Решение по дело №608/2022 на Административен съд - Хасково

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 17 октомври 2022 г.
Съдия: Ива Байнова
Дело: 20227260700608
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 юни 2022 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

671/17.10.2022г., гр. Хасково

                   

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съдХасково, в открито заседание на четиринадесети септември, две хиляди  двадесет и втора година, в състав:

                                                                                    Председател: Ива Байнова                            

                                                                                           Членове: Росица Чиркалева

                                                                                                          Биляна Икономова

при секретаря Ивелина Въжарска.………………...……….........................… в присъствието на

Прокурор Атанас Палхутев………..........……................………………………………... като разгледа докладваното от  Председателя  АНД (К) 608 по описа за 2022 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на глава дванадесета от АПК във вр. с чл.63в от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от И.А.Ф., с посочен съдебен адрес:***, подадена чрез пълномощник, против Решение №149 от 10.05.2022г., постановено по АНД №311/2022г. по описа на Районен съд – Хасково.

Касаторът счита, че решението на районния съд е незаконосъобразно и неправилно. Допуснати били съществени нарушения на процесуалните правила, които били основания за отмяна на наказателното постановление, неотчетени от съда. Твърди, че не е извършил вмененото му нарушение, изразяващо се в неизпълнено указание на контролните органи да изчака да пристигнат служители на Пътна полиция, за да му съставят акт за установяване на административно нарушение, за това, че управлявал автомобила си без сключена гражданска отговорност. Сочи, че изчакал повече от двадесет минути, но служителите на пътна полиция ги нямало и затова казал на полицаите, че тръгва и не оспорва нарушението за липсата на гражданска отговорност. Те му отговорили ако иска да тръгва, както реши. Сочи, че не било нормално да го спрат за проверка органи на МВР, да установят, че допуснал нарушение (без сключена гражданска отговорност) и след като оказал пълно съдействие – спрял автомобила след подаден сигнал от полицаите, представил им всички документи, които поискали и след това да чака още повече от 15 минути други служители на полицията – пътна полиция, да му съставят акт за установяване на административно нарушение. Моли за отмяна на решението на районния съд и постановяване на ново, с което да бъде отменено наложеното му наказание.

Ответникът, редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител. Не ангажира становище по жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура – Хасково счита касационната жалба за неоснователна. Пледира за оставяне в сила на решението на районния съд като правилно и законосъобразно.

Административен съд – Хасково, след проверка на оспореното решение във връзка с изложените в жалбата оплаквания, както и по реда на чл.218, ал.2 от АПК, намира за установено следното:

Касационната жалба е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

С обжалваното решение Районен съд – Хасково е потвърдил Наказателно постановление №22-1253-000219/09.03.2022г., издадено от Началник сектор в ОДМВР – Хасково, Сектор „Пътна полиция“ Хасково, с което на И.А.Ф., за нарушение на чл.103 от Закона за движението по пътищата ЗДвП) и на основание чл.175, ал.1, т.3 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС  за 1 месец.

За да постанови решението си, районният съд приел за установено извършването на описаното в НП административно нарушение. Посочил е, че на жалбоподателя са наложени наказания в минималните размери, т.е. АНО е индивидуализирал наказанията при пълен превес  на смекчаващите вината обстоятелства.

Обжалваното решение е правилно.

Видно от описаното в акта и в наказателното постановление, на 11.02.2022г. около 20:25 часа в гр. Хасково, на бул. „Г. С. Р.“ до комплекс З., касационният жалбоподател е управлявал лек автомобил / с посочена марка и рег. номер/, собственост на друго лице. При извършена проверка в АИС МВР се установило от проверяващите полицейски служители, че автомобилът е без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и на водача било обяснено, че трябва да изчака и че ще му бъде съставен  акт за нарушението, като впоследствие същият потеглил и не изпълнил указанията на полицейските служители да изчака. Посочено е, че така И.А.Ф. виновно е нарушил чл.103 от ЗДвП, поради което и на основание чл.175, ал.1, т.3 от ЗДвП на същия е наложено наказание глоба в размер на 50 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месец.

Според разпоредбата на чл.103 от ЗДвП, при подаден сигнал за спиране от контролните органи водачът на пътно превозно средство е длъжен да спре плавно в най-дясната част на платното за движение или на посоченото от представителя на службата за контрол място и да изпълнява неговите указания.

От даденото в акта и в НП описание на нарушението става ясно, че отговорността на касатора е била ангажирана за последната хипотеза на чл.103 от ЗДвП, а именно – за неспазване на задължението му като водач да изпълнява указанията на представителя на службата за контрол след спирането му за проверка, като конкретното указание в случая се изразява в това водачът да изчака. 

В случая няма спор и е видно от показанията на разпитаните свидетели, че касаторът, след подаден сигнал за спиране от контролните органи е спрял, представил е поисканите от служителите документи – свидетелство за управление и талон на автомобила, съответно било констатирано, че автомобилът няма застраховка „Гражданска отговорност“. Не е спорно също, че касатоърт е бил уведомен, че за констатираното нарушение ще му бъде съставен акт, за което му е указано да изчака идването на служители от сектор „Пътна полиция“, както и че след изчакване от около 10 минути е напуснал мястото на проверката като документите му са останали у контролиращите. 

При така установеното, правилно е прието от районния съд, че от касатора е осъществено нарушение на чл.103 от ЗДвП и законосъобразно е ангажирана административнонаказателната му отговорност по реда на чл.175, ал.1 т.3 от ЗДвП. Безспорно е , че последният не е изпълнил даденото му указание да изчака, с което е препятствал завършването на започналата спрямо него проверка, респ. с поведението си е осуетил същата, до какъвто извод е достигнал и районният съд.

Без значение за съставомерността на вмененото нарушение е обстоятелството, че водачът е предал документите си на представителя на службата за контрол. В случая проверката е била осуетена не поради отказ на водача да предаде документите си, а поради неизчакване от негова страна и напускане на мястото на извършването й преди същата да е приключила. Показателен в насока, че проверката не е била приключила е фактът, че документите не са му били върнати от контролиращия служител.

По изложените съображения касационните оплаквания не намират опора в доказателствата по делото и са неоснователни. Обжалваното решението е валидно, допустимо, постановено при липса на допуснати съществени процесуални нарушения и в съответствие с материалния закон, поради което  следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложеното и на основание чл.221, ал.2, предл.първо от АПК, съдът

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение №149/10.05.2022 г., постановено по АНД №311 по описа на Районен съд – Хасково за 2022 година.

Решението е окончателно.

 

Председател:                                    Членове:  1.                         2.