Решение по дело №236/2018 на Районен съд - Кубрат

Номер на акта: 75
Дата: 24 октомври 2018 г. (в сила от 8 ноември 2018 г.)
Съдия: Диана Пенчева Петрова-Енева
Дело: 20183320200236
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 26 септември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 № __75___

 

гр. Кубрат, 24.10.2018 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

      Кубратският районен съд, в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти октомври,  две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

Районен съдия:  Диана Петрова – Енева

 

при секретаря П. Петрова и в присъствието на прокурора ..........., като разгледа докладваното от съдията АНД  № 236  по описа за 2018 година

 

Р   Е   Ш    И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 133/ 11.09.2018 г. на ОБЩИНА ГР.КУБРАТ,  с което на З.С.Е.,  ЕГН **********,***,  е наложено административно наказание глоба в 270.00 лева на основание чл. 275, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 266, ал. 1 от Закона за горите, за извършено от него нарушение на чл. 213, т.1 и т. 2 от Закона за горите на 18.07.2018 г. в 13.00 часа в землището на село Горичево, и е присъдено обезщетение в полза на Община – Кубрат в размер на 75.00 (седемдесет и пет) лева на посочено в НП основание чл.55 , ал. 3 от ЗАНН, във връзка  с чл. 275, ал. 1 и ал. 4 от Закона за горите и чл.5 от НОРОЩВГЗГФ,  като незаконосъобразно. 

Решението подлежи на касационно обжалване пред АС – Разград в 14 – дневен срок от днес. 

 

                                                         Районен съдия: /п/ - Д.Петрова-Енева

 

 

 

        МОТИВИ по Решение № 75/ 24.10.2018 г., постановено по анд № 236/ 2018 г. по описа на РС – Кубрат

 

        Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

        Постъпила е въззивна жалба от  З. Салимов Е., ЕГН **********,***, против Наказателно постановление № 133/ 11.09.2018 г. на кмета на Община – Кубрат, с което му е наложено административно наказание глоба в 270.00 лева на основание чл. 275, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 266, ал. 1 от Закона за горите, за извършено от него нарушение на чл. 213, т.1 и т. 2 от Закона за горите на 18.07.2018 г. в 13.00 часа в землището на село Горичево. 

        Недоволен от същото, З. Е. сочи, че не е извършил твърдяното с НП нарушение; не е участвал в производството по установяването му, както и в това по съставяне на АУАН срещу него; невярно в АУАН е вписано, че е отказал да го подпише, в акта и в издаденото срещу него НП са сгрешени имената му. Моли за отмяна на НП като незаконосъобразно.

        Въззиваемата страна – Община – Кубрат, счита, че издаденото срещу жалбоподателя наказателно постановление следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

        РП – Кубрат, уведомени, не изпращат представител.

        Като подадена в срок, от надлежна страна и срещу подлежащ на обжалване административен акт, жалбата е допустима.

          Разгледана по същество жалбата е основателна. Наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменен.

          Съгласно дадените от закона правомощия при наличие на жалба, съдът следва да извърши цялостна проверка на обжалваното постановление, относно неговата законосъобразност.

          Въз основа на събраните в производството писмени и гласни доказателства – показанията на актосъставителя и участвалите в съставянето на АУАН свидетели, съдът намира за несъмнено установено, че АУАН, послужил за издаване на обжалваното наказателното постановление, е издаден в нарушение на  изискванията на чл. 40 ЗАНН – не е съставен в присъствието на  нарушителя и на свидетелите, които са присъствали при извършване или установяване на нарушението. Липсват доказателства известния за актосъставителя нарушител, да е изобщо търсен за съставяне на акта, за да се твърди, че не са могли да го намерят; не се установява да е канен да се яви за съставяне на акта, за да се приеме, че той е действал при хипотезата на ал. 2 на цитираната разпоредба.

          АУАН, послужил за издаване на обжалваното наказателното постановление, е издаден в нарушение на  изискванията на чл. 43, ал. 1 ЗАНН – той не е бил предявен на нарушителя да се запознае със съдържанието му.  

         Административнонаказващият орган не е изпълнил задължението си по чл. 52, ал.2 ЗАНН, да установи, че актът не е бил предявен на нарушителя, е да го върне веднага на актосъставителя за отстраняване на тази нередовност. 

          С посоченото нарушения се засяга правото на защита на жалбоподателя, тъй като е лишен от възможността да участва в административнонаказателното производство по установяване на извършването на нарушението, за което също в негово отсъствие му е повдигнато обвинение.

          Предвид изложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е незаконосъобразно и неправилно, постановено при съществено нарушение на материалния закон и следва да бъде отменено, без да се обсъждат доводите на страните по същество, поради което и на основание чл. 63, ал. 1 ЗАНН, съдът постанови своя акт.

                                                          Районен съдия: /п/ - Д.Петрова-Енева