Определение по дело №2018/2023 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 2791
Дата: 6 ноември 2023 г.
Съдия: Атанаска Ангелова Атанасова
Дело: 20237040702018
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 3 ноември 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ 2791

 

06.11.2023 г., гр. Бургас,

 

 

         Бургаският административен съд, седемнадесети състав, в закрито заседание на шести ноември две хиляди двадесет и трета година, в състав:

 

                                                                            Съдия: Атанаска Атанасова

 

като разгледа докладваното от съдията Атанасова адм.д. № 2018 по описа за 2023 г., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по повод постъпила жалба от Н.К.К. с ЕГН **********, с адрес: ***, с адрес за призоваване: гр. Бургас, ул. „Цар Симеон І“ № 111, вх. 2, ет. 1, ап. 2, чрез адв. Георги Кънчев Михов от АК- Бургас, против Решение № 136-МИ от 30.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия- Сунгурларе, с което е обявен за избран за кмет на Община Сунгурларе на първи тур Димитър Росенов Гавазов с ЕГН **********, издигнат от Движение за права и свободи (ДПС).

Препис от жалбата е връчен на ответната страна, която представя в указания срок копия (незаверени) от документите, налични в преписката по издаване на оспореното решение, ведно с писмено становище.

На основание чл. 459, ал.5 от ИК делото следва да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните, като същите следва да бъдат конституирани служебно, съобразно нормата на чл. 154, ал. 1 от АПК.

По направените с жалбата доказателствени искания:

Съдът, с оглед въведените с жалбата твърдения, намира за основателно искането на жалбоподателя да бъде задължена ОИК Сунгурларе да представи по делото копия от избирателните списъци, в които са вписани избиратели в допълнителната страница (под чертата) в изборния ден, както и да бъде задължена ОДМВР Бургас да представи поименен списък на служителите, осъществявали охрана на секциите на територията на Община Сунгурларе в изборния ден. По искането да бъде задължена ГРАО Бургас да представи справка за постоянния и настоящия адрес на всяко от дописаните лица и информация дали някое от тези лица е вписано в списъка по чл. 38 от ИК, съдът ще се произнесе, след представяне на избирателните списъци. Следва да се изиска от Община Сунгурларе и справка за издадените в изборния ден удостоверения по чл. 40 от ИК, като представи списъка на заличените лица по чл. 38 от ИК.

За изясняване на обстоятелствата по делото следва да бъде изискан от ответната страна списък на съставите на секционните избирателни комисии, съдържащ данни за представителството на политическите партии и коалиции в тях. С оглед доводите в представеното от ответната страна писмено становище, следва да бъдат изискани също: копие от регистрираната жалба с вх. № 04/29.10.2023 г. и Решение № 127- МИ на ОИК- Сунгурларе от същата дата, както и описаните в становището сигнал от Ружди Хикмет Хаджен, жалба от Дяко Павлев Дяков и жалба от Янка Андреева Минкова и актовете, с които комисията се произнася по тях.

Съдът намира за неоснователно искането на жалбоподателя да бъдат изискани от Община Сунгурларе оригиналите на черновите на всички секционни комисии, с оглед сравнение на числовите стойности с тези, вписани в оригинала. Формулярите за чернови се получават от секционната избирателна комисия в деня преди изборния ден, съгласно нормата на чл. 215, ал. 1, т. 9 от ИК. Преди попълването на протоколите на СИК се съставя чернова, която не е официален документ и от нейното съдържание не могат да се правят правни изводи. Релевантен за резултата на избора е оригиналният протокол на СИК (така в решение № 1069 от 02.02.2016 г. на ВАС по адм. д. № 13701/2015 г., IV отд.). Черновите се съставят с цел своевременно да бъдат отстранени допуснатите грешки при отчитане на изборния резултат и те да не бъдат възпроизведени в протокола на СИК. Поради това съдът приема, че черновите не представляват относими и необходими доказателства и направеното искане за тяхното приобщаване към доказателствения материал е неоснователно.

Доколкото представените от ответника преписи от документи не са заверени в съответствие с изискванията на чл. 183, ал. 1 от ГПК, следва да се укаже на последния да представи в срок до съдебното заседание заверени преписи на документите, налични в преписката по издаване на процесното решение.

По искането на жалбоподателя за оглед и повторно преброяване на бюлетините съдът ще се произнесе, след представяне на изисканите писмени доказателства.

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

КОНСТИТУИРА на основание чл.154 от АПК като страни  в производството:

Оспорващ- Н.К.К.;

Ответник- Общинска избирателна комисия- Сунгурларе;

Заинтересовани страни: Димитър Росенов Гавазов, ПП „ГЕРБ“ и Движение за права и свободи.

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 09.11.2023 г. от 10.30 ч, за които дата и час да се призоват страните.

РАЗПОРЕЖДА призоваване на страните и връчване на настоящото разпореждане чрез електронен адрес, по телефона, телекса, факса или с телеграма. Удостоверяването на призоваването да стане както следва: чрез електронен адрес- с копие от електронния запис за това; призоваването по телефона и по факса- писмено от длъжностното лице, което го е извършило, призоваването с телеграма- с известието за доставянето и́, а по телекса- с писменото потвърждение за изпратеното съобщение.

УКАЗВА на ответника, че носи доказателствената тежест да установи изпълнението на законовите изисквания при издаване на оспорения акт и на жалбоподателя, че следва да докаже с допустимите доказателствени средства твърдените нарушения, заявени с подадената в срока по чл.459, ал.1 от ИК жалба.

ЗАДЪЛЖАВА ответника да представи в срок до 16.00 часа на 07.11.2023 г. поименен списък на съставите на секционните избирателни комисии, съдържащ данни за представителството на политическите партии и коалиции в тях; копие от регистрираната жалба с вх. № 04/29.10.2023 г. и Решение № 127- МИ на ОИК- Сунгурларе от същата дата; жалби от Дяко Павлев Дяков и от Янка Андреева Минкова и актовете, с които комисията се произнася по тях; копия от избирателните списъци, в които са вписани избиратели в допълнителната страница (под чертата) в изборния ден, а именно: за СИК *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, 02230009, *********, *********, *********, *********, *********, *********, *********, ********* и *********.

ЗАДЪЛЖАВА ОДМВР Бургас да представи в срок до 16.00 часа на 07.11.2023 г. поименен списък на служителите, осъществявали охрана на секциите на територията на Община Сунгурларе в изборния ден.

ДА СЕ ИЗИСКА от Община Сунгурларе списъка на заличените лица по чл. 38 от ИК, както и справка за издадените в изборния ден удостоверения по чл. 40 от ИК, в срок до 16.00 часа на 07.11.2023 г.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на жалбоподателя да бъде задължена Община Сунгурларе да представи оригиналите на черновите на всички секционни комисии.

СЪОБЩАВА на страните, че ще се произнесе по искането за оглед на бюлетините, след представяне на изисканите доказателства.

Преписи от определението да се връчат на страните на основание чл.138, ал.1 от АПК. На жалбоподателя да се връчи и препис от становището на ответната страна.

                  

Съдия: