. по описа на РС Елин Пелин, споразумение  по реда на чл.384 от НПК за решаване на делото по повдигнатото срещу подсъдимия обвинение:

1.Страните постигнат съгласие, че подсъдимият Н.Е.Б., роден на *** ***, живущ на настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, със средно  образование, неженен, осъждан, безработен, ЕГН **********,

Е  ВИНОВЕН в това, че: На 19.05.2016г. около 12:20ч. без редовно писмено позволително (надлежно издаден съгласно Закона за горите превозен билет : Чл. 211. (1) Дървесината се транспортира от временен склад, придружена с превозен билет.; Чл. 213. (1) Забраняват се покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на: 2. дървесина, непридружена с превозен билет.), използвайки товарен автомобил марка „Зил-131", с per. № СА 1726 ХА, извозил от горския фонд, а именно - от дърводобивен обект № 16101, намиращ се в землището на с. Габра, общ. Елин Пелин, обл. София, до с. Габра, общ. Елин Пелин, обл. София, дървен материал - 7,35 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида зимен дъб на стойност 305,42лв., както и 3,15 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида цер на стойност 134,94лв., в общ размер 10,5 пространствени кубични метра и на обща стойност 440,36лв., собственост на ТП „Държавно горско стопанство Елин Пелин" - престъпление по чл.235, ал. 1 от НК.

2. Страните се съгласяват на основание чл.55, ал.1, т,2, б."б" от НК на подсъдимия Б. да бъде наложено наказание „ПРОБАЦИЯ" при следната съвкупност от пробационни мерки:

 по чл.42а, ал.2, т.1 от НК - задължителна регистрация по настоящ адрес - за срок от ЕДНА ГОДИНА, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице - два пъти седмично;

по чл.42а, ал.2, т.2 от НК - задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА.

            3. Страните постигат съгласие на основание чл.55 ал.3 от НК да не се налага на подсъдимия  наказание „Глоба“ наред с наказанието „Лишаване от свобода“.

           4. Страните постигат съгласие веществените доказателства по делото товарен автомобил марка „Зил-131", с per. № СА 1726 ХА  да бъде върнато на собственика му Кристина Теодорова Ненчева, веществените доказателства дървен материал - 7,35 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида зимен дъб, както и 3,15 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида цер  да бъде върнато на  собственика им ТП „Държавно горско стопанство Елин Пелин."

          5. Страните постигат съгласие  направените по делото разноски в размер на 259.20 лв. да бъдат поети от подсъдимият Б..

        ПРОКУРОР:

/Надя Николова/       

 

 

ЗАЩИТНИК:

                                   /адв.Д.П./  

 

Подсъдимият Н.Е.Б.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен в извършването на престъплението, за което съм обвинен. Съгласен съм с така постигнатото споразумение, отказвам се от разглеждане на делото по общия ред, известни са ми последиците от споразумението и доброволно го подписвам.

 

ПОДСЪДИМ:

     /Н.Е.Б. / 

 

СЪДЪТ като взе предвид, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, както и че с престъплението не са причинени  съставомерни имуществени вреди, на основание чл.384 във вр. с чл.382 ал.7 от НПК

ОПРЕДЕЛИ:

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение за решаване на делото в съдебното производство по реда на чл.384 от НПК, като с него

 ПРИЗНАВА подсъдимият Н.Е.Б., роден на *** ***, живущ на настоящ адрес:***, българин, с българско гражданство, със средно  образование, неженен, осъждан, безработен, ЕГН **********,

ЗА ВИНОВЕН в това, че: На 19.05.2016г. около 12:20ч. без редовно писмено позволително (надлежно издаден съгласно Закона за горите превозен билет : Чл. 211. (1) Дървесината се транспортира от временен склад, придружена с превозен билет.; Чл. 213. (1) Забраняват се покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на: 2. дървесина, непридружена с превозен билет.), използвайки товарен автомобил марка „Зил-131", с per. № СА 1726 ХА, извозил от горския фонд, а именно - от дърводобивен обект № 16101, намиращ се в землището на с. Габра, общ. Елин Пелин, обл. София, до с. Габра, общ. Елин Пелин, обл. София, дървен материал - 7,35 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида зимен дъб на стойност 305,42лв., както и 3,15 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида цер на стойност 134,94лв., в общ размер 10,5 пространствени кубични метра и на обща стойност 440,36лв., собственост на ТП „Държавно горско стопанство Елин Пелин", поради което и на основание чл.235, ал.1 вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК му   

  НАЛАГА наказание „ПРОБАЦИЯ" при следната съвкупност от пробационни мерки:

 по чл.42а, ал.2, т.1 от НК - задължителна регистрация по настоящ адрес - за срок от ЕДНА ГОДИНА, с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице - два пъти седмично;

по чл.42а, ал.2, т.2 от НК - задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА.

            НЕ НАЛАГА на основание чл.55 ал.3 от НК на подсъдимия  наказание „Глоба“ наред с наказанието „Лишаване от свобода“.

           ВРЪЩА вещественото доказателство по делото товарен автомобил марка „Зил-131", с per. № СА 1726 ХА  на собственика му Кристина Теодорова Ненчева.

            ВРЪЩА веществените доказателства по делото дървен материал - 7,35 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида зимен дъб, както и 3,15 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида цер на  собственика им ТП „Държавно горско стопанство Елин Пелин."

           ОСЪЖДА  на основание чл.189 ал.3 от НК подсъдимия Н.Е.Б.  да заплати направените по делото разноски в размер на 259.20 /двеста петдесет и девет лева и двадесет стотинки /лева.

 

           ПРЕКРАТЯВА наказателното производството по НОХД №131/2020 г. по описа на РС Елин Пелин.

          Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                           

                                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                            2.

           

След одобряване на споразумението съдът служебно констатира, че са налице основанията на чл.383, ал.2 от НПК за прилагане разпоредбите на чл.25 от НПК за групиране на наложеното по настоящото дело наказание с наказанията по други влезли в сила определения и присъди.

В тази връзка съдът докладва справка за съдимост на подсъдимия, както и Присъди по НОХД 143/2010 г. по описа на Районен съд Елин Пелин и по НОХД № 387/2010 г. по описа на РС Елин Пелин, ведно с постановени по тези дела въззивни решения на СОС.

Страните /поотделно/: Да се приемат. Нямам други доказателствени искания.

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА като доказателство справка за съдимост на подсъдимия и Присъди по НОХД 143/2010 г. по описа на Районен съд Елин Пелин и по НОХД № 387/2010 г. по описа на РС Елин Пелин, ведно с постановени по тези дела въззивни решения на СОС

Прокурорът: Налице са основания за извършване на кумулация на наказанията по НОХД № 387/2010 г. по описа на Районен съд Елин Пелин в сила на 18.12.2017 г.  по  описа на РС Елин Пелин и по настоящото НОХД № 66/2020 г. по описа на РС Елин Пелин  тъй като деянията са извършени преди да е имало влязла в законна сила присъда за някое от тях, а наказанието наложено по НОХД 143/2010 г. по описа на РС Елин Пелин следва да бъде изтърпяно отделно.

Адв. П.: От мое име и от името на моят подзащитен заявявам, че поддържам заявеното становище от прокурора. Да се извърши кумулацията.

СЪДЪТ след като изслуша становищата на страните и взе предвид събраните по делото доказателства намери следното:

 От събраните по делото доказателства става ясно, че са налице основания за групиране  на наказанията по НОХД № 387/2010 г. по описа на Районен съд Елин Пелин в сила на 18.12.2017 г.  по  описа на РС Елин Пелин и по настоящото НОХД № 66/2020 г. по описа на РС Елин Пелин в тъй като деянията са извършени преди да е имало влязла в законна сила присъда за някое от тях, поради което съдът следва да групира  посочените наказания и да наложи най-тежкото от тях – Лишаване от свобода за срок от три месеца. Така наложеното едно най-тежко наказание  лишаване от свобода за срок от три месеца следва да бъде отложено на основание чл.66, ал.1 от НК с изпитателен срок от три години.          

    Воден от горното и на основание чл.306, ал.1, т.1 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

              На основание чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.1 от НК кумулира наложените  наказания на осъдения  Н.Е.Б., ЕГН ********** с присъда по НОХД № № 387/2010 г. по описа на РС Елин Пелин и по НОХД № 66/2020 г. по описа на РС Елин Пелин, като налага най-тежкото от тях  Лишаване от свобода за срок от  3 /три/ месеца.

              ОТЛАГА на основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода за срок от 3 /три/ месеца  с изпитателен срок от три години.          

               ПОСТАНОВЯВА отделно изтърпяване на наказанието наложено с Присъда по НОХД № 143/2010 г. по описа на РС Елин Пелин.

   Определението подлежи на обжалване и протестиране с въззивна жалба или протест пред СОС  в петнадесетдневен срок считано от днес за осъдения и РП Елин Пелин.

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                                                              2.

        

 

  Протоколът написан в съдебно заседание, което приключи в 16.15 часа.

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

СЕКРЕТАР: