Споразумение по дело №152/2020 на Районен съд - Средец

Номер на акта: 260005
Дата: 22 октомври 2020 г. (в сила от 22 октомври 2020 г.)
Съдия: Сирануш Сахак Артинян
Дело: 20202170200152
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 24 септември 2020 г.

Съдържание на акта

ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                                                    Град Средец 

Районен съд -  гр.Средец,                                                            II наказателен състав

На 22.10                                                                                           Година 2020

/Двадесет и втори октомври, две хиляди и двадесета година/

В публично заседание в следния състав:

 

                           Съдия:  Сирануш Артинян

                

                                                              

                                                                                                               

Секретар: Маринка Маринчева

Прокурор: Димо Николов

Сложи за разглеждане докладваното от съдията Артинян

НОХД № 152 по описа за 2020 година.

На именното повикване в 13.00 часа се явиха:

 

Подсъдимият Г.С.А., се явява лично и със защитника адв. В. Г., редовно упълномощен, с представено пълномощно в с.з.

За ТО Средец при РП - гр. Бургас, редовно уведомени, се явява  прокурор Димо Николов, съгласно Разпореждане № РД-02-1359/19.10.2020 г. на В. Г. – Зам. Административен ръководител – Зам. Районен прокурор на Районна прокуратура – Бургас.

 

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Адв. Г.: Да се даде ход на делото.

Подсъдимият А.: Да се даде ход на делото.

 

Предвид становищата, по хода на делото, с оглед липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

Г.С.А.  роден на *** ***, в.с. „***“, ул. „***“ № *,  българин, български гражданин,  неженен, с основно образование, месторабота – „***“ * – гр. ***, на длъжността – ***, неосъждан /реабилитиран/,  ,  с ЕГН **********.

На страните се разясниха правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

Подсъдимият Г.А.: Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от седем дни. Няма да правя отвод на  съда, прокурора и секретаря. Разяснени са ми правата, с които разполагам в качеството си на подсъдим, включително и правото на адвокатска защита. По собствено желание се явявам с адв. Г. от БАК. Нямам доказателствени искания.

Адв. Г.: Нямаме искания за отводи. Нямаме доказателствени искания.

Прокурорът: Нямам искания за отводи и доказателствени искания.

 

На основание чл. 248, ал. 1 от НПК дава възможност на страните да вземат становище по въпросите на разпоредителното заседание, указани им с разпореждането за насрочването на делото.

Прокурорът: Не са налице основания, въз основа на които по чл. 248 от НПК настоящото НОХД да бъде върнато или прекратено. Считам, че  следва да се разгледа настоящото дело по Глава 29 от НПК, а именно сключване на споразумение с подсъдимия и неговия защитник, което сме изготвили и сме представили в писмен вид.

Адв. Г.: Поддържаме същото становище като прокуратурата, включително и че това че са налице условията за разглеждане на делото по специалните правила на Глава 29 от НПК.

Подсъдимият Г.С.А.: Поддържам казаното от моя защитник.

 

След изслушване на прокурора, подсъдимия Г.С.А., както и защитника адв. Г., съдът констатира следното. Образуваното наказателно производство е подсъдно на РС Средец. Не са налице основания за прекратяване или спиране на съдебното производство. След като се запозна с изготвения обвинителен акт, материалите по ДП №  269 ЗМ-345/2019г. на РУ МВР Средец и изслуша становищата на страните, съдът счита, че не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуални правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Налице са основания за  разглеждане на делото по реда на глава XXIX от НПК – за решаване на делото със споразумение. Делото не следва да се разглежда при закрити врати. Няма основание за привличането на резервен съдия, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Подсъдимият А. няма взета мярка за неотклонение и не е необходимо налагането на такава. Не са направени искания за събиране на нови доказателства, като съдът служебно не установи наличието на необходимост от такива.  Водим от горното  и на основание чл. 248, ал. 5, т. 4 вр. чл. 252, ал. 1 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

Продължава делото по реда на глава 29 от НПК за сключване на споразумение между прокуратурата, защитника и подсъдимия.

 

Съдът намира, че са налице основания за започване на съдебно следствие, поради което и

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

 

Прокурорът: Госпожо съдия, със подсъдимия и неговия защитник сме изготвили споразумение, което Ви представихме в писмен вид, със следните параметри, а именно, че обв. Г.С.А. за това че на 20.11.2019 г. около 09.25 часа в гр. Средец, по път II-79 до бензиностанция „Петрол“ е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „БМВ“ модел 320 с ДК№ А 6987 НМ след употреба на наркотични вещества – тетрахидроканабинол с концентрация над 50 ng/ml, установено по надлежния ред с Експертиза № 20/ТКХ-127/11.05.2020 г. на НИК – МВР – гр. София, с което е осъществил престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК. Горепосоченото деяние обвиняемият е извършил при форма на вината „пряк умисъл“ по смисъла на чл. 11 ал. 2 от НК. За извършеното деяние страните определиха следното наказание на А., а именно на основание чл. 343в, ал. 3, във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, а именно наказание Лишаване от свобода за срок от 6/шест/ месеца, като на основание чл. 66 ал. 1 от НК изпълнението на наказанието се отлага за срок от три години. На основание чл. 55 ал. 3 от НК на обв. Г.А. не се налага кумулативно предвиденото в чл. 343б ал. 3 – глоба. На основание чл. 343г от НК на обв.А. се налага наказание 1/една/ година Лишаване от правоуправление на МПС, като на основание чл. 59 ал.4 от НК се приспадне времето през което е бил лишен по административен път считано от 20.11.2019 г. Разноските по делото в размер  на 425,88 лв. са за сметка на обвиняемия А.. Имуществени вреди не са настъпили, както и веществени доказателства няма. Госпожо съдия, считам че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите и да прекратите наказателното производство.

 

Адв.Г.: Госпожо съдия обвиняемия признава да е извършил престъплението посочено в обвинителния акт. Действително сме постигнали споразумение с прокурора за налагане на наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, като на основание чл. 66 от НК изпълнението му да бъде отложено за срок от три години. Споразумели сме се също така да бъде наложено и наказание Лишаване от правоуправление за срок от една година, както и да не се налага по-лекото наказание „глоба“ както е предвидено в чл. 55 ал. 3 от НК. Считаме, че така изложеното споразумение отговаря на закона и морала, поради което моля да го одобрите и да прекратите наказателното производство.

 

Подсъдимият Г.С.А.: Съгласен съм със споразумението. Моля да одобрите споразумението. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред. Доброволно го подписвам. Само да посоча получаваното от мен трудово възнаграждение е в размер около 600 лв. и поради това заплащането на глобата много би ме затруднило финансово.

 

                                              ПОДСЪДИМ ………………..

                                                                   /Г.А./

 

СЪДЪТ констатира, че между ТО Средец към Районна прокуратура - гр. Бургас, адвокат В. Г. от АК – гр. Бургас, като защитник на подсъдимия Г.С.А. и подсъдимия Г.С.А.  е постигнато следното споразумение:

 

ОТНОСНО ДЕЯНИЕТО:

 

Подсъдимият Г.С.А. се признава за виновен в това, че:

1. За това, че на 20.11.2019 г. около 09:25 часа в гр. Средец, по път II-79 до бензиностанция „Петрол“ управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „БМВ“ модел 320 с ДК№ А 6987 НМ след употреба на наркотични вещества – тетрахидроканабинол в концентрация над 50 ng/ml, установено по надлежния ред с Експертиза № 20/ТКХ-127/11.05.2020 г. на НИК – МВР – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

2. Деянието е извършено от Г.С.А., виновно, при форма на вината –  “пряк умисъл” по смисъла на чл. 11 ал. 2 от НК.

3. Деянието съставлява престъпление по чл. 343б,  ал.3 от НК.

4. За посоченото в т. 1 престъпление  по чл. 343б, ал. 3 от НК на подсъдимия се налага наказание при условията на чл. 55 ал. 1 т. 1  от НК, а именно – наказание  6 /шест/ месеца „лишаване от свобода“. На основание чл. 66, ал. 1 от НК наказанието лишаване от свобода да се отложи за срок от три години.

5. На основание чл. 55 ал. 3 от НК на обв.Г.А. не се налага кумулативно предвиденото по чл. 343б ал. 3 от НК – наказание „глоба“.

6.На основание чл.343г от НК на обвиняемия Г.А. да му се наложи и наказание Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 /една/ година, като на основание чл. 59 ал. 4 от НК да се приспадне времето през което е бил лишен по административен път, считано от 20.11.2019 г.

7. Разноските по делото в размер на 425.88 лв. за изготвяне на експертизите се възлагат за плащане на подсъдимия.

8.Имуществени вреди не са настъпили.

9.Веществени доказателства няма.

 

ПРОКУРОР: …….………                                      ЗАЩИТНИК: ……………..

                               /Д.НИКОЛОВ/                                             /адв.В.Г./

                                                                                             

                                                                        

                                                                                              ПОДСЪДИМ: ………………

                                                             /Г.А./

 

 

След като се запозна с материалите по НОХД № 152/2020 г. по описа на ТО Средец при РП – гр. Бургас, ДП № 269 ЗМ-345/2019 г. на РУ на МВР - Средец и споразумението, съдът намира представеното споразумение за непротиворечащо на закона и морала и като такова следва да бъде одобрено. Съдът приобщи материалите по досъдебното производство. Споразумението  е представено в изискуемата от закона форма, подписано е от прокурора, подсъдимия и неговият защитник.  Имуществени вреди от престъплението няма и подсъдимия се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Предвид изложеното и на основание чл.382 ал.7 от НПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И: № 260005

ОДОБРЯВА постигнатото на 22.10.2020 г. споразумение между   ПРОКУРОР при ТО Средец при РП - гр. Бургас – ДИМО НИКОЛОВ, адвокат В. Г., като защитник на подсъдимия Г.С.А. и подсъдимият Г.С.А.  роден на *** ***, в.с. „***“, ул. „***“ № *,  българин, български гражданин,  неженен, с основно образование, месторабота – „***“ * – гр. ***, на длъжността – *, неосъждан /реабилитиран/,  с ЕГН **********, с което подсъдимият се признава за ВИНОВЕН за  това, че: На 20.11.2019 г. около 09:25 часа в гр. Средец, по път II-79 до бензиностанция „Петрол“ управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „БМВ“ модел 320 с ДК№ А 6987 НМ след употреба на наркотични вещества – тетрахидроканабинол в концентрация над 50 ng/ml, установено по надлежния ред с Експертиза № 20/ТКХ-127/11.05.2020 г. на НИК – МВР – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК, поради което и на основание чл. 343б,  ал. 3 от НК и чл. 55 ал. 1 т. 1  от НК  му НАЛАГА наказание  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 6 /ШЕСТ/ МЕСЕЦА.

ОТЛАГА на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода за изпитателен срок от три години.

НЕ НАЛАГА на основание  чл. 55 ал. 3 от НК на подсъдимия Г.С.А. кумулативно предвиденото в чл. 343б, ал. 3 от НК наказание – глоба.

 

На основание чл.343г от НК, във вр. с чл. 343б, ал. 1 от НК, във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК му налага и наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от 1/една година/, като на основание чл. 59 ал. 4 от НК приспада времето през което е бил лишен по административен ред от това право на дата  20.11.2020 г.

 

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК Г.С.А. да заплати в полза на държавата, по сметка на ОД МВР Бургас направените  по делото разноски в размер на 425.88 /четиристотин двадесет и пет лева и осемдесет и осем стотинки/ за изготвени експертизи.  

 

С оглед на така постигнатото споразумение на основание чл.24, ал.3 от НПК, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по   НОХД № 152/2020 г. по описа на Районен съд – гр.Средец.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  за одобряване на споразумението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

 

                                                                                                          СЪДИЯ:                                                       

                                           Протоколът изготвен в съдебно заседание.

                                           Заседанието приключи в 13.40 часа.

 

СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР:                                                         СЪДИЯ: