Разпореждане по дело №107/2018 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 1972
Дата: 27 февруари 2018 г.
Съдия: Мария Кирилова Терзийска
Дело: 20183100900107
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 25 януари 2018 г.

Съдържание на акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

№………./……….02.2018 г.

гр.  Варна

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на 27.02.2018 г., в състав:

 

СЪДИЯ: МАРИЯ ТЕРЗИЙСКА

 

като разгледа докладваното от съдията

търговско дело № 107 по описа за 2018 г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството е образувано по искова молба на „НИЯ ЕЛЕГАНС” ЕООД /в ликвидация/ , с която предявен иск с правно основание чл. 266 ал.6 вр. чл.145 от ТЗ за осъждане на К.Н.Г. да заплати на дружеството сумата от 30 000 лева /частичен иск от 255 558 лева/, обезщетение за нанесени на дружеството вреди от дейността на ответника като ликвидатор, изразяващи се в претърпяна загуба от неизгодна продажба на имот, собственост на дружеството в хода на производството по ликвидация, ведно със законната лихва от завеждане на иска до окончателното изплащане на вземането.

В срока за отговор е постъпил такъв от ответника К.Г.. Към отговора е приложена молба за привличане на трето лице като помагач на ответника, а именно ЗК „ЛЕВ ИНС” АД. Представена е и искова молба, с която предявен обратен иск срещу застрахователя частично за сумата от 30 000 лева /от 255558 лева/, предявен за разглеждане в условията на евентуалност спрямо иска по чл. 266 ал.6 от ТЗ.

Съдът, като съобрази предмета на застраховката „Професионална отговорност” по полицата, сключена между К.Г., в качеството му на ликвидатор и ЗК „ЛЕВ ИНС” АД, застрахователното покритие и твърденията по иска, намира че ответникът аргументира правен интерес от привличане на трето лице помагач. Исковата молба, с която е предявен обратен иск е редовна, представено е доказателство за заплатена държавна такса, поради което и по този иск следва да се предприеме размяна на книжа.

Водим от горното, съдът

 

РАЗПОРЕДИ:

 

КОНСТИТУИРА като трето лице ПОМАГАЧ на ответника в производството по т.д. № 107/2018 г. по описа на ОС Варна, ЗК „ЛЕВ ИНС” АД, ЕИК *********, гр. София.

ДА СЕ ВРЪЧИ на третото лице помагач препис от молбата за привличане, ведно с доказателствата към същата.

ПРИЕМА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ обратен иск от К.Г. против ЗК „ЛЕВ ИНС” АД, предявен с искова молба вх. № 6283/26.02.2018 г.

ДА СЕ ИЗПРАТИ на ответника ЗК „ЛЕВ ИНС” АД препис от исковата молба и доказателствата към същата.

УКАЗВА допълнително на ответника, че

-       в случай на подаване на писмения отговор от пълномощник, към отговора следва да се представи и пълномощно със съдържанието по чл. 33 от ГПК;

-       с писмения си отговор ответникът може да поиска делото да бъде решено в закрито заседание по реда на чл. 376 ал.2 от ГПК;

-       спорът може да бъде решен чрез медиация или по друг начин за постигане на извънсъдебна спогодба, като при постигане на такава, половината от внесената държавна такса ще се върне на ищеца;

-       страната, която отсъства повече от един месец от адреса, който е съобщила по делото или на който веднъж й е връчено съобщение, е длъжна да уведоми съда за новия си адрес. Същото задължение имат и законният представител, попечителят или пълномощникът на страната, като на основание чл. 41 ал.2 от ГПК при неизпълнение на това задължение всички съобщения се прилагат към делото и се смятат за връчени.

-       в отговора си следва да посочи точно доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще установява с тях, както и да представи всички писмени доказателства, с които разполага;

-       възражение за разглеждане на делото по общия ред може да се направи от ответниците най-късно в срока за отговор на исковата молба.

-       указва на ответника, че ако в срока не подаде отговор, не вземе становище, не направи възражения, не посочи доказателства или не представи писмени такива и не оспори истинността на представен документ, губи възможността да направи това по-късно, освен ако пропускът се дължи на особени непредвидени обстоятелства.

ДА СЕ ВРЪЧИ препис от настоящото разпореждане на ответната страна, ведно с останалите книжа по делото.

Разпореждането е окончателно.

 

 

                                                           СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: