Решение по дело №36/2010 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 129
Дата: 8 април 2010 г.
Съдия: Мария Кирилова Терзийска
Дело: 20103100800036
Тип на делото: Фирмено дело
Дата на образуване: 1 април 2010 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

129 /08.04.2010 г., гр. Варна

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД – ФИРМЕНО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито заседание на осми април през две хиляди и десета година, в състав:

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: МАРИЯ ТЕРЗИЙСКА

 

като разгледа докладваното от съдия Терзийска Ф.Д. № 36/2010 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл. 595 и следващите от ГПК.

Образувано е по молба на И.И.А., в качеството му на представляващ Сдружение с нестопанска цел “Гражданска инициатива за страхотна България”, с която се иска вписване на Сдружението в специалния регистър при ВОС за юридическите лица с нестопанска цел.

От представените по делото писмени доказателства, съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

На учредително събрание от 31.03.2010 г. е взето единодушно решение за учредяване на юридическо лице с нестопанска цел – Сдружение за осъществяване на цел с обществена полза, за приемане на Устав и приемане на управителни органи. От данните в писмените доказателства, съдът прави изводи за основателност на молбата, поради което и следва да се уважи. Налице е валидно взето решение за основаване на юридическо лице с нестопанска цел. Даденото наименование следва да се възприеме и впише при това му словесно изражение, тъй като не съвпада с наименованието на друга организация, вписана до настоящия момент – чл. 7 ЗЮЛНЦ. Уставът на Сдружението съдържа разпоредби относно всички, подлежащи на вписване обстоятелства, посочени в чл. 18 и 20 от Закона. Целите, които Сдружението си поставя го определят като организация за осъществяване на дейност в обществена полза. Целите не са от категорията на забранените от законите и Конституцията на страната.

Предвид изложеното, тъй като се констатира наличие на всички, подлежащи на вписване обстоятелства и след като съдът прие, че вписването им е допустимо, на основание чл. 596 от ГПК вр. чл. 6 ал.1 и чл. 18 от ЗЮЛНЦ, съдът

 

РЕШИ:

 

ВПИСВА в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден при ВОС Сдружение с

НАИМЕНОВАНИЕ: “ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ЗА СТРАХОТНА БЪЛГАРИЯ”

СЕДАЛИЩЕ И АДРЕС НА УПРАВЛЕНИЕ: гр. Варна, ул. „Кестен” бл. 14, вх. Г, ап. 16.

ЦЕЛИ: да участва в процеса на развитие на Република България като осъществява дейности в следните области: подпомагане и закрила на детето, образование, спорт, култура, туризъм, социални дейности, трансгранично сътрудничество, гражданско общество, права на човека, младежки дейности, местно самоуправление, регионално развитие, работа с малолетни и непълнолетни в риск; да подпомага деца, младежи, техните семейства и други лица – български граждани, които изпитват трудности при социалната си адаптация и личната си професионална реализация; да популяризира правата на младите хора и допринася за защитата на тези права; да предлага образователна, социална и юридическа помощ на нуждаещите се от това лица чрез информиране на населението посредством привличане на обществеността, насърчаване на творческата активност и самоинициатива на специалисти, ръководители, деятели и симпатизанти, както и подготовка на квалифицирани кадри, като подпомага личностната им реализация; да се застъпва и отстоява пред обществени, държавни органи и трети лица бързото и благоприятно решаване на всички въпроси на членовете на сдружението, ръководителите, деятелите и симпатизантите, както и да защитава и отстоява човешките им и граждански права от каквито и да е посегателства, ограничения и дискриминация; да осъществява връзки и договорености за сътрудничество и обща дейност със сродни организации, сдружения, фондации, физически и юридически лица от страната и чужбина за постигане на общите им цели, както и да обменя опит в областта на интеграцията на младежите във всичките й аспекти /социална, професионална, образователна и други/, здравеопазването, опасването на околната среда и културата; да подпомага и развива функционирането на свободни демократични институции и общностни организации за местно развитие.

СРЕДСТВА: организира и провежда семинари, конференции, образователни, експертни и изследователски форуми; осъществява експертна и консултантска дейност; получава, разпределя и управлява фондове, собственост и доходи, които ще използва за образование, социална и професионална квалификация, подкрепа за развитието на достъпни социални услуги; осъществява сътрудничество и съвместна дейност със сродни клубове, организации, сдружения и търговски дружества в страната и извън нея; подготвя и реализира проекти за осъществяване на всякакви помощни дейности за постигане на целите на Сдружението, които не противоречат на ЗЮЛНЦ.

ВИД НА ДЕЙНОСТТА: В ОБЩЕСТВЕНА ПОЛЗА.

ПРЕДМЕТ: изгражда и реализира програми и инициативи в сферата на образованието, социалната и професионалната интеграция на младежите, спорт, култура, туризъм, трансгранично сътрудничество, гражданско общество, права на човека, местно самоуправление, регионално развитие, работа с малолетни и непълнолетни в риск, предоставя подкрепа за социални услуги достъпни за общността; развива съществуващия и допринася за разработването и изграждането на нов модел за сътрудничество между неправителствения сектор и държавните институции с цел подобряване подкрепата за младежите; създава партньорска мрежа с други юридически лица с нестопанска цел, които си поставят сходни с тези на сдружението цели за осъществяване на съвместни проекти; организира и участва в национални и международни семинари на социална и образователна тема, както и по въпросите на социалната интеграция на младежите; информира за програмите, осъществявани от сдружението; организира и финансира по решение на управителния съвет на сдружението други разрешени от ЗЮЛНЦ и свързани с целите на сдружението дейности.

ПРЕДМЕТ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ : предоставяне и продажба на информационни услуги, консултантски услуги, издателска дейност, рекламна дейност, както и други стопански дейности, свързани с предмета на основната дейност и незабранени от закона.

ПРАВИЛА ЗА ВЪЗНИКВАНЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЧЛЕНСТВОТО: Превилата относно възникването и прекратяването на членството, както и реда за уреждане на имуществените отношения при прекратяване на членството са уредени в чл. 10 -17  от Устава.

ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ: Общо събрание, Управителен съвет.

ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО: от Председателя на Управителния съвет И.И.А., ЕГН **********,***.

Решението не подлежи на обжалване.

 

                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: