Определение по дело №974/2019 на Районен съд - Карнобат

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 16 септември 2019 г.
Съдия: Красимир Викторов Сотиров
Дело: 20192130100974
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 август 2019 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

617 / 16.9.2019г.

 

16.09.2019 г.,  гр.Карнобат

 

 

         Районен съд- гр.Карнобат, 4 граждански състав, в закрито заседание, проведено на шестнадесети септември две хиляди и деветнадесета година, в следния състав:                                                                                    

 

                                                                          Председател: К. Сотиров

 

         като разгледа докладваното от съдия К. Сотиров гр.д. №974 по описа за 2019г. на РС- гр.Карнобат, за да се произнесе, взе предвид следното:

        

 

         Производството по делото е образувано във връзка с постъпила искова молба от непълнолетното дете И.В.Д., родена на ***г., лично и със съгласието на майка си М.Н.В., чрез адв.К.К. от БАК, срещу ЗАД „ОЗК- Застраховане“, ЕИК:*********, със седалище и адрес на управление: гр.София, ул. „Света София“ 7, ет.5, представлявано от Александър Личев и Румен Димитров- членове на Съвета на директорите, с която се иска да бъден осъден ответникът да заплати обезщетение от 5 000 лв. за неимуществени вреди от настъпил покрит застрахователен риск, с деликвент Мехмед Асан.

         Служебно изискано и приложено е анд 454/2018г. по описа на РС- гр.Карнобат. С Решение 13/14.02.2019г. по горното дело, постановено по реда на Гл.28 от НПК, ответникът Асан е признат за виновен за това, че на 17.03.2018г. е нарушил правилата за движение по пътищата при управление на МПС, с което по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на М.Н.В., пътник на задната седалка на л.а. „Рено“, модел „Меган“, рег. У7165АМ. Видно от мотивите на същото съдебно решение в същия автомобил, на предната дясна седалка е пътувало детето И.- ищец по настоящото дело.

         Правните изводи на настоящия съдебен състав са следните:

Съгласно  чл. 83, ал. 1, т. 4 ГПК ищецът не дължи държавна такса по иск за обезщетение от непозволено увреждане, което е установено с влязла в сила присъда. С оглед на горното ищцата е освободена от задължението за заплащане на държавна такса и разноски по делото. Решението по чл.78а от НК, с което наказателният съд освобождава подсъдимия от наказателна отговорност и му налага административно наказание, е приравнено по значение на влязла в сила присъда по смисъла на  чл.83, ал.1, т.4 от ГПК, съгласно Тълкувателно решение 6/2013г. на ОСГТК на ВКС, т.15. Върховната съдебна инстанция е посочила, че в хипотезата на чл.83, ал.1, т.4 от ГПК относим се явява съдебният акт, с който по надлежен ред едно лице е признато за виновно в извършването на престъпно деяние. Горната законова разпоредба има за цел да улесни достъпа до гражданския съд на лица, пострадали от престъпление, когато предявяват претенции за обезщетяване на вредите от това деяние.    

          В настоящия случай съдът намира, че са налице предвидените в закона предпоставки за освобождаване на ищцата от задължението за внасяне на държавна такса по делото.

         Така мотивиран, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ОСВОБОЖДАВА И.В.Д., ЕГН: **********, действаща лично и със съгласието на майка си М.Н.В., ЕГН:**********, чрез адв.К.К. от БАК, от заплащане на дължима по чл.1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК държавна такса за настоящото съдебно производство в размер на 200 /двеста/ лв. на основание чл.83, ал.1, т.4 от ГПК.

         Определението е окончателно.

 

                                                   Районен съдия: