Определение по дело №1900/2022 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 2505
Дата: 26 август 2022 г.
Съдия: Мария Симеонова Ганева
Дело: 20227050701900
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 16 август 2022 г.

Съдържание на акта

                                          О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№………26.08.2022 г. , гр. Варна

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ГР.ВАРНА, XXXІІІ състав, в закрито съдебно заседание в състав:                      

                                 АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: МАРИЯ ГАНЕВА

като разгледа докладваното от съдията адм. дело № 1900 по описа за 2022год. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

Съдебноадминистративното производство е образувано по жалба на Д.Х.Д. *** , срещу заповед № РД-379/04.08.2022г. на изп. директор на ИАРА.

С молба на Д.Д. от 25.08.2022г. съдът е сезиран с искане за спиране предварителното изпълнение на цитираната заповед . Искането се аргументира с твърдения , че заповедта е незаконосъобразен адм. акт . Посочва се , че  извършеното нарушение е маловажно и не свързано с  незаконен улов на  риба, нарушаване на района на плаване  или на тонажа. Освен това нарушението е отстранено своевременно видно от представен протокол за  преглед на кораба на Д. на 21.06.2022г. Отнемането на разрешителното за стопански  риболов  за срок от една година ще  доведе  до значителна  и трудно поправима вреда за молителката , понеже  риболовът е „единствен“ източник на  средства  за нейното петчленно семейство – съпругът й  Пламен  Петров / капитан на процесния кораб/ и  трите им деца. Съпругът й също няма да може да работи, защото  извършва риболов от името и за сметка на молителката предвид вписаната информация в отнетото разрешително.

Съдът , след анализ на изложените  в искането доводи и събраните доказателства, приема за установен от фактическа страна  следното: 

С оспорената по съдебен ред заповед № РД-379/04.08.2022г. на изп. директор на ИАРА на основание чл. 79, ал.1 т. 1 от ЗРА се отнема за срок от една година  разрешително  за извършване на стопански риболов  в Черно море и река Дунав  на кораб  с външна маркировка  ВН 8039, собственост на  Д.Х.Д. .

Молбата за спиране на предварителното изпълнение на заповедта се придружава от описаното в нея разрешително , според което кораб  с външна   маркировка  ВН 8039 ,собственост на Д.  Х.Д., може да извършва  стопански риболов във водите на ЕС. Д.Д. е вписана и като  капитан на кораба  , притежаваща  свидетелство за правоспособност  № 24695/13.08.2018 г. , издадено от ИАРА-Варна.

Въз основа на  цитираното разрешително е издадено  удостоверение за извършване на стопански риболов за календарната 2022г. , в което  като капитан на кораба е вписан Пламен  Борисов Петров.

Представен от молителя протокол за преглед на неконвенционален кораб, издаден на 21.06.2022г.  на ИА „ Морска администрация “ свидетелства за  успешно преминат  преглед на процесния кораб .

Според  договор за наем от 01.08.2022 г. „Денислав „ ЕАД  отдава под наем на „Лудото рибарче “ ЕООД, , представлявано от молителката, павилион № 6  в УПИ ІІ, кв. 37 по РП на гр. Белослав  за срок от 1 година и месечен наем от 240 лв. с ДДС, който ще се ползва като магазин за продажба на риба  и рибни продукти . 

На 18.07.2022г. „Лудото рибарче“  ЕООД е сключило договор за наем на  товарен автомобил  „Ситроен Берлинго“  с рег. № ОВ 4064ВВ  за срок от 3 години при месечен наем от  300 лв.

Този товарен автомобил е  хладилен и  осигурява условия за транспортиране на  риба и морски продукти предвид  представен протокол  от Областна дирекция по безопасност на храните гр. Варна.

На 29.07.2022г. Д.Д. , като управител на „Лудото рибарче“ ЕООД, е подала заявление  до ИАРА  за регистриране на дружеството като лице, купуващо риба  при условията на първа продажба.

При извършената служебна проверка  на информацията от търговския регистър се установи, че „ Лудото рибарче“ ЕООД е еднолично  дружество с ограничена отговорност , регистрирано пред 2019 г. Едноличен собственик на това търговско дружество е Д.Х.Д. , която е и негов управител .  Основната дейност на това дружество е търговия на дребно с  други нехранителни стоки.

Изложената фактическа установеност налага извод за неоснователност на отправеното към съда искане поради следните съображения:

Оспореният в настоящия съдебен процес административен акт , с който се отнема разрешително за стопански риболов , е издаден на основание чл. 79, ал.1 т.1 от ЗРА , а съгласно алинея втора на същата правна норма обжалването на подобна заповед не спира нейното изпълнение т.е. налице е допуснато по силата на закона предварително изпълнение на заповедта .

Има висящо производство по оспорване пред съд на тази заповед, респективно спазено е изискването на чл. 166 от АПК. Молбата за спиране изхожда от  адресата на заповедта , при съществуването на правен интерес от нейното подаване. В обобщение искането е процесуално допустимо, а разгледано по същество е неоснователно.  

Когато предварителното изпълнение на акта се основава на изрично нормативно правило , се презумира  съществуването на една или повече предпоставки  по чл. 60, ал.1 от АПК, поради което в тежест на молителя е да посочи и докаже наличието на обстоятелства, предполагащи основателност на искането за  спиране т.е. засягане на негови права и законни интереси, противопоставими по значимост на посочените в чл. 60 от АПК.

Според регламентацията на чл. 166 от АПК валидното правно основание за спиране на изпълнението на акта е ако изпълнението би могло да причини  за оспорващия значителна или трудно поправима вреда. Незаконосъобразността на адм. акт или маловажността на извършеното правонарушение , каквито доводи навежда в молбата Д.Д. , не са въведени от нормотвореца като годни основания за отмяна на допуснато по силата на закона предварително изпълнение. 

 

 

Останалите доводи в молбата на Д. не обосновават извод  , че изпълнението на заповедта преди приключване на съдебното обжалване със стабилен акт, би довело до значителни или трудно поправими вреди за молителката. Д. твърди , но не представя никакви доказателства за петчленно семейство. Тя не ангажира  писмени документи , свидетелстващи за семейното й положение  и брой родени деца . Твърди, че е омъжена за капитана  кораба- Пламен Борисов  Петров, но не представя удостоверение за сключен  граждански брак. Твърди, че има три деца, но не представя към писмените документи , придружаващи молбата ,  актове за раждане . Съдът приема за достоверни само тези фактически твърдения , които се подкрепят от  доказателства. 

На следващо място, Д. твърди, че стопанският риболов с процесния кораб е „ единствен „ източник на доходи за нейното семейство, но същата притежава търговско дружество – „Лудото рибарче“ ЕООД, регистрирано още през 2019г., чиято регистрирана основна дейност е търговия на дребно с нехранителни стоки . Налага се извод, че Д. като едноличен собственик на капитала , получава доходи от приходите от търговската дейност на това дружество- търговия на дребно с нехранителни стоки .

Освен това, цитираните по-горе писмени документи към молбата за спиране, сочат че същото дружество е разширило  обема си на търговска дейност    с търговия с хранителни стоки /продажба на риба и рибни продукти/ предвид сключените договори за наем на магазин и на хладилен товарен автомобил и най-вече подаденото заявление от „Лудото рибарче“ ЕООД до ИАРА  за регистрация на това дружество като лице , купуващо риба  при условията на първа продажба т.е. регистрация не като лице , продаващо риба с оглед издаденото на молителката разрешително за стопански  риболов, а за купуване на риба като първа продажба т.е. от  лица , извършващи стопански риболов / рибари/. Въпреки временното отнемане на разрешителното за стопански  риболов молителка, като едноличен собственик на  „Лудото рибарче“ ЕООД, е организирала дейност по закупуване на риба и морски продукти с цел тяхната препродажба . Подобна деятелност предполага получаване на приходи за Д. и поради тази причина срочното отнемане на издаденото й разрешително за стопански риболов, не може да доведе до значителни или трудно  поправими за нея вреди от изпълнение на принудителната мярка, поради което и молбата  за спиране на предварителното изпълнение на обжалваната заповед се явява неоснователна .

Мотивиран от изложените съображения съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на Д.Х.Д. *** за спиране на предварителното изпълнение на заповед № РД-379/04.08.2022г. на изп. директор на ИАРА.

Съдебното определение  подлежи на обжалване  пред Върховния административен съд с частна жалба в 7-дневен срок от  съобщаването му за страните, придружено с препис от съдебното определение. 

 

           

                                                            Административен съдия: