Определение по дело №47/2016 на Окръжен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 5 май 2017 г.
Съдия: Светослава Борисова Костова Господинова
Дело: 20162200900047
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 1 юли 2016 г.

Съдържание на акта

                                 ОПРЕДЕЛЕНИЕ №2

 

05.05.2017г.,гр. Сливен

 

 

СЛИВЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в открито заседание на пети май през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТОСЛАВА КОСТОВА

 

при      секретаря      Е.      Х.      и      с      участието

прокурора....................    изслуша   докладваното   от   съдия   Костова

търговско дело /н/ № 47 по описа за 2016 година, за да се произнесе съобрази:

Производството се движи по реда на чл.692, ал.4 от ТЗ.

Съставените от синдика списъци на приетите вземания на кредиторите по реда на чл.686, ал.1,т.1 от ТЗ са обявени в TP по партидата на търговеца - длъжник „Агро - Нас" ЕООД, като в законоустановения срок по делото са постъпили следните възражения :

Кредиторът „Инвестбанк" АД твърди, че предявените от „Керам Инвест" АД, „Акцепт Естейт" ООД и „Скът" ООД вземания, общо в размер на 4 496 926.00 лева от които общо главници 4 200 ООО.ООлева и общо лихви - 296 926.00 лева, не съществуват и излага доводи за липсата на доказателства за приемането на вземанията, за липсата на основание и изискуемост на вземанията, както и за противоречие на приетите вземания с добрите нрави и погасяването им по давност.

Депозираните възражения са връчени на синдика, който в указания срок е депозирал становище. В същото споделя възраженията на кредитори относно липса на представителна власт при сключване на трите споразумения с дата 28.12.2012г., като предлага изключване на оспорените вземания от списъците на приети вземания.

В с.з. кредиторът „Инвестбанк"АД, се представляват от процесуален представител по пълномощие, който моли депозираните възражения да бъдат изцяло уважени. Представя писмени бележки.

В с.з. кредиторите „Керам Инвест" АД; „Акцепт Естейт" ООД и „Скът" ООД, не се представляват.

В с.з. длъжника „Екотур Сливен" ЕООД се представлява от процесуален представител по пълномощие, който се противопоставя на изложените доводи във възраженията на кредитора „Инвест банк" АД.

В с.з. синдикът не се явява.

Съдът направи следните констатации и изводи от правно естество :

Възраженията на кредитора „Инвест Банк" АД са депозирани в  

законоустановения срок и се явяват допустими.

В с.з. са представени оригиналите на оспорените три споразумения с дата 28.12.2012г.. В т.З и т.4 на същите е записано, че договореното вземане за обезщетение поради неизпълнение на задълженията по изплащане на дълга става изискуемо, след обявяване на публична продан на ипотекираните недвижими имоти /през 2016г./. Предявяването на обезщетението следва деня от получаване на обявлението за публичната продажба. Предвид горното, вземанията на кредиторите „Керам Инвест" АД, „Скът" ЕООД и „Акцепт Естейд" ООД са с настъпила изискуемост през 2016г., като от този момент до предявяването им в производството по несъстоятелност не е изтекла предвидената по закон погасителна давност.

Неоснователно се явява възражението, че процесиите три споразумения с дата 28.12.2008г. са сключени от лице без представителна власт за длъжника "Екотур Сливен" ЕООД, а именно - Й.Й.М.. Съгласно нормата на чл. 301 от ТЗ, когато едно лице действа от името на търговец без представителна власт, се смята, че търговецът потвърждава действията, ако не се противопостави веднага след узнаването. По делото е представено Потвърждение от Управителя на дружеството, в което изрично е заявено, че се потвърждават всички извършени от Й.Й.М. действия като търговски пълномощник - от името и за сметка на дружеството.

От данните на ССчЕ, /изготвена по делото в първа фаза/, се установява, че към 30.06.2016г. длъжникът „Агро Нас" е осчетоводил задължения в размер на 1 500 000 лева към „Керам Инвест" ООД, в размер на 1 200 ОООлева към „Акцепт Естейт" ООД и в размер на 1 500 ОООлева към „СКЪТ" ООД. През м.01.2016г. съгласно процесиите споразумания с дата 28.12.2012г. и Договор за встъпване в дълг от 28.12.2012г. посочените кредитори предявяват вземанията си в посочените размери. Факта, че вземанията на кредиторите са осчетоводени не през 2012г., а през 2016г. когато са станали изискуеми и влияят върху балансовите стойности на дружеството, не се отразява върху редовността на водената счетоводна документация.

Спорните обстоятелства - в случая свързани с възраженията за нищожност на представените договори с дата 28.12.2008г. / в.т.ч. и клаузата на чл. 3 от Договорите/, евентуално тяхната унищожаемост, подлежат на проверка съгласно закона само в състезателно исково производство при провеждане на пълно и главно доказване. Извършването на такава преценка относно действителността на договорите е недопустимо както от гледна точка на ограничения предмет на доказване, така и с оглед гарантираната от закона възможност за защита на кредитора и длъжника чрез процесуалните способи на общия исков процес или по реда на Глава 41 от ТЗ. Крайния акт на развилото пред настоящия съд

производство не се ползва със СПН и на него успешно би се противопоставило съдебното решение в исковия процес по чл. 694 от ТЗ.

 

Мотивиран от гореизложеното, настоящия съдебен състав на Сливенски окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ депозираните възражения по реда на чл. 690 от ТЗ от кредитора „Инвестбанк"АД срещу съставените от синдика списъци на приети вземания на кредиторите „Керам Инвест" АД, „Акцепт Естейт" ООД и „Скът" ООД , обявени в TP на 05.12.2016г.

 

ОДОБРЯВА съставения от синдика списък на приети вземания, обявен в TP на 06.03.2017г. по партидата на „АГРО - НАС" ЕООД с ЕИК *********.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО да се обяви в Търговския регистър.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО да се впише в книгата по чл. 634в, ал. 1 от ТЗ.

СЛЕД ИЗТИЧАНЕ НА ЕДИН МЕСЕЦ от датата на обявяване в TP на настоящето определение, делото да се докладва на съдията по несъстоятелността за постановяване на решение по чл.710 и сл. от ТЗ, ако не бъде предложен план за оздравяване.

 

 

 

СЪДИЯ ПО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА :