Определение по дело №173/2009 на Окръжен съд - Благоевград

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 17 юни 2009 г.
Съдия: Росен Василев
Дело: 20091200100173
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 май 2009 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

Номер

94

Година

18.05.2006 г.

Град

Кърджали

В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен Съд - Кърджали

На

05.18

Година

2006

В публично заседание в следния състав:

Председател:

Мария Кирилова Дановска

Секретар:

Светла Веселинова Радева

Прокурор:

като разгледа докладваното от

Мария Кирилова Дановска

Гражданско I инстанция дело

номер

20065100100024

по описа за

2006

година

и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.74 от Търговския закон.

В исковата си молба ищецът Тодор Георгиев Вакрилов от гр.Кърджали твърди, че е съдружник в ответното дружество “Феникс-99” ООД-гр.Кърджали. На 22.12.2005г. в гр.Кърджали се провело общо събрание на съдружниците на дружеството. Твърди също, че общото събрание било свикано в нарушение на разпоредбите на дружествения договор, както и че взетите решения не били приети с необходимото мнозинство, съобразно чл.24, ал.2 от дружествения договор и ТЗ. Моли съда да постанови решение, с което да отмени решенията, приети от общото събрание на съдружниците на “Феникс-99” ООД-гр.Кърджали, проведено на 22.12.2005г. В съдебно заседание ищецът не се явява, представлява се от пълномощник. Поддържа исковата си молба. Претендира деловодни разноски.

Ответникът - “Феникс-99” ООД-гр.Кърджали, чрез своя пълномощник, оспорва предявеният иск. Представя доказателства. В съдебно заседание и в писмено становище излага съображения, че искът е неоснователен и недоказан. Общото събрание на дружеството било законосъобразно, свикано в съответствие с разпоредбите на чл.138 и сл. От ТЗ и Устава на дружеството от управителя; на събранието присъствали и тримата съдружници, гласували единодушно взетите решения; моли съда да отхвърли предявения иск. Претендира деловодни разноски.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, прие за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от удостоверение за направена справка за актуалното състояние на “Феникс-99” ООД-гр.Кърджали, съдружници в дружеството са Радко Томов Калайджиев, Тодор Георгиев Вакрилов и Нури Мустафа Мустафа, като управител на дружеството е Радко Томов Калайджиев.

С покана до останалите двама съдружници – Тодор Вакрилов и Нури Мустафа, управителят на дружеството Калайджиев е обявил, че на основание чл.183, ал.1 от ТЗ свиква общо събрание на съдружниците на 22.12.2005г. от 15ч. в сградата на управлението на дружеството – гр.Кърджали, ул.”Язовирска” №8 при дневен ред: 1. доклад за дейността и финансовите резултати на дружеството през 2004г. и първо полугодие на 2005г.; и т.2 – разни. В поканата е посочено, че материалите по дневния ред са на разположение на съдружниците в управлението на дружеството. Поканата е от 09.12.2005г. и е връчена чрез нотариус Е.Калайджиева на съдружниците Вакрилов и Мустафа на 12.12.2005г.

Видно от протокол от заседание на Общото събрание на “Феникс-99”” ООД, на 22.12.2005г. в сградата на управлението на дружеството от 15ч. се е провело редовно общо събрание на съдружниците, свикано на осн.чл.138, ал.1 от ТЗ и по реда на чл.139, ал.1 от ТЗ с писмена покана до всеки един от тях. На събранието са присъствали и тримата съдружници, като по този начин е бил представен 100% от капитала на дружеството.

По т.1 от дневния ред общото събрание на съдружниците единодушно е взело решения за приемане на представения доклад за дейността и финансовите резултати на “Феникс-99” ООД-гр.Кърджали през 2004г. и първото полугодие на 2005г., счетоводната печалба на дружеството за 2004г. да не се разпределя за дивиденти на съдружниците и след данъчното преобразуване и облагане неразпределената печалба на дружеството за 2004г. да се отнесе към сметка 119-“други резерви”. В протокола изрично е вписано, че не са постъпили възражения във връзка с проведеното гласуване и резултатите от него.

По т.2 от дневния ред управителят Калайджиев е информирал съдружниците за предприетите от него действия, свързани с подготовката на годишния счетоводен отчет на “Феникс-99” ООД-гр.Кърджали за финансовата 2005г., след което поради изчерпване на дневния ред събранието е било закрито.

При така събраните доказателства съдът намира предявения иск с правно основание чл.74 от ТЗ, за неоснователен и недоказан. От гореописаните доказателства се установи, че Общото събрание на съдружниците на “Феникс -99” ООД-гр.Кърджали е било свикано и проведено съобразно разпоредбите на ТЗ и дружествения договор на ответното дружество, като поканата до съдружниците е била връчена чрез нотариус в срока по чл.139, ал.1 от ТЗ. На събранието са присъствали всички съдружници и решенията по дневния ред са взети единодушно, със 100% от представения капитал на дружеството.

Прочее, доказателства в подкрепа на твърдените в исковата молба нарушения на ТЗ и дружествения договор при свикването и провеждането на общото събрание на “Феникс-99” ООД-гр.Кърджали не се представиха.

С оглед на всичко изложено по-горе, съдът намира предявеният иск за неоснователен, поради което следва същия да се отхвърли. Следва с оглед на този изход от делото и претенцията на ответника по иска за деловодни разноски, такива да му се присъдят в размер на 100лв.

Водим от изложеното, съдът

Р Е Ш И :

ОТХВЪРЛЯ предявения от Тодор Георгиев Вакрилов от гр.Кърджали против “Феникс-99” ОО─-гр.Кърджали, иск с правно основание чл.74 от Търговския закон, за отмяна на решенията, взети от Общото събрание на съдружниците на “Феникс-99” ООД-гр.Кърджали, проведено на 22.12.2005 г. в гр.Кърджали, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА Тодор Георгиев Вакрилов от гр.Кърджали, с ЕГН **********, да заплати на “Феникс-99” ООД-гр.Кърджали, със седалище гр.Кърджали, рег. по ф.д.№ 635/1999г. по описа на КОС, деловодни разноски в размер на 100лв.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив в 14-дневен срок от съобщението му на страните.

ПРЕДСЕДАТЕЛ :