Решение по дело №78/2020 на Административен съд - Габрово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 11 ноември 2020 г.
Съдия: Даниела Иванчева Гишина
Дело: 20207090700078
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 26 август 2020 г.

Съдържание на акта

 

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е   97 

 

гр. Габрово, 11.11.2020 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 

             АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДГАБРОВО в публично заседание на четиринадесети октомври две хиляди и двадесета година в състав:

                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛОЗАР РАЧЕВ

                                                                 ЧЛЕНОВЕ: ЕМИЛИЯ КИРОВА-Т.

                                                                                       ДАНИЕЛА ГИШИНА

при секретаря РАДОСЛАВА КЪНЕВА и с участието на прокурор АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ като разгледа докладваното от съдия Д. Гишина КАНД № 78 по описа за 2020 година и за да се произнесе взе предвид следното:                              

Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл. 63, ал. 1, изр. 2 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Касационното производство е образувано по депозирана в законния срок жалба от Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Габрово /ОД на МВР/, чрез надлежно упълномощен процесуален представител – юрисконсулт, против Решение № 291 от 28.07.2020 година на Районен съд – Габрово, постановено по АНД № 592 по описа за 2020 година. С обжалваното решение е отменено Наказателно постановление № 10 от 08.05.2020 година на Директора на ОД на МВР – Габрово, с което на Ц.П.Т. за нарушение на чл. 209а, ал. 1 от Закона за здравето /ЗЗ/ е наложена глоба в размер на 300 /триста/ лева.

В жалбата се твърди, че решението е неправилно и необосновано, при постановяването му е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Развиват се доводи за законосъобразно провеждане на административнонаказателното производство, осъществяване на състава на чл. 209а, ал. 1 от ЗЗ от наказаното лице, неправилно прилагане на материалния закон от въззивния съд и липса на основания за квалифициране на процесния случай като маловажен. Прави се искане за отмяна на обжалваното решение и постановяване на друго по същество, с което да бъде потвърдено процесното НП.

Касационният жалбоподател не се представлява в открито съдебно заседание.

Ответната страна не се явява и не се представлява в открито съдебно заседание. В депозиран чрез надлежно упълномощен процесуален представител – адвокат - отговор на касационнната жалба се заявява становище за неоснователност на последната, развиват се доводи по същество и се прави искане за оставяне в сила на въззивното решение. Претендира се присъждане на направените по делото разноски.

Представителят на Окръжна прокуратура – Габрово дава мотивирано заключение за неоснователност на жалбата и правилност на обжалвания съдебен акт.

Касационната жалба е допустима като подадена в срок, срещу съдебен акт, подлежащ на инстанционен контрол, и от процесуално легитимирано лице – страна в първоинстанционното производство.

Съдът, като прецени доказателствата по делото, доводите и възраженията на страните, и извърши служебна проверка за валидността, допустимостта и съответствието с материалния закон на обжалваното решение /чл. 218, ал. 2 от АПК вр. чл. 63, ал. 1 от ЗАНН/, намира касационната жалба за основателна предвид следните съображения:

На Ц.Т. е вменено извършването на нарушение на чл. 209а, ал. 1 от ЗЗ, която предвижда, че който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването или от директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 4 или 7 и чл. 63а, ал. 1 или 2, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лева.

Към момента на извършване на нарушението – 15.04.2020 година – на територията на РБългария е действала противоепидемична мярка, въведена с посочената в процесните АУАН и НП Заповед № РД-01-197 от 11.04.2020 година /т. 9/, изискваща всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места /в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др./ да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата /в т. ч. кърпа, шал и др./. За целите на тази мярка обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване /в т. ч. всички места, на които се предоставят обществени услуги)/, като мярката е била въведена за времето от 12.04.2020 до 13.05.2020 година включително.

От събраните по делото доказателства се установява, че Т. се е намирала на автобусна спирка в гр. Габрово, на която е имало и други хора, като Т. е била със спусната под устата маска, т.е. маската не е покривала носа и устата.

Настоящият състав на касационната инстанция намира, че вмененото на Т. нарушение е безспорно доказано от събраните по делото писмени и гласни доказателства, като същото не представлява маловажен случай, за който да намери приложение чл. 28 от ЗАНН. Процесното нарушение е типично за вида си и  и не се характеризира с по-ниска степен на опасност в сравнение с други нарушения от същия вид. Твърдението, че свалянето на маската е било инцидентно и по причина, свързана с прием на медикаменти в определен час, настоящият съдебен състав намира за недоказано. Това твърдение е част от защитната теза на наказаното лице, което първоначално е отказало да представи документ за самоличност на полицейските служители, обяснила е, че е свалила маската, за да приеме лекарства с вода, впоследствие е заявила, че е свалила маската, за да се изкашля. По делото не е установено, че се е налагало Т. да приеме медикамент именно на автобусната спирка непосредствено преди извършената ѝ проверка, както и че е безработна.

Заедно с касационната жалба е представено, респ. прието като доказателство по делото, надлежно заверено копие от Заповед № 264з-621 от 24.03.2020 година на Директора на ОД на МВР – Габрово /л. 5/, с която са определени длъжностните лица, имащи право да съставят АУАН за нарушения по чл. 209, ал. 1 и 2 от ЗЗ, като се установява, че процесният актосъставител е разполагал с това право предвид заеманата от него длъжност „старши полицай“ и разпоредбата на чл. 57 и чл. 61 и сл. от ЗМВР, а въззивният съд не е указал на ответната пред него страна, че следва да представи доказателства относно компетентността на актосъставителя.

Компетентността на издателя на НП произтича от разпоредбата на чл. 209а, ал. 4 от ЗЗ.

Предвид гореизложеното настоящият състав на Административен съд –  Габрово намира обжалваното решение на Районен съд – Габрово за постановено в нарушение на материалния закон и при съществено процесуално нарушение относно указването на доказателствената тежест и необходимостта от представяне на доказателства, което налага отмяната му, както и потвърждаване на обжалваното пред Районен съд – Габрово НП с ново решение по същество.

 

Водим от горното и на основание чл. 221, ал. 2, предл. 2 във връзка с чл. 222, ал. 1 от АПК, вр. чл. 63, ал. 1, изр. 2 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 291 от 28.07.2020 година на Районен съд – Габрово, постановено по АНД № 592 по описа за 2020 година, и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 10 от 08.05.2020 година на Директора на ОД на МВР – Габрово, с което на Ц.П.Т. за нарушение на чл. 209а, ал. 1 от Закона за здравето /ЗЗ/ е наложена глоба в размер на 300 /триста/ лева.

 

Решението е окончателно.  

 

                                             

                    

                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

 

                                                                               ЧЛЕНОВЕ:    1.

 

 

 

             

                                                                                                         2.