Решение по дело №396/2016 на Районен съд - Левски

Номер на акта: 113
Дата: 21 ноември 2016 г. (в сила от 6 декември 2016 г.)
Съдия: Палмира Димитрова Атанасова
Дело: 20164410200396
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 25 октомври 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _21.11._ 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _двадесет и първи ноември_ две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_396_ по описа на съда за _2016 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на И.Х.Г. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.159, ал.6 от НК за това, че в периода от неустановен ден на месец септември 2015 г. до 15.06.2016 г. в ***, в преносим компютър „Toshiba satellite c660D” със сериен №*, държал порнографски материали по смисъла на чл.93, т.28 от НК – 13256 снимкови файлове с обем 4.1 GB и 1526 видео файлове с обем 136.93 GB, за чието създаване са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст и лица, които изглеждат като такива.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  предаден на съд и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание към минимума, предвиден в закона. Пледира да бъдат отнети в полза на държавата вещите, послужили за извършване на престъплението и приложени като веществени доказателства.

Обвиняемият не се явява в съдебно заседание и не е изразил лично становище по внесеното по отношение на него предложение за освобождаване от наказателна отговорност.

 Защитникът на обвиняемия изразява становище, че са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл.78а от НК и на обвиняемия следва да се наложи административно наказание в минимален размер.

 Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Обвиняемият И.Х.Г. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

На 13.10.2015 г. при проведени компютърни разузнавателни мероприятия, посредством специализиран софтуер, свидетелят В.И. – ***, извършил мониторинг, с цел откриването на потребители от цял свят и в частност от България, които разпространяват материали (снимки и/или видео) със сексуална експлоатация на деца. По време на проверката било установено лице, използващо IP засечения адрес *. Същият е предоставил да бъде свалян от неговия компютър торент, съдържащ 609 файла с порнографски изображения на момичета на видима възраст 10-12 години. Установило се, че IP адресът е от българското интернет пространство с абонат обвиняемия И.Г.. Предвид установеното, на 15.06.2016 г. било извършено претърсване в дома на Г., при което бил намерен и иззет преносим компютър, в който били открити порнографски материали с лица, видимо ненавършили 18 години. На място било установено, че IP адресът на намерения компютър съвпада с първоначалния адрес, дал повод на извършената проверка, а част от материалите все още били заредени в програмата.  

След изземване на лаптопа, била назначена и изготвена съдебна компютърно-техническа експертиза, като от заключението на вещото лице се установило наличие на множество снимки и видео файлове с порнографско съдържание с лица на видима възраст под 18 години, изтеглени от различни сървъри в интернет, чрез използване на торент програма. Съдържанието на същите е записано на 38 броя DVD-та, приложени към експертизата, а кадри от видео файловете, както и част от снимките са визуализирани на хартиен носител в констативно-съобразителната част на експертизата. От заключението на вещото лице се установява, че чрез използваната от потребителя торент програма се дава възможност да се теглят файлове, които след тяхното изтегляне може да се предоставят чрез собственото РС на други потребители, заявили в торент сайтовете тяхното търсене. От същото заключение се установява броят на снимковите и видео файлове, както и техният обем.

Предвид изложеното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.159, ал.6 от НК.

За извършеното от Г. престъпление се предвижда наказание „Лишаване от свобода до една година” и „Глоба до 2000 лева”.

Тъй като И.Х.Г. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Г. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

Налице са основанията за приложение разпоредбата на чл.53, ал.1, б.„а” от НК и следва да бъдат отнети в полза на държавата 1 брой преносим компютър „Toshiba satellite c660D” със сериен № * и 39 броя дискове, приложени към делото, които следва след влизане в сила на решението да бъдат унищожени.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.6 от НК ОСВОБОЖДАВА И.Х.Г., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.159, ал.6 от НК за това, че  в периода от неустановен ден на месец септември 2015 г. до 15.06.2016 г. в ***, в преносим компютър „Toshiba satellite c660D” със сериен № *, държал порнографски материали по смисъла на чл.93, т.28 от НК – 13256 снимкови файлове с обем 4.1 GB и 1526 видео файлове с обем 136.93 GB, за чието създаване са използвани лица, ненавършили 18 годишна възраст и лица, които изглеждат като такива и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

НА ОСНОВАНИЕ чл.53, ал.1, б. „а” от НК ОТНЕМА в полза на държавата: 1 брой преносим компютър „Toshiba satellite c660D” със сериен № * и 39 броя дискове, приложени към делото, които следва след влизане в сила на решението да се унищожат.

ОСЪЖДА И.Х.Г., със сочена по-горе самоличност, да заплати направените деловодни разноски по сметка на ОД „Полиция” гр.Плевен в размер на 560,96 лв.  

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: