Решение по дело №426/2013 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 874
Дата: 18 април 2013 г.
Съдия: Георги Христов Пасков
Дело: 20137180700426
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 8 февруари 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

РЕШЕНИЕ

 

 

гр. Пловдив, 18.04.2013 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

         Административен съд – Пловдив, ХХІІ състав, в открито съдебно заседание на двадесет и първи март, две хиляди и тринадесетата година, в състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ХАРИТЕВА

                                                                   ЧЛЕНОВЕ: СТОИЛ БОТЕВ

ГЕОРГИ ПАСКОВ

 

                  при секретаря Севдалина Дункова и с участието на прокурор Христо Анчев, като разгледа докладваното от съдия Пасков кнахд № 426 по описа на Административен съд – Пловдив за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на Глава Дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс, във връзка с чл.63, ал.1, пр. второ от Закона за административните нарушения и наказания.

С Решение № 86 от  11.01.2013г., постановено по НАХД № 7621/2012г.  по описа на Районен съд - гр. Пловдив, 17-ти наказателен състав е изменил наказателно постановление № 16-1602357 от 24.08.2012г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр. Пловдив, с което на „Аутогеорг”  ЕООД, ЕИК по БУЛСТАТ, ****, представлявано от управителя С.П.П., на основание чл.416, ал.5 вр. с чл. 414, ал.3 от КТ е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 2000 лв. за нарушение по чл.63, ал.2 във връзка с чл. 63, ал.1 от Кодекса на труда, като е намалил размера на наложеното административно наказание “имуществена санкция” на 1500 лв.

Касаторът - „Аутогеорг”  ЕООД, представлявано от управителя С.П.П., чрез процесуалния си представител обжалва решението на ПРС  в законоустановения срок, като незаконосъобразно, неправилно и постановено при съществени нарушения на материалния закон, поради което иска отмяната му, респективно искането е да се отмени изцяло оспореното НП.

Според товетника жалбата е неоснователна.

Прокурорът счита жалбата за неоснователна.

Касационната инстанция, след като провери правилността на постановеното решение, предвид наведените в жалбата касационни основания и въз основа на доказателствата по делото, счита жалбата за процесуално допустима, а разгледана по същество за неоснователна.

РС е постановил своя съдебен акт при изяснена напълно фактическа обстановка, като и приел за установено следното:

Наказателното постановление е издадено за това, че при извършена проверка на 04.06.2012г. около 13,00 часа  в автомивка „ХХL”, намираща се  в гр. Пловдив, стопанисвана от касатора и от представените документи, свързани с контрола  по опазване на трудовото законодателство в ДИТ Пловдив на 08.06.2012г, е било установено, че на 04.06.2012г. към 13,00 часа от страна на касаторът в качеството му на работодател е допуснал до работа като мияч в автомивката Николай Илиев Пейчинов, без да му е предоставено преди постъпването му на работа копие от уведомлението  по чл. 62, ал.3 от КТ, заверено в ТД на НАП. Уведомлението за сключения трудов договор е заверено от ТД на НАП на 04.06.2012г. в 15,57 часа.

При тези верни фактически констатации въззивният съд правилно е потвърдил НП, като е приел, че както АУАН, така и НП са издадени от оправомощени лица, в кръга на тяхната компетентност в тях ясно е описано от фактическа страна нарушението, посочен е субектът на административно-наказателната отговорност, както и останалите задължителни реквизити по чл. 42 и по чл. 57, ал.1 от ЗАНН.

В касационната си жалба касаторът посочва, че обжалваното пред ПРС НП е незаконосъобразно, тъй като не са спазени изискванията на чл. 40, ал.1 от ЗАНН, тъй като АУАН-ът е бил съставен в присъствието на свидетели, които не са присъствали при извършване или установяване на нарушението.

Настоящият съдебен състав не кредитира това му твърдение поради следното:

Съобразно разпоредбата на чл. 40, ал.1 от ЗАНН актът за установяване на административното нарушение се съставя в присъствието на нарушителя и свидетелите, които са присъствували при извършване или установяване на нарушението. В случая обаче актът е съставен при условията на чл. 40, ал.3 от ЗАНН, т.е.  в присъствието на двама други свидетели. Действително в АУАН-а не е спазено изискването това изрично да се отбележи в него. В случая обаче това нарушение не е съществено. Съществено нарушение на процесуалните правила е такова нарушение което е довело или би могло да доведе до невъзможност на нарушителя да упражни правото си на защита в пълен обем. Трайната съдебна практика приема, че съществено нарушение е налице, когато актът е бил съставен в отсъствието на нарушителя без да са налице основанията по чл. 40, ал.2 от ЗАНН. За да бъде отменено НП на това основание следваше по делото да се докаже, че е налице засягане на правото на защита на нарушител, а нито се твърди нито се доказва да е налице такова.

Предвид горното и на основание чл.221, ал. 2 от АПК съдът

 

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 86 от  11.01.2013г., постановено по НАХД № 7621/2012г.  по описа на Районен съд - гр. Пловдив.

Решението е окончателно.

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ :

ЧЛЕНОВЕ :