Решение по дело №1677/2019 на Районен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 1 април 2020 г. (в сила от 5 юни 2020 г.)
Съдия: Никола Георгиев Маринов
Дело: 20192230201677
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 21 ноември 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е № 150

 

Гр. Сливен, 01.04.2020 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Сливенският районен съд, наказателна колегия, в публично заседание на втори март през две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛА МАРИНОВ

 

при секретаря ХРИСТИНА ПАНАЙОТОВА като разгледа докладваното от съдията  АНД №1677 по описа за 2019 год., за да се произнесе, съобрази:

Производството е образувано по жалба на П.А.Л. против НП №19- 0804- 002501/15.10.2019 год. на Началника на група в сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР- Сливен, с което на основание чл.179, ал.2, вр. ал.1, т.5 от ЗДвП е наложено наказание „Глоба” в размер на 200 лева за нарушение на чл.25, ал.1 от същия закон и на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП са наложени наказания „Глоба” в размер на 100 лева и „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ДВА месеца за нарушение на чл.123, ал.1, т.3, б.„в” от същия закон. Моли да бъде отменено наказателното постановление в частта относно наказанието по чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП като незаконосъобразно.

Жалбоподателят, редовно и своевременно призован не се явява в съдебно заседание. Изпраща упълномощен процесуален представител, който счита наказателното постановление в обжалваната част за незаконосъобразно и моли същото да бъде отменено.

Органът, издал обжалваното наказателно постановление, редовно и своевременно призован не изпраща свой представител и не изразява становище по жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства съдът прие за установена следната фактическа обстановка:

На 10.09.2019г. св. В.Г. работел във фирма „Туида груп“. Паркирал личния си автомобил „Опел Вектра“ с рег. №СН 5990 АТ и със служебния автомобил тръгнал да извършва разнос на стоки. Около обяд жалбоподателят Л. управлявал товарен автомобил „Ивеко 35 С 13“ с рег. №У 7064 АС в двора на фирмата. Извършвайки маневра излизане от реда на паркирани превозни средства блъска лекия автомобил „Опел Вектра“ с рег. №СН 5990 АТ, при което настъпило ПТП с материални щети. По това време в двора на фирмата се намирал св. Х.А., който видял случилото се и отишъл при жалбоподателя. Опитал се да му даде номера на телефона на колегата му В.Г., но не го открил в указателя на своя телефон, поради което го изпратил до офиса, за да му го предоставят. Жалбоподателят отишъл и го взел като оставил своя номер, след което заминал с товарния автомобил да извършва разнос на стоки.

От офиса на фирмата се обадили на св. П.Г. и му съобщили за случилото се с неговия автомобил. Св. Г. веднага отишъл до офиса. Видял състоянието на личния си автомобил и взел номера на жалбоподателя. Обадил му се и му казал да се върне, но той отказал и затворил. Позвънил му втори път, но жалбоподателят отново затворил. Тогава св. Г. *** и поискал съдействие. На място пристигнал екип на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР- Сливен, сред които бил св. А.А.. Колегата му потърсил жалбоподателя по телефона, предоставен от св. Г., но той отново отказал да се върне на местопроизшествието. След това св. А.А. разговарял с жалбоподателя и го убедил да се върне. Съставил на жалбоподателя акт за установяване на административно нарушение като приел, че на 10.09.2019г. той е извършил две нарушения, а именно по чл.25, ал.1 от ЗДвП и по чл.123, ал.1, т.3, б. „в” от същия закон.  Впоследствие, въз основа на този акт за установяване на административно нарушение началникът на група в сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР- Сливен издал обжалваното наказателно постановление като приел също, че жалбоподателят Л. е извършил нарушението по чл.25, ал.1 от ЗДвП и това по чл.123, ал.1, т.3, б.„в” от ЗДвП, поради което на основание чл.179, ал.2, вр. ал.1, т.5 от ЗДвП му наложил наказание „Глоба” в размер на 200 лева и на основание чл.175, ал.1, т.5 от същия закон му наложил наказание „Глоба” в размер на 100 лева и наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ДВА месеца.

 Въз основа на така приетото за установено от фактическа страна съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, подадена в седемдневния преклузивен срок от лице, имащо правен интерес от обжалването и разгледана по същество е частично основателна.

При съставянето на АУАН, актосъставителят е описал правилно нарушението по чл.25, ал.1 от ЗДвП. От събраните по делото доказателства се установи по несъмнен начин, че жалбоподателят Л. е извършил описаното нарушение по чл.25, ал.1 от ЗДвП. Той се е движил в двора на фирма „Туида груп“ и извършвайки маневра излизане от реда на паркирани превозни средства блъснал лекия автомобил „Опел Вектра“ с рег. №СН 5990 АТ, собственост на св. В.Г., при което настъпило пътно транспортно произшествие с материални щети. Административнонаказващият орган е наложил наказание за нарушението по чл.25, ал.1 от ЗДвП на основание чл.179, ал.2, вр. ал.1, т.5 от същия закон като правилно е преценил фактическите обстоятелства и е наложил предвидената санкция, а именно „Глоба” в размер на 200 лева. В тази част наказателното постановление не е обжалвано и е влязло в сила, поради което съдът не следва да се произнася.

В останалата част, по отношение на второто нарушение от доказателствата по делото по несъмнен начин се доказа, че жалбоподателят Л. освен, че не се е обадил на органите на полицията, за да съобщи за настъпилото пътнотранспортно произшествие, а и го е напуснал, без да изчака пристигането на екип на КАТ- Сливен. Тези обстоятелства се установиха по несъмнен начин от показанията на разпитаните по делото свидетели. Съдът счита техните показания за последователни, безпротиворечиви, логични и взаимно допълващи се, поради което ги кредитира изцяло. Съдът счита за несъстоятелни твърденията на процесуалния представител на жалбоподателя, че не е имало разногласия между двамата водачи, тъй като жалбоподателят си признавал, че е виновен за настъпилото пътно транспортно произшествие. От доказателствата по делото става ясно, че ако е нямало разногласия жалбоподателят е щяло да се върне веднага на местопроизшествието. Това не е било сторено от него. Той е предпочел да напусне местопроизшествието. Наистина не се спори по делото, че си е оставил телефона, но е доказано по несъмнен начин, че след като му се е обадил св. Г. е отказал да се върне. По несъмнен начин се установи и факта, че единия от полицаите не е можал да убеди жалбоподателя да се върне и се е наложило да се обажда и св. А.А.. Съдът счита, че жалбоподателят е следвало да остане на място и да разговаря със св. Г. и ако не се разберат да изчакат пристигането на служители на КАТ- Сливен. Противно на това жалбоподателят оставил своя телефон и дори след като му се е обадил св. Г. той отказал да се върне. Отказал е и на единия от полицейските служители и едва след разговора му със св. А.А. се върнал. Ето защо съдът счита, че това нарушение е доказано по несъмнен начин и правилно е била ангажирана неговата административнонаказателна отговорност. Съдът намира, че неправилно наказващият орган е приложил закона при определяне наказанието на жалбоподателя Л.. Видно е от материалите по делото, че той до този момент няма извършени нарушения по ЗДвП. В наказателното постановление не са изложени мотиви, поради каква причина наказанието „Глоба” е в размер на 100 лева и наказанието „Лишаване от право да управлява МПС” е за срок от ДВА месеца. Съдът счита, че наказващият орган е следвало да наложи тези наказания в минимални размери, а именно наказанието „Глоба” в размер на 50 лева, а наказанието „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ЕДИН месец. В този вид наказанията съдът счита за справедливи и отговарящи в максимална степен на обществената опасност на деянието и на нарушителя.

Ето защо в тази част наказателното постановление съдът следва да измени като намали наказанието „Глоба” от 100 лева на 50 лева, а наказанието „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ДВА месеца на ЕДИН месец.

Ръководен от изложените съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

                   ИЗМЕНЯ НП №19- 0804- 002501/15.10.2019 год. на Началника на група в сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР- Сливен в обжалваната част, с която на П.А.Л. с ЕГН ********** *** на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП са наложени наказания „Глоба” в размер на 100 лева и „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ДВА месеца за нарушение на чл.123, ал.1, т.3, б.„в” от същия закон като НАМАЛЯВА наказанието „Глоба” в размер на 100 лева на 50 лева и наказанието „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ДВА месеца на ЕДИН месец.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд- гр. Сливен в 14- дневен срок от съобщаването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: