Решение по дело №848/2022 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 890
Дата: 24 ноември 2022 г.
Съдия: Мария Белева Хубчева
Дело: 20227150700848
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 5 септември 2022 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

   890/24.11.2022г.

 

гр. Пазарджик

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ПАЗАРДЖИК, XII-ти касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и шести октомври две хиляди двадесет и втора година в състав:

                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА КРИВИРАЛЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:МАРИЯ ХУБЧЕВА

СВЕТОМИР БАБАКОВ

 

при секретаря Димитрина Георгиева и с участието на прокурора Стефан Янев, като разгледа докладваното от съдия Хубчева касационно административнонаказателно дело № 848 по описа на съда за 2022 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 208 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), във връзка с чл. 63в от Закона за Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Образувано по касационна жалба на И.Д.Й., ЕГН **********, с адрес: ***, срещу Решение № 356 от 04.08.2022 год. постановено по АНД 717 от 2022 год. по описа на Районен съд – Пазарджик, с което е потвърдено Наказателно постановление (НП) № 21-1006-003225 от 20.12.2021 год., издадено от началник група към ОД на МВР-Пазарджик, Сектор „Пътна полиция“, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 750,00 (седемстотин и петдесет) лева и лишаване от право да управлява моторно превозно средство (МПС) за 3 (три) месеца, на основание чл. 182, ал. 1, т. 6 от ЗДвП, за нарушение на чл. 21 от същия закон.

         В касационната жалба се излагат оплаквания за неправилност на оспореното решение поради допуснати съществено нарушение на съдопроизводствените правила, на материалния закон и за необоснованост. Моли се за отмяна на атакувания съдебен акт и вместо него съдът да постанови друг по същество на спора, с което да отмени обжалваното наказателно постановление. Разноски не се претендират.

         В открито съдебно заседание касационният жалбоподател, редовно призован по реда на чл. 18а, ал. 9 от АПК, не се явява, не изпраща представител и не изразява становище по спора.

         Ответникът-Областна дирекция на МВР-Пазарджик, Сектор „Пътна полиция“ – Пазарджик, чрез главен юрисконсулт К. П., в писмена защита с вх. № 7482 от 20.09.2022 год., оспорва касационната жалба с доводи за нейната неоснователност. Моли за отхвърлянето й. Претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение в размер на 100,00 (сто) лева.

         Представителят на Окръжна прокуратура-Пазарджик изразява становище за неоснователност на касационната жалба.

Административен съд – Пазарджик, в настоящия касационен състав, след като обсъди събраните по делото доказателства, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл. 218, ал. 2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена от надлежна страна, в законоустановения срок, от страна имаща правен интерес от предявеното оспорване, поради което е процесуално допустима, но разгледана по същество е неоснователна. Съображенията за това са следните:

Производството пред Районен съд – Пазарджик е образувано по жалба на И.Д.Й., ЕГН **********, с адрес: ***, против Наказателно постановление № 21-1006-003225 от 20.12.2021 год., издадено от началник група към ОД на МВР-Пазарджик, Сектор „Пътна полиция“, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 750,00 (седемстотин и петдесет) лева и лишаване от право да управлява моторно превозно средство (МПС) за 3 (три) месеца, на основание чл. 182, ал. 1, т. 6 от ЗДвП, за нарушение на чл. 21 от същия закон. Обжалваният административен акт е издаден за това, че на 08.01.2021 год., около 13:20 часа в гр. Пазарджик, на ул. „Георги Бенковски“, в посока центъра на града, жалбоподателят, в качеството му на собственник на лек автомобил „Мерцедес Е220“, с рег. № ***, при максимално допустима скорост за движение в населено място от 50,00 км/ч. се е движил с 112 км/ч. Скоростта е била установена и фиксирана с автоматизирано техническо средство-мобилна радарна система ARH CAM S1 № 11743bb, която е отчела движение със скорост от 112 км/ч., т.е. превишение на скоростта от 62 км/ч, но от засечената скорост са извадени 3% и се е формирало превишение на скоростта от 58 км/ч.

От фактическа страна първоинстанционният съд е приел, че във връзка с предприети действия от страна на административния орган за установяване на собственика и попълване от страна на И.Й. декларация от 04.11.2021 год. за предоставяне на информация, във връзка с разпоредбата на чл. 188 от ЗДвП, е посочил, че на 08.01.2021 год. около 13:20 часа собственият му лек автомобил е бил управляван от неизвестно лице-ползвано от познат и не помнел точно кое е то. На 16.12.2021 год. на собственика на лекия автомобил, в негово присъствие и на свидетел, на 16.12.2021 год., е бил съставен АУАН за извършено нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, след което му е бил предявен и връчен екземпляр срещу подпис. В АУАН Й. е направил възражение, че друго лице е управлявало МПС на посочената дата. Въз основа на АУАН е издадено и обжалваното пред районния съд НП. Последното е връчено на Й. на 18.04.2021 год., видно от направеното отбелязване в разписката под НП.

Пред Районния съд са събрани писмени веществени доказателства – фотоси от АТСС и снимка към протокол за използване на АТСС, протокол за използване на АТСС от 11.01.2021 год., както и гласни доказателства посредством свидетелските показания на актосъставителя Е. Т. и свидетеля Г. Г..

Съдът не е кредетирал декларираното от Й. обстоятелство, че същият не е управлявал собственият му автомобил, на посочената дата, час и място. Приел е това обстоятелство за невярно, с цел да бъде избягната административнонакзателната отговорност на жалбоподателя.

От правна страна Районен съд-Пазарджик е формирал извод, че твърденията на жалбоподателя, че не е управлявал процесния автомобил са недостоверни и именно той е автор на извършеното нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, във връзка с чл. 182, ал. 1, т. 6 от същия. Достигнал е до извод за законосъобразност на НП, поради което го е потвърдил.

Решението е правилно.

Инстанцията по същество е изследвала всички релевантни за спора обстоятелства. Разпитан е актосъставителя Е. Т. и свидетелят по съставянето на АУАН-Г. Г.. Обсъдени са и събраните писмени доказателства. Показанията са разгледани в съвкупност с останалите събрани доказателства. Актът за установяване на административното нарушение е съставен, съгласно изискванията на ЗАНН. Фактическите констатации, описани в акта, не се опровергават от събраните по делото гласни и писмени доказателства. Изводите на районния съд се споделят изцяло от настоящия състав на касационната инстанция, поради което не следва да бъдат преповтаряни. Актът за установяване на административното нарушение е съставен, съгласно изискванията на чл. 42 от ЗАНН. Фактическите констатации, описани в акта, не се опровергават от събраните по делото гласни и писмени доказателства. Жалбоподателят не е ангажирал никакви други доказателства, които да обосноват извода, че отразената в акта фактическа обстановка не отговаря на действителната.

Не са налице наведените касационни основания – неправилно прилагане на закона. Разпоредбата на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП въвежда забрана за водачите на пътни превозни средства да превишават изрично посочените стойности, съобразно категорията на съответното МПС. В разглеждания случай скоростта на автомобила е установена в населено място, поради което и въведеното по силата на закона ограничение е 50 км/ч. Нарушението е безспорно установено с годно техническо средство, като приложените снимки съгласно чл. 189, ал. 15 от ЗДвП са годни веществени доказателства. Скоростта на автомобила е установена в населено място като разрешената скорост е 50 км/ч. Нарушението е безспорно установено с годно техническо средство.

Настоящият касационен състав изцяло споделя изводите на първостепенния съд, че И.Й. е управлявал процесното МПС на 08.01.2021 год. около 12:30 часа в гр. Пазарджик, на ул. „Георги Бенковски“, в посока центъра на града. Видно от подадената декларация по чл. 188 от ЗДвП същият не е посочил друго лице, на което е предоставил управлението на автомобила на процесната дата, когато е установено превишението на скоростта. В декларацията касаторът е посочил, че не може да посочи кое е лицето управлявало автомобила му 08.01.2021 год. около 12:30 часа в гр. Пазарджик. Ето защо в оспореното решение не е налице съществен порок, водещ до неговата неправилност, състоящ се в неустановяването на факти от съществено значение за изхода на спора.

Неоснователни са и оплакванията на касатора, че в АУАН и наказателното постановление не е описано ясно и точно обстоятелствата, при които е извършено нарушението. Налице е точно и прецизно описание на местоизвършване на нарушението, което е в съответствие с изискванията на чл. 42, ал. 1, т. 3 от ЗАНН и чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН.

Настоящият съдебен състав споделя правните изводи на първоинстанционния съд и относно размера на наказанието. Съгласно разпоредбата на чл. 182, ал. 1, т. 6 от ЗДвП при превишаване на максимално разрешената скорост за населено място над 50 км/ч. санкцията е в размер на 700,00 лв. и лишаване от право да управлява МПС, като за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч. глобата се увеличава с 50,00 лв. Така наложената глоба в размер на 750,00 лв. е правилно определена, тъй като автомобилът се е движил със скорост от 112 км/ч.

По отношение на искането за назначаване на експертиза, от която да се установи кое лице е управлявало процесния автомобил на 08.01.2021 год. съдът следва да отбележи, че настоящата касационна инстанция е по правото, а не по фактите, като в разпоредбата на чл. 220 АПК е въведена забрана за фактически установявания от касационната инстанция, която следва да преценява прилагането на материалния закон, въз основа на фактите, установени от първоинстанционния съд в обжалваното решение.

Предвид на гореизложеното, настоящият касационен състав при Административен съд-Пазарджик, намира, че оспореното решение е правилно и при липса на инвокираните касационни основания следва да се остави в сила.

Предвид изхода на спора и на основание чл. 63д ал. 5 от ЗАНН, в сила от 23.12.2021 год., в полза на ответната страна следва да се присъди юрисконсултско възнаграждение в размер определен в чл. 37 от Закона за правната помощ (ЗПП). С оглед разпоредбата на чл. 27е от Наредбата за заплащане на правната помощ касационният жалбоподател да се осъди да заплати на ответника юрисконсултско възнаграждение в размер на 100, 00 (сто) лева.

Така мотивиран и на основание чл. 221, ал. 2, предложение второ от АПК, Административен-Пазарджик, XII-ти касационен състав,

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 356 от 04.08.2022 год. постановено по АНД № 717 от 2022 год. по описа на Районен съд – Пазарджик.

ОСЪЖДА И.Д.Й., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи-Пазарджик, разноски за настоящата касационна инстанция в размер на 100,00 (сто) лева, представляващи юрисконсултско възнаграждение.

Решението е окончателно.

 

 

                                                                 

            Председател:

 

                                                                                              Членове: 1.

                                                                                                                                                                                                                               2.