Определение по дело №323/2017 на Районен съд - Ихтиман

Номер на акта: 169
Дата: 28 юни 2017 г. (в сила от 14 юли 2017 г.)
Съдия: Яна Василева Николова
Дело: 20171840200323
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 19 май 2017 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

Гр. Ихтиман, 28.06.2017 година

 

            РАЙОНЕН СЪД –ГР. ИХТИМАН, ЧЕТВЪРТИ СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на двадесет и осми юни през две хиляди и петнадесета година в състав:

Районен съдия: ЯНА НИКОЛОВА

при  участието на секретаря Надя Борисова и в присъствието на прокурор Д. Стоименова, сложи за разглеждане докладвано н. ч. д. № 323  по описа за  2017  година.

            На именното повикване в 12.30 часа се явиха:

ЗА РП – ГР. ИХТИМАН, редовно призована, се явява прокурор Стоименова.

ОСЪДЕНИЯТ В.Т.П., редовно призован, се явява лично, приведен от Софийски централен затвор.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

ОСЪДЕНИЯТ: Да се даде ход на делото. Не желая защитник в производството.

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Сне самоличността на осъдения, както следва:

В.Т.П. – роден на *** ***, пост. адрес ***, българин, с българско гражданство, осъждан, без образование, неженен, безработен, ЕГН **********. 

ОСЪДЕНИЯТ: Получил съм препис от предложението на РП-Ихтиман.   Съгласен съм с предложението.

Съдът разясни на страните правото на отвод, искания и възражения.

СТРАНИТЕ /поотделно/: Нямаме искания за отводи. Нямаме възражения.

Съдът разясни на осъдения правата му в процеса.

ОСЪДЕНИЯТ: Ясни са ми правата в процеса.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

докладва постъпила по делото справка за съдимост рег. № 472/ 27.06.2017 г. на Бюро „Съдимост” при РС – гр. Ихтиман.

докладва постъпила по делото справка от ГД „Изпълнение на наказанията“ във връзка с изтърпените от осъдения наказания – 2 страници.

СТРАНИТЕ /поотделно/: Да се приемат. Нямаме доказателствени искания.

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

Делото се докладва с прочитане на предложението от прокурора.

Прочете се.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам така изготвеното и внесено предложение на РП – Ихтиман за групиране на наказанията на осъдения.

ОСЪДЕНИЯТ: Разбирам предложението на прокуратурата. Съгласен съм с него.

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

Прочита и приема писмените доказателства по делото, както следва:   справка за съдимост, протокол от съдебно заседание от 09.05.2017 г., както и докладваните в днешно съдебно заседание писмо от ГД „ИН“ и актуална справка за съдимост на осъдения.

СТРАНИТЕ (поотделно): Няма да сочим други доказателства. Нямаме доказателствени искания.

Съдът счете, че делото е изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам така направеното искане и моля да групирате наказанията на осъдения наложени по НОХД 52/2017 г. по описа на РС – Ихтиман и НОХД № 1187/2015 г. по описа на РС – Кърджали като наложите едно общо най - тежко наказание, а именно 4 години „Лишаване от свобода“,  тъй като деянията за които е осъден П. са извършени преди да е имало влязла в сила присъда за което и да е от тях, а именно „лишаване от свобода за срок от 4 / четири/ години, като на основание чл. 59, ал. 1 от НК, като му бъде приспаднато времето, през което П. е бил задържан с мярка за неотклонение „задържане под стража“ или друго задържане по реда на НПК, ЗМВР или друг закон, свързан с престъплението, като на основание чл. 25, ал. 2 от НК да му бъде приспаднато изцяло изтърпяното до момента време. Нямам други доказателствени искания.

 ОСЪДЕНИЯТ: Съгласен съм да ми се кумулират наказанията по посочения от прокуратурата начин. Нямам какво да добавя.

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ.

ДАВА ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНИЯ.

ОСЪДЕНИЯТ:  Нямам какво да добавя.

Съдът се оттегли на тайно съвещание за постановяване на определението си в  12.40  часа.

………………………………………………………………………………………

Съдът обяви определението си в 12:50 часа в присъствието на страните по делото, като им разясни, че правото на обжалване и протест на същото, както следва:

Производството е по чл. 306, ал. 1, т. 1 от НПК.

Постъпилото от прокуратурата искане е основателно. Налице са предпоставките на чл. 25, ал. 1 във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК за групиране на наказанията наложени на осъдения по н. о. х. д. № 52/2017г. по описа на РС – гр. Ихтиман – «пробация» със следните пробационни мерки: «задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца», изразяваща се в явяване и подписване на осъдения пред пробационен служител или определено от него длъжностно лица, два пъти седмично и «задължителни периодични срещи с пробационен служител» за срок от 6 месеца за престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, извършено на 30.10.2011г. и по н. о. х. д. № 1187/2015г. по описа на РС – гр. Кърджали – «лишаване от свобода» за срок от 4 години, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвор – за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 вр. С чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4, вр. с чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с чл. 29, ал. 1, б. «б» от НК, извършено 16.06.2015г.

Деянията по двете влезли в сила присъди са извършени в условията на съвкупност, а именно – преди да имало влязла в сила присъда, за което и да е от тях. По тези съображения, съдът прецени, че те следва да бъдат групирани, а на осъдения да бъде определено едно общо наказание, а именно «лишаване от свобода» за срок от 4 година.

Следва да се отбележи, че деянието, за което на осъдения е наложено наказания по н. о. х. д. № 52/2017г. по описа на РС – гр. Ихтиман е в отношение на реална съвкупност и с част от останалите влезли в сила присъди, с които същият е осъден. Същите са групирани от РС – гр. Кърджали с определение по н. ч. Д. № 622/2016г. влязло в сила на 16.07.2016г. като е постановено отделно изтърпяване на наказанието, наложено с последно постановената присъда по н. о. х. д. № 1187/2015г. по описа на РС – гр. Кърджали.

Доколкото при групиране с последно постановената от РС – гр. Ихтиман присъда с което и да е от преходните осъждания, положението на осъдебния не се променя, съдът приема, че не са налице основания за разваляне на извър'еното от РС – гр. Кърджали гурпиране и че следва наказанието, наложеното по н. о. х. д. № 52/2017г. по описа на РС – гр. Ихтиман («пробация» със следните пробационни мерки: «задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца», изразяваща се в явяване и подписване на осъдения пред пробационен служител или определено от него длъжностно лица, два пъти седмично и «задължителни периодични срещи с пробационен служител» за срок от 6 месеца) да бъде групирано с наказанието по н. о. х. д. № 1187/2015г. по описа на РС – гр. Кърджали («лишаване от свобода» за срок от 4 години), за което е постановено отделно изтърпяване.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК следва да бъде приспаднато и времето, през което осъденият е бил задържане по НОХД № 1187/ 2015година като един ден „задържане под стража“ се зачете за един ден „лишаване от свобода“, считано от 16.06.2015г.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК му следва да бъде приспаднато времето, през което лицето е изтърпяло до момента, считано от 08.04.2016г.

На основание чл.

Така мотивиран, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОПРЕДЕЛЯ на осъдения В.Т.П. – роден на *** ***, пост. адрес ***, българин, с българско гражданство, осъждан, без образование, неженен, безработен, ЕГН ********** на основание чл. 25, ал. 1 във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК едно общо наказание измежду наложените му по по н. о. х. д. № 52/2017г. по описа на РС – гр. Ихтиман и по н. о. х. д. № 1187/2015г. по описа на РС – гр. Кърджали – «лишаване от свобода» за срок от 4 години, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвор, а именно „лишаване от свобода“ за срок от 4 /четири/ години.

ПРИСПАДА на основание чл. 59, ал. 1 от НК от определеното общо наказание времето, през което осъденият В.Т.П. /със снета по-горе самоличност/ e бил задържан по НОХД № 1187/ 2015 година като един ден „задържане под стража“ се зачете за един ден „лишаване от свобода“, считано от 16.06.2015г.

ПРИСПАДА на основание чл. 25, ал. 2 от НК времето, което В.Т.П. /със снета по-горе самоличност/ е изтърпял до момента, считано от 08.04.2016г.

Определението подлежи на обжалване и протест в 15 – дневен срок от днес пред Софийски окръжен съд.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:                                 

След влизане в сила на определението препис от него да се изпрати на РП – гр. Ихтиман.

Протоколът се изготви в с.з. и приключи в  12.55  часа.

 

           СЕКРЕТАР:                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: