Решение по дело №1082/2022 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 1194
Дата: 23 юни 2022 г. (в сила от 23 юни 2022 г.)
Съдия: Анелия Илиева Харитева
Дело: 20227180701082
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 26 април 2022 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

№ 1194

 

Град Пловдив, 23.06.2022 година

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ПЛОВДИВ, ХХІІ касационен състав, в публично заседание на двадесет и шести май две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател: Анелия Харитева

       Членове: Георги Пасков

Мария Николова

при секретар С. Д.и с участието на прокурора Иляна Джубелиева, като разгледа докладваното от съдия Харитева к.а.н.д. № 1082 по описа на съда за 2022 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Касационно производство по чл.63в ЗАНН, във връзка с чл.208 и сл. от АПК.

Образувано е по касационна жалба на З.И.Т. *** срещу решение № 571 от 16.03.2022 г., постановено по а.н.д. № 7599 по описа на Районен съд Пловдив за 2021 година, с което е потвърден електронен фиш серия К № 4108013 на ОДМВР Пловдив, с който на З.И.Т., ЕГН **********,***, законен представител на „Елит кар“ ООД, ЕИК *********, на основание чл.189, ал.4, вр. чл.182, ал.1, т.5 ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 600 лева за нарушение на чл.21, ал.2, вр. чл.21, ал.1 ЗДвП.

Според касатора обжалваното решение е постановено в нарушение на материалния закон и на процесуалните правила. Иска се отмяна на решението и на електронния фиш, както и присъждане на разноски за всички съдебни инстанции.

Ответникът чрез процесуалния си представител в нарочно писмено становище оспорва касационната жалба, счита я за неоснователна и моли тя да се отхвърли. Претендира юрисконсултско възнаграждение. Прави възражение за прекомерност на претендираното адвокатско възнаграждение.

Представителят на Окръжна прокуратура Пловдив дава заключение да се отхвърли жалбата и да се остави в сила първоинстанционното решение.

Административен съд Пловдив, ХХІІ касационен състав, намира, че касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, и от страна по делото, за която решението е неблагоприятно, поради което е процесуално допустима, а разгледана по същество и в пределите на касационната проверка по чл.218 АПК, е неоснователна поради следните съображения:

За да потвърди електронния фиш, районният съд е приел, че е осъществен съставът на административно нарушение по чл.21, ал.2, вр. чл.21, ал.1 ЗДвП, правилно е определен субектът на административнонаказателната отговорност съгласно чл.188, ал.2 ЗДвП и електронният фиш е издаден на законния представител на юридическото лице, собственик на МПС съгласно справката от информационната система на ОДМВР Пловдив. Според районния съд в електронния фиш са описани всички съставомерни признаци на нарушението, включително мястото на нарушението, ясно посочено и удовлетворяващо изискванията на чл.42, т.3 ЗАНН, а самото нарушение е безспорно установено с приложения снимков материал, както и че към датата на извършване на нарушението, е налице законодателна промяна, съответно няма изискване пътният участък на заснемане да бъде обозначен с пътен знак Е24 и мястото на заснемане да бъде оповестено в средствата за масово осведомяване или на интернет страницата на МВР. Като неоснователно е прието възражението, че местоизвършването на нарушението представлява обект, за който не е издаден протокол образец 16 и разрешение за ползване, защото пътният участък е регулиран с пътен знак В26 и по този начин е въведено ограничението на скоростта, задължително за всички водачи на ППС.

Решението е правилно. Въз основа на правилно установени факти и след преценка на всички събрани по делото доказателства районният съд е направил обосновани и съответни на материалния закон изводи, които се споделят от настоящата инстанция и няма да бъдат преповтаряни.

Възраженията на касатора са идентични с възраженията, съдържащи се в жалбата до районния съд, обсъдени са от този съд и на всички тях е даден отговор в достатъчно ясни мотиви. Всички доказателства са преценени при постановяване на обжалваното решение, не е допуснато твърдяното нарушение на съдопроизводствените правила, а изводите на първоинстанционния съд са напълно обосновани и правилни.

Фактът, че от представения снимков материал се установява, че управляваното от касатора МПС е в положение преди пътен знак В26, не означава, че пътният участък, на който се е намирал, не е в обхвата на друг пътен знак В26, още повече, че този, който е видим на снимковия материал, е положен под предупредителен пътен знак А18 „Пешеходна пътека“ и е непосредствено преди пешеходната пътека, а съгласно чл.62, ал.1 от Наредба № 18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, когато на едно място са поставени едновременно предупредителен пътен знак за опасност от група „А“ и пътен знак за въвеждане на забрана от група „В“ (както е в случая), действието на въведената забрана е в сила до края на опасността, сигнализирана с предупредителния пътен знак. Казано по друг начин, пътният знак В26, за който касаторът говори, указва къде свършва действието на въведената забрана, а не въвежда нова забрана.

Предвид всичко изложено, касационната инстанция намира, че не са налице касационни основания по чл.348, ал.1, т.1 и т.2 НПК и обжалваното решение следва да бъде ос­тавено в сила като допустимо, обосновано и правилно. С оглед изхода на делото и своевременно направеното от процесуалния представител на ответника искане за присъждане на юрисконсултско възнаграждение същото като основателно следва да се уважи и да бъде осъден касаторът да заплати на ОДМВР Пловдив сумата 80 лева на основание чл. 27е от Наредбата за заплащането на правната помощ. Затова и на основание чл.221, ал.2 АПК, Административен съд Пловдив, ХХІІ касационен състав,

 

Р Е Ш И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 571 от 16.03.2022 г., постановено по а.н.д. № 7599 по описа на Районен съд Пловдив за 2021 година.

ОСЪЖДА З.И.Т., ЕГН ********** с адрес ***, да заплати на ОДМВР Пловдив сумата 80 (осемдесет) лева, юрисконсултско възнаграждение.

Решението е окончателно.

                                                                       Председател:

                                                                       Членове: 1.

                                                                                         2.