Решение по дело №670/2023 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 752
Дата: 7 декември 2023 г.
Съдия: Мария Иванова Колева
Дело: 20237150700670
Тип на делото: Касационно административно дело
Дата на образуване: 11 юли 2023 г.

Съдържание на акта

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

   752/7.12.2023г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД-ПАЗАРДЖИК, Х-ти състав, в открито заседание на осми ноември две хиляди двадесет и трета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ВЕСЕЛКА ЗЛАТЕВА

ЧЛЕНОВЕ: 1. ДЕСИСЛАВА КРИВИРАЛЧЕВА

 2. МАРИЯ КОЛЕВА

 

при секретаря Димитрина Георгиева и участието на прокурора Стоян Павлов, като разгледа докладваното от съдия Колева адм. дело № 670 по описа за 2023 г., и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производство е по реда на чл. 285 от Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), във вр. чл. 208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Образувано е по касационната жалба на К.Д.И., понастоящем в Затвора-гр. Враца, подадена лично и чрез процесуален представител адвокат С.М., срещу Решение № 349/29.05.2023 г. по адм. дело № 906/2022 г. на Административен съд–Пазарджик. В касационната жалба се твърди, че оспореното решение е неправилно, постановено при съществени процесуални нарушения и необосновано. Иска се отмяна на решението, като се постанови друго по съществото на спора, с което да се уважи предявения от него иск в претендирания размер.

Ответната страна – Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието, чрез процесуален представител юрисконсулт Р.Р., излага съображения за неоснователност на касационната жалба.

Представителят на Окръжна прокуратура–Пазарджик, взел участие в настоящото производство, дава заключение за неоснователност на касационната жалба.

Административен съд-Пазарджик, Х-ти състав, приема касационната жалба за допустима, като подадена от легитимирано лице, в срока по чл. 211, ал. 1 АПК.

Производството пред първоинстанционния съд е образувано по искова молба на К.Д.И. срещу Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), с която претендира обезвреда за претърпени вреди в размер на общо 11 500 лева, от които 1 500 лева имуществени вреди и 10 000 лева неимуществени вреди за периода от 20.01.2018 г. до 08.03.2021 г. В молбата е посочено, че е бил назначен на работа в Затвора-гр. Бобов дол въпреки психичното му заболяване, което от своя страна се е отразило на трудовите му способности. На 18.01.2018 г. е уволнен от работа, а в края на 2019 г. бил трудоустроен от ТЕЛК. Иска ГДИН да бъде осъдена да му заплати брутните заплати за шест месеца съгласно Кодекса на труда и полагащите му се за този период работни дни от датата на уволнението до датата трудоустрояването му. 

С решението си Административен съд-Пазарджик, IV-ти състав е отхвърлил като неоснователен иска на К.Д.И. за претърпени имуществени и неимуществени вреди против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ по повод възложената му работа в Затвора-гр. Бобов дол и търсено обезщетение за трудоустрояване в тази връзка.

От фактическа страна по делото е установено, че лишеният от свобода е бил назначен на работа още през 2016 г. в „Пейпър багс“ ЕООД към ДП „ФЗД“ като общ работник за лепене на подаръчни торбички като възложената му работа е прекратена със Заповед № 9/23.01.2018 г. Посочено е, че причина за уволнението е некачествена изработка на възложената работа – брак на 800 броя хартиени торбички при възложена изработка и предоставени заготовки на 1 000 броя хартиени торбички. По отношение на твърденията за наличие на трудоустрояване и произлизащи от него вредоносни последици за ищеца, първонстанционният съд е установил, че с Експертно решение № 0545 от 029 от 18.02.2020 г. на НЕЛК за същия е признато, че е с 50% трайно намалена работоспособност с водеща диагноза специфични разстройства на личността, с оглед на което е приел, че не е установено трудоустрояване на ищеца по причина на трудова злополука или професионално заболяване с оглед полагания труд от негова страна в „Пейпър багс“ ЕООД. Приел е, че липсват и фактическо, и правно основание за претендиране на вреди по реда на чл. 284 ЗИНЗС от страна на ищеца във връзка с възложената му работа в Затвора–гр. Бобов дол за изработка на хартиени торбички към „Пейпър багс“ ЕООД и уволнението му от 23.01.2018 г., включително във връзка с негово трудоустрояване. Посочил е, че не е установено лицето да е било подложено на неравностойно третиране или да е било подложено на нечовешко или унизително отношение.

Според настоящия касационен състав обжалваното решение е недопустимо, като постановено по непредявен иск, тъй като съдът се произнесъл по факти и обстоятелства, които не се заявени от ищеца.

С предявяването на иск ищецът заявява за съдебна защита свое конкретно субективно гражданско материално право, което след сезирането на съда с редовна искова молба, става и предмет на делото. В исковата си молба И. е посочил, че претендира имуществени и неимуществени вреди, а в петитума - че се иска осъждане на ответника да му заплати полагащите му се по Кодекса на труда 6-месечни брутни заплати от незаконното му уволнение, както и да му се зачитат работните дни. В молбата не са изложени каквито и да било обстоятелства за претърпени неимуществени вреди, поради което съдът на основание чл. 129, ал. 2 ГПК е следвало да даде указания на ищеца да уточни в какво точно се състои искането му, съответно да се определи предмета на делото. В решението си съдът е посочил, че въпреки дадените указания, че доказателствената тежест лежи върху ищеца да докаже иска си по вид, основание и размер, то такива не са ангажирани, поради което е приел за недоказан иска за претърпени неимуществени вреди. Както бе посочено, такива твърдения не са изложени в исковата молба, поради което неправилно съдът е отхвърлил иска без да определи правилно предмета на делото. От друга страна, твърдението за претърпени неимуществени вреди винаги е обвързано с период, какъвто не е посочен в съдебното решение, което е съществено процесуално нарушение.

Съдът е отхвърлил претенцията на И. за претърпени от него имуществени и неимуществени вреди по повод възложената му работа в Затвора-гр. Бобов дол и търсено обезщетение за трудоустрояване, докато в исковата молба изрично е посочено, че се иска присъждане на 6-месечни брутни заплати от момента на уволнението му до издаване на експертното решение. Иначе казано съдът се е произнесъл по непредявен иск, тъй като ищецът не е заявил, че претендира вреди от възложената му работа, нито пък обезщетение за трудоустрояване, така както е постановен диспозитивът на решението.

С оглед изложеното, разглеждайки и решавайки спора на основание (факти и обстоятелства, от които произтича претендираното право), каквото не е заявено и не е поддържано от ищеца в производство, съдът е излязъл извън обхвата на търсената от него защита. По този начин е подменил, в нарушение на принципа на диспозитивното начало по чл. 6 ГПК, въведените от ищеца в предмета на спора обстоятелства и е постановил недопустимо решение по иск, с какъвто не е бил сезиран.

Поради гореизложеното, решението следва да бъде обезсилено като недопустимо и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Административен съд-Пазарджик съд за произнасяне по предявения иск, като следва да даде на ищеца конкретни указания относно подлежащите на доказване факти по иска, доказателствената тежест между страните и необходимостта за ангажиране на съответните доказателства.

Водим от гореизложеното, Административен съд-Пазарджик, Х-ти състав

 

 

РЕШИ:

 

ОБЕЗСИЛВА Решение № 349/29.05.2023 г. на Административен съд-Пазарджик, IV-ти състав.

ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на Административен съд-Пазарджик.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:           (П)

 

 

ЧЛЕНОВЕ: 1. (П)

 

 

                   2.(П)