Решение по дело №28/2016 на Районен съд - Асеновград

Номер на акта: 78
Дата: 10 март 2016 г. (в сила от 10 март 2016 г.)
Съдия: Мария Максимова Караджова
Дело: 20165310100028
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 6 януари 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е 

 

                                   10.03.2016г.                           гр. Асеновград

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

АСЕНОВГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД, първи граждански състав на девети март две хиляди и шестнадесета година в публичното заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ КАРАДЖОВА

 

секретар Й.А.

като разгледа докладваното от съдия МАРИЯ КАРАДЖОВА гражданско дело № 28 по описа за 2016г. и като обсъди:

 

Иск с правно основание чл.150 от СК.

Ищците Т.Г. със съгласието на нейната майка Л. Караиванова и Г.Г. чрез неговата майка и законен представител Л. Караиванова твърдят, че по силата на решение по гр.д.№2157/2012г. по описа на АРС ответникът им заплаща месечна издръжка в размер на по 80 лева. След определянето на този размер са настъпили съществени изменения на обстоятелствата, при които е определен – децата са пораснали с около три години, а с това са завишени и ежедневните им средства за издръжка, увеличили са се и тези, необходими за образованието им – Т. учи в езикова гимназия в гр. Пловдив и пътува всеки ден до там, а Г. се подготвя за изпити за прием в математическа гимназия, като и двете деца посещават извънкласни форми на занимание, цените на стоките са се повишили. Майка им е безработна, а ответникът получава доходи от около 1500 лева месечно. Ето защо молят издръжката да бъде увеличена на 180 лева месечно за детето Т. и на 160 лева месечно за детето Г., ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска до настъпване на законна причина за нейното изменение или прекратяване. Претендира направените по делото разноски.

Ответникът не взема становище по предявения иск.

След като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено следното:

Ответникът не е представил в срок отговор на исковата молба и не се е явил в първото по делото заседание, без да е направил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие. Поради това ищецът е поискал постановяване на неприсъствено решение срещу него. На страната са указани последиците от неподаването на отговор и неявяване в съдебно заседание чрез редовно връчена призовка за същото и съобщение по чл.131 от ГПК. Освен това с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените към нея писмени доказателства – съдебно решение от 27,02,2013г. по гр.д.№2157/2012г. по описа на АРС, удостоверение за раждане на двете деца и удостоверения от учебните заведения които посещават и от Спортен клуб „Хамон“, предявеният иск е вероятно основателен. При това положение са налице предпоставките предвидени в чл. 238 и 239 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение срещу ответника, поради което предявения иск следва да бъде уважен.

          На основание чл. 78, ал.6 от ГПК ответникът следва да бъде осъден на основание да заплати държавна такса в размер на 259,20 лева.

Ето защо и поради мотивите, изложени по-горе, съдът

 

Р      Е      Ш      И:

 

ИЗМЕНЯ размера на издръжката, която П.С.Г., ЕГН ********** ***, заплаща на Т.П.Г., ЕГН **********  със съгласието на нейната майка Л. Григоорва Караиванова, ЕГН ********** и двете с адрес *** и на Г.П.Г., ЕГН ********** чрез неговата майка и законен представител Л. Григоорва Караиванова, ЕГН ********** *** по силата на съдебно решение 27,02,2013г. по гр.д.№2157/2012г. по описа на АРС от 80 (осемдесет) лева за всеки от тях, като УВЕЛИЧАВА този размер на 180 (сто и осемдесет) лева месечно за Т.П.Г. и на 160 (сто и шестдесет) лева месечно за Г.П.Г., считано от 06.01.2016г. – датата на подаване на исковата молба, до настъпване на законна причина за изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ОСЪЖДА П.С.Г., ЕГН ********** *** да заплати по сметка на Районен съд - Асеновград сумата от 259,20 лева (двеста петдесет и девет лева и двадесет стотинки), дължима държавна такса.

 

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: