Споразумение по дело №1017/2020 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 260015
Дата: 20 януари 2021 г. (в сила от 20 януари 2021 г.)
Съдия: Радостин Стоянов Радиев
Дело: 20202330201017
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 6 октомври 2020 г.

Съдържание на акта

 

 

П Р О Т О К О Л

                                 Гр. Ямбол, 20.01.2021 год.

 

ЯМБОЛСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, VІIІ-ми НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на двадесети януари,  две хиляди и двадесет и първа година в състав:

                    

               ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАДОСТИН РАДИЕВ

                                        Съд. Заседатели:1.Я.В.

                                                                   2.П.М.

 

При секретаря Я. С.

и прокурора М. Н.

сложи за разглеждане НОХД № 1017 по описа за 2020 год.     

докладвано от съдия РАДИЕВ

На именното повикване в 09:30 часа се явиха:

Подсъдимият, А.А. ***. За него адв. С., служебно назначена.

Пострадалата, редовно уведомена, не се явява. За нея повереник адв. А. Д.

ЯРП редовно призована, изпраща представител.

 

Постъпила е молба от И.Т.Г. чрез адв. А. Д. с която моли да бъде конституирана в качеството на частен обвинител.

 

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Адв. Д.а: Да се даде ход на делото.

Адв. С.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Сне се самоличността на подсъдимия:

  А.А., роден на *** г. в Кралство Белгия, настоящ адрес:***, в момента живее в гр. Ямбол в изоставена каравана до бившето Родопа, българин, българско и белгийско гражданство, неженен, неосъждан,  безработен, ЕГН: **********, телефон ………

 

 Подсъдимият А.: Получил съм препис от обвинителния акт, преди повече от седем дни.

 

На основание чл. 274 и чл. 275 от НПК съдът, разясни на страните правата им, по повод на което искания, бележки, възражения и отводи, не се направиха.

 

 

Дава възможност на страните да изразят становище по въпросите по чл.248 от НПК, а именно: подсъдно ли е делото на съда; има ли  основание за прекратяване или спиране на наказателното производство; допуснато ли е на ДП отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или неговите наследници, налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила;  разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съди или съдебен заседател, назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегации; взети мерки за процесуална принуда; искания за събиране на нови доказателства; насрочване на с.з. и лицата които следва да се призоват за него.

 

 

Прокурорът: Делото е подсъдно на ЯРС. Не са налице основания за прекратяване и спиране на наказателното производство. Не е допуснато на ДП отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване процесуалните права на обвиняемия или на пострадалия. Към настоящия момент не е направено искане по реда на диференцираните процедури, но ако бъде направено такова искане считам, че делото може да се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Считам, че не са налице и предпоставките за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия или заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебно следствени действия по делегация. Мярка за неотклонение не следва да се взима. Нямам искания за събиране на нови доказателства. Моля да насрочите съдебното заседание за разглеждане по реда на глава 29 от НПК.

            

 

Адв. Д.: Делото е подсъдно на ЯРС. Не са налице основания за прекратяване и спиране на наказателното производство. Не е допуснато на ДП отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване процесуалните права на обвиняемия или на пострадалия. Не възразявам с оглед постигнато споразумение от защитника и обвиняемия да бъде сключено споразумение. Считам, че не са налице и предпоставките за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на резервен съдия или заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебно следствени действия по делегация. Мярка за неотклонение не следва да се взима. Нямам искания за събиране на нови доказателства. Моля да насрочите съдебното заседание за разглеждане по реда на глава 29 от НПК.Поддържам молбата за конституиране в качеството на частен обвинител.

 

Адв. С.: Делото е подсъдно на ЯРС. Не са налице основанията за спиране или прекратяване на наказателното производство, в хода на досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване правото на защита на подсъдимия, не са налице и основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съди или съдебен заседател, назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегации, както и за вземане на мярка за неотклонение спрямо подсъдимия. Не правим искания за събиране на нови доказателства. Тъй като сме постигнали проект на споразумение с ЯРП считам, че са налице предпоставки за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК. Моля след приключване на разпоредителното заседание да насрочите разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.

 

Подсъдимия: Поддържам това което каза адвоката ми. Желая да сключа споразумение със прокуратурата.

            

Съдът като взе предвид становището на страните и като обсъди въпросите по  чл. 248 от НПК

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА, че делото е подсъдно на ЯРС. Не са налице основанията за спиране или прекратяване на наказателното производство, в хода на досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване правото на защита на подсъдимия, не са налице и основания за разглеждане на делото при закрити врати, както и за вземане на мярка за неотклонение спрямо подсъдимия.

 

Определението по чл.248, ал.1, т.3 и т.6 от НПК подлежи на обжалване и протестиране в седмодневен срок пред ЯРС.

 

Съдът като взе предвид, че молбата е депозирана на 01.12.2020 г. към която дата подсъдимия е навършил пълнолетие счита молбата за основателна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

КОНСТИТУИРА в качеството на частен обвинител И.Т.Г..

 

На основание чл.252, ал.1 от НПК,  съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИСТЪПВА към разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.

Председателят на състава направи доклад в който посочи основанието за образуване на съдебното производство, а именно престъпление по чл. 346, ал.2 т.3 вр. ал.1 вр. чл.195, ал.1, т.4 вр. чл.63, ал.1, т.3, от НК.

 

На основание чл.276, ал.2 от НПК съдът предостави възможност на прокурора да изложи обстоятелствата включени в обвинението.

 

ПРОКУРОРЪТ: Със защитата на подсъдимия постигнахме споразумение, което се изразява в следното: Подсъдимият А.А., със снета по делото самоличност, СЕ ПРИЗНАВА за виновен в това, че на 11.05.2020 г. около 00.55 ч. в гр.Ямбол, на ул. „А. К.“ до № *** противозаконно е отнел чуждо моторно превозно средство - т.а. „Фолксваген Кади“ с peг. № *** на стойност 5000 лв., от владението на собственика му И.Т.Г. ***, без нейно съгласие, с намерение да го ползва, като отнемането е извършено в условията на чл.195, ал.1, т.4 от НК, а именно чрез използване на техническо средство - фабричен контактен ключ за посочения автомобил, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, поради което и на основание чл. 346, ал.2 т.3 вр. ал.1 вр. чл.195, ал.1, т.4 вр. чл.63, ал.1, т.3, вр.чл, 55, ал.1, т.2, б. „б” от НК му се определя наказание Пробация, със следните пробационни мерки:

Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ЕДНА ГОДИНА с периодичност два пъти седмично.

Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА.

Разноските по делото в размер на 311.08 лв. се възлагат на подсъдимия. Моля да одобрите споразумението като непротиворечащо на закона и морала.

 

Адв. Димитрова: Моля да одобрите споразумението като непротиворечащо на закона и морала.

 

 

Адв. С.: Разяснила съм на доверителя си смисъла и значението на неговото обвинение, както и на предложеното споразумение но ако го приеме съда има ефекта на влязла в сила присъда. Моля с така коментираното споразумение с ЯРП като прецените, че ще се постигнат мерките и целите на НПК да го одобрите.

 

 

 

 

 

 

         Подс. А.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам споразумението и последиците от него. Съгласен съм с тях и не желая делото да се разглежда по общия ред.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Подсъдим:                                                                Прокурор:

                                                                                     /М. Н./

      /А.А./

 

                                                                        

Защитник:                                        Повереник на частния обвинител:

                                                                           /адв. Д./

       /Адв. С./                                           

 

 

 

 

Съдът счита, че така постигнатото споразумение между ЯРП и защитника на подс. А. за решаване на делото не противоречи на закона и морала и като такова следва да бъде одобрено, поради което на осн. чл.384 НПК

О П Р Е Д Е Л И: 260015/20.1.2021 г.

 

         ОДОБРЯВА така постигнатото споразумение между ЯРП и защитника на подсъдимия при посочените по горе условия.

ОСЪЖДА подсъдимия А.А. да заплати направените  по делото разноски в размер на 311.08 лв. в приход на Републиканския бюджет по сметката на ОД МВР Ямбол.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 1017/2020 г. по описа на ЯРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

          Протоколът се изготви в с.з., което приключи в 09:55  часа.

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Съд. заседатели:1.

 

2.

 

                                                                                  

                                             СЕКРЕТАР: