Решение по дело №26/2020 на Районен съд - Белоградчик

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 28 септември 2020 г. (в сила от 20 октомври 2020 г.)
Съдия: Анна Иванова Кайтазка
Дело: 20201310200026
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 27 януари 2020 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 260003

 

гр.Белоградчик,  28.09.2020 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

        Белоградчишкият районен съд, І-ви наказателен състав в публично съдебно заседание на двадесет и трети септември две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                  Районен Съдия: Анна Кайтазка

 

         при  участието на секретаря Наташа Стефанова, като разгледа докладваното от съдия Кайтазка НАХ дело № 26 по описа за 2020 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е  по  реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

          Образувано е по жалба на П.Г.М. ***, с ЕГН *********, срещу НП № 19-0242-001019/06.01.2020 г. на Началник РУ-Белоградчик към ОД-МВР-Видин, с което е санкциониран за извършени нарушения: по чл.103 от ЗДвП, за което на осн. чл.175 ал.1 т.4 от ЗДвП е наказан с “глоба” в размер на 200,00 лв. и по чл.150 от ЗДвП, за което на осн. чл.177 ал.1 т.2 от ЗДвП е наказан с „глоба“ в размер на 300,00 лв.

        В жалбата принципно е заявено оплакване за не законосъобразност на НП, отрича се неправомерното поведение от страна на жалбоподателя, твърди се, че МПС, сочено в АУАН и НП е било управлявано от трето лице – различно от жалбоподателя, което е и правоспособно. Иска се допускането на едни свидетел за разпит – но за с.з. такъв не е осигурен от жалбоподателя. В с.з. самият П. М. не се явява, не се и представлява. Но в жалбата се моли да се отмени НП.

        Въззиваемата страна, редовно призована за с.з. не изпраща представител и не изразява становище по жалбата. В писмото до съда, съпровождащо преписката, въззиваемата страна моли НП да бъде потвърдено. 

        Съдът, след като обсъди изложеното в жалбата и прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства, намери от фактическа страна следното:

        На 22.12.2019  г., около 22.50 ч., жалбоподателят П.Г.М., управлявал л.а. м.”Ауди А3” с рег. № ВН  9935 АВ, по ул.“П.“  в с.М., обл.Видин. На кръстовище на същата улица, срещу имот с адресна регистрация на № 12, имало КПП – спрян служебен полицейски автомобил с включена лампа със синя светлина, и наряд от двама полицейски служители от РУ-Белоградчик към ОД-МВР-Видин – св. Бр. Б. и В. В.. Те забелязали в посочения по-горе момент към тях, с посока на движение към съседното с.Г.О., да приближава автомобила на М., видели го даже като водач на МПС, а до него, на другата предна седалка седяла жена. На кръстовището имало и осветление от уличните лампи на селото. Св. В., подал сигнал за спиране на водача на идващото МПС – със стоп палка и фенерче – за указване мястото на спиране по-точно. Жалбоподателят М. не изпълнил нареждането за спиране обаче и продължил движението на автомобила. Констатирайки това, св. Б. и В. веднага се качили на своя служебен автомобил и се отправили след л.а. м. “Ауди А3“. Следвайки го, полицейските служители видели, че той се отбил в първата пряка след кръстовището в неговата си посока на движение – ул.“П.“ . Завивайки и те по същата улица, установили веднага последваното МПС – то било спряно до имот с административна регистрация под № 10, като М. не бил в автомобила, а на мястото на водача – седяла жената, която преди била само пътник. От тъмнината някъде наоколо се появил веднага и самият П. М., като на заявеното от полицейските служители – че са го видели да управлява МПС, отрекъл. Започнал да твърди, че всъщност е бил на мястото на спиране сега на автомобила и жената, като водач на същия , е дошла да го прибере. Св. Б. и В. знаели отпреди, че М. е неправоспособен водач на МПС, но извършили нарочна проверка чрез отдалечен достъп / през служебен таблет/ до системата на ПП. Тази проверка потвърдила факта, че и към настоящият момент М. не притежавал СУМПС. На база това и видяното преди малко, св. Б. решил да състави на жалбоподателя АУАН за нарушения на ЗДвП. Така на място, още на 22.12.2019 г., Бр. Б. в присъствието на свидетеля - очевидец – В.В., съставил АУАН № 1020, отразен в деловодната система на полицията на 23.12.19 г., на П.Г.М. за две нарушения по ЗДвП : по чл.103 от ЗДвП – за не спиране , след подаден звуков и светлинен сигнал от патрулен автомобил на полицията, като с това е осуетил и извършването на полицейска проверка и по чл.150 от ЗДвП – за управление на МПС без да притежава СУ МПС / т.е. като не правоспособен водач/. Проверяващите констатирали, че автомобилът не бил собственост на М., а на друго лице.

         Нарушителят отказал да подпише съставения му акт и да приеме копие от него, които обстоятелства са удостоверени от един свидетел. Въз основа на акта е издадено и обжалваното НП № 19-0242-001019/06.01.2020 г. на Началник РУ-Белоградчик при ОД-МВР-Видин. 

         При така установената фактическа обстановка, от правна страна съдът прие:

         Жалбата е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

         При съставянето на акта и издаването на НП не са допуснати съществени  нарушения на ЗАНН и ЗДвП, които да налагат отмяната на наказателното постановление.

При събраните в хода на съдебното следствие доказателства, съдът намира, че в случая се доказа безспорно и категорично жалбоподателят  П. М. да е извършил вменените му две административни нарушения - по чл. 103 от ЗДвП и чл.150 от ЗДвП, а именно - на 22.12.2019 г., около 22.510 ч., в с.М., по ул.“П.“, при управление на л. а. "Ауди А 3“ с рег. № ВН 99 35 АВ, след подаден му сигнал със стоп палка от полицейски служител – мл. автоконтрольор В. В., не изпълнил задължението да спре плавно вдясно на пътя, а продължил управлението на автомобила, спирайки в съседна улица, като всичко това е извършил без да е правоспособен водач на МПС – не е притежавал СУМПС.

         Съдът е длъжен, разглеждайки делото по същество, да установи чрез допустимите от закона доказателства, дали има извършено нарушение, което следва да се докаже по един безспорен и несъмнен начин.

В настоящия случай АУАН е съставен съгласно изискванията на ЗАНН, като актосъставителят Б., като свидетел по делото  и свидетелят – очевидец на случая, а именно св. В. с показанията си подкрепиха категорично всички обстоятелства, касаещи съставите на извършените две административни нарушения. Двамата разпитани свидетели по делото,  наблюдавали непосредствено, и свидетелстващи под страх от наказателна отговорност за тези наблюдавани факти, сочат, че въпреки времето от денонощието – късно през нощта, в зимен период, мястото на което са наблюдавали движещият се към тях автомобил , на което място и те самите са стояли, е било осветено, и свидетелите не са били възпрепятствани по никакъв начин да забележат кой, с какво МПС преминава – те указват изрично, да са видели , че именно М. е управлявал автомобила „Ауди А 3“, а в МПС е имало пътник – от женски пол, седящ до водача. Осветеността на мястото пък, е позволявала и на самия водач да възприеме подадения му сигнал и при добросъвестност – да се подчини на него.  Свидетелите пред съда описват по абсолютно идентичен начин извършваните от тях / В. най-вече/ действия и тези от водача на л.а., който поискали са спрат.  Също така - поведението като следствие на самия автомобил – маневра завиване, в странична улица и спиране, размяната на лицата – като пътник и водач.  Установеното и пред съда – водач на автомобила П. М., той безспорно направил без да има надлежно позволение затова – не притежавал надлежен документ – СУМПС, видно и от регистъра на „ПП“-КАТ – липсата на подобен документ / не издаван въобще/.

Предвид изложеното до тук, съдът няма и причина да не дава вяра на показанията на свидетелите Б. и В.. Думите им , съдът приема за истинни и отразяващи действителната обстановка по казуса.

Така по делото се установи безспорно и категорично, чрез допустимите от закона доказателства, че жалбоподателят е извършил двете административни нарушения : по чл. 103 от ЗДвП и по чл.150 от същия закон, като няма допуснати съществени нарушения водещи до нарушаване правото му на защита, правилна е квалификацията на двете деяния. На следващо място, съдът счита, че  наказанията освен това са правилно определени и са в съответствие със закона и конкретния казус. Видът и размерът на административните наказания са правилно определени. Относно деянието по чл.103 от ЗДвП, чл. 175 ал. 1 т.4 от ЗДвП предвижда - "глоба" в диапазон от 50 до 200 лв. и „лишаване от право да управлява МПС" за срок от 1 до 6 месеца. Чл. 177 ал. 1 т.2 ЗДвП предвижда санкция : "глоба" от 100 до 300 лв. за нарушението по чл. 150 от ЗДвП. Единият вид санкция – за първата посочена проява – „лишаването от правото да управлява МПС“, не е налагана в случая въобще, тъй като водачът – нарушител, е неправоспособен, т.е. не може да бъде лишен от право, което и не притежава. Санкциите „глоба“ и за двете прояви са определени от АНО в максимален размер. Съдът намира това за справедливо, и няма основание да ги променя /намаля/, съобразявайки поведението на  П. М. като водач на МПС по принцип – видно от справката на „ПП“-КАТ, удостоверяваща други прояви по ЗДвП, а и конкретно – идентични с едната настояща -  неколкократно управление на МПС, без да е притежавал изискуемата правоспособност, не заплащане на налаганите му досега наказания и най-вероятно неподчинението на указаното му поведение от органите на МВР – именно поради знанието, че не притежава правото да бъде водач на МПС, с цел да укрие  този факт, опитът да припише поведението си на друго лице. Укоримо е дори и последващото поведение – бягство въобще от мястото на нарушенията, с което е осуетена последваща проверка на нарушителя на място, но за това поведение – М. дори не е обвинен и наказан / въпреки текстовият запис в АУАН и НП – „осуетил извършването на полицейска проверка“ /

По изложените съображения, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е правилно и законосъобразно, и като такова - следва да се потвърди.

           Водим от горното и на осн. чл.63 ал.1 от ЗАНН,  съдът

 

Р   Е   Ш   И :

        

        ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 19-0242-001019/ 06.01.2020 г. на Началник РУ-Белоградчик при ОД-МВР-Видин, с което П.Г.М. ***, с ЕГН *********, е санкциониран за извършени нарушения: по чл.103 от ЗДвП, за което на осн. чл.175 ал.1 т.4 от ЗДвП е наказан с “глоба” в размер на 200,00 лв. и по чл.150 от ЗДвП, за което на осн. чл.177 ал.1 т.2 от ЗДвП е наказан с „глоба“ в размер на 300,00 лв.

          Решението подлежи на касационно обжалване пред АС-Видин в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

                                                                          

    РАЙОНЕН  СЪДИЯ: