Определение по дело №44/2021 на Районен съд - Велинград

Номер на акта: 260082
Дата: 29 март 2021 г. (в сила от 29 март 2021 г.)
Съдия: Наташа Иванова Даскалова
Дело: 20215210200044
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 29 януари 2021 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

№ . . . .

29.03.2021    година,гр.Велинград

                                                                     

ВЕЛИНГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД на  двадесет и девети март       ,  две хиляди  двадесет и първа  година в  з а к р и т о  заседание в    следния      с ъ с т а в :

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ:НАТАША ДАСКАЛОВА

 

като разгледа докладваното от районния съдия НАТАША ДАСКАЛОВА  а.н.х.дело №  44   по описа за 2021 година на Районен съд Велинград и за да се произнесе взе предвид следното:

 

                        Настоящето производство е образувано по жалба на ЕТ „С.Ф. 54“ ЕИК *********,с адрес на управление  гр.Сърница,ул.“Пушкин“№1, представляван от С.А.Ф. с ЕГН **********,чрез адв. Владимир Добрев – АК Пазарджик,със съдебен адрес ***, против  наказателно постановление   36-0000762 от  24.11.2020 год. на  Директора на РД”Автомобилна администрация”Пловдив. С Разпореждане № 260055 от 01.02.2021 год. съдът е насрочил делото за разглеждане в ОСЗ; в  ОСЗ на 17.03.2021 година е проведено съдебно следствие,изслушани са съдебни прения и съдът е обявил,че ще се произнесе в 60-дневен срок.

        В срока за произнасяне съдът констатира,че делото не е подсъдно на Районен съд Велинград,а на Районен съд Пазарджик,в района на който е извършено нарушението,на основание чл. 59,ал.1 от ЗАНН,тъй като:

-  и в АУАН ,и в наказателното постановление е посочено,че нарушението е извършено в гр.Пазарджик,ул.“Хр.Смирненски“№ 26,ОО“Автомобилна администрация“ Пазарджик. Съгласно чл. 59, ал. 1 ЗАНН, аналогичен на чл. 36, ал. 1 НПК, критерий за определяне на местната подсъдност при съдебно обжалване на наказателно постановление е мястото, където е извършено или довършено нарушението. Субсидиарно приложимият закон по силата на чл. 84 от ЗАНН е НПК и в частност разпоредбата на чл. 42, ал. 1 от НПК, която гласи, че съдът се произнася по въпроса за подсъдността, като изхожда от обстоятелствената част на обвинението, най-често при административно-наказателните дела – от наказателното постановление и акта за установяване на нарушението. Само в случаите, в които се констатира пропуск от страна на административно-наказващият орган да бъде отразено и съотв. липсва посочване на местоизвършването на административното нарушение, преценката относно местната компетентност следва да бъде извършена по необходимост въз основа на приложените към делото материали. В процесния случай видно от обжалваното наказателно постановление, издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение, административно-наказващият орган е посочил, че нарушението е извършено в гр.Пазарджик,където се намира ОО“АА“,който е следвало да бъде уведомен за настъпилата промяна.  В този смисъл Определение № 114 от 11.11.2020 г. на ВКС по ч. н. д. № 865/2020 г., I н. о., НК.

 

-  деянието,с което е осъществено нарушението се изразява в бездействие – ЕТ не е уведомил изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез ръководителя на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в 7-дневен срок от извършване на промяната или от узнаването й, като приложи документите, които я удостоверяват. Мястото на осъществяване на нарушение чрез бездействие е там, където ЕТ е трябвало да има активно поведение, да действа, т. е. – където е следвало се подаде документите във връзка с изпълнение  задължението,регламентирано в чл.24,ал.1 от НАРЕДБА № Н-32 от 16.12.2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.  В този смисъл Определение № 124 от 30.11.2020 г. на ВКС по ч. н. д. № 936/2020 г., II н. о., НК.

                        Следователно съдът неправилно е насрочил делото за разглеждане в ОСЗ,провел е съдебно следствие,изслушал е съдебните прения и е обявил делото за решаване,поради което следва да отмени тези свои действия,да прекрати производството по делото и да го изпрати по подсъдност на РС Пазарджик.

 

                   С оглед на горното и на основание чл. 59,ал.1 от ЗАНН, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И  :

 

                        О т м е н я в а  разпореждане ,с което делото е насрочено за разглеждане в ОСЗ и определения,с които даден е ход на делото в ОСЗ и същото е обявено за решаване.

                        П р е к р а т я в а   производството по а.н.х.дело №  44   по описа за 2021 година на РАЙОНЕН СЪД ВЕЛИНГРАД   и изпраща делото по подсъдност на РАЙОНЕН СЪД ПАЗАРДЖИК.

                         Определението е окончателно.

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: