Решение по дело №1748/2014 на Районен съд - Казанлък

Номер на акта: 81
Дата: 9 февруари 2015 г. (в сила от 24 февруари 2015 г.)
Съдия: Йовка Пудова
Дело: 20145510101748
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 11 септември 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                                    Р  Е Ш  Е  Н  И  Е  №.......

гр.Казанлък, 09.02.2015 год.

 

                                     В    И  М  Е  Т  О   Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

 

               Казанлъшки районен съд, гражданско отделение в публично заседание на двадесет и седми януари, две хиляди и петнадесета година, в състав:

 

                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЙОВКА ПУДОВА

при секретаря .........................Х.К..…................................... като разгледа докладваното от съдията ............................................гр.дело №1748 по описа за 2014 год.,  за да се произнесе взе предвид следното:

             Искът е за издръжка с правно основание 143, ал.2 във вр. с чл.149 от СК.                            

             Ищцата в качеството си на законен представител на детето Р.А.М., с ЕГН-********** твърди, че то е родено от съвместното им съжителство с ответника на съпружески начала. Разделили се като единствено тя се грижела за отглеждането на Рая, а от две години ответникът не е осъществявал контакти с детето.  Твърди, че той получавал добро трудово възнаграждение и следвало да участва в издръжката на детето. Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплаща на детето Рая месечна издръжка в размер на 100 лв., считано една година назад от датата на завеждане на исковата молба. Претендира съдебни разноски.

               В отговор на исковата молба, подаден в срока по чл.131 от ГПК назначеният особен представител на ответника оспорва размера на претендираната издръжка.

             От събраните по делото доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено следното:

               Ищцата Н.М.И. и ответникът А.Р.М. са родители на детето Р.А.М., с ЕГН-********** /удостоверение за раждане/. Не е оспорено обстоятелството, а и от показанията на св.М.О.И. се установява, че ищцата и ответникът живели на семейни начала до края на 2011 г., когато се разделили. Детето Рая останало да живее при ищцата. Оттогава единствено майката полага преките и непосредствени ежедневни грижите за отглеждането и възпитанието на малолетното дете. След раздялата бащата не е давал ежемесечна издръжка на детето в пари или в натура. Съгласно показанията на св.М. от години ответникът работи в Англия. Съдът не дава вяра на показанията на св.М. в частта, че ответникът упражнява трудова дейност в чужбина и получава добри доходи, тъй като свидетелят е баща на ищцата и с оглед разпоредбата на чл.172 от ГПК приема, че е заинтересован свидетел.

              По делото е представен социален доклад на Д”СП”- гр.Казанлък.

              Въпреки указаната доказателствена тежест ищцата не ангажира доказателства за доходите на ответника. Съгласно декларация от 10.09.2014 г. ищцата е безработна.

              От така установеното съдът прави следните правни изводи:        

              Издръжката на ненавършили пълнолетие деца е абсолютно задължение на родителите им, независимо от трудоспособността и дохода им / арг.чл.143, ал.2 от СК /, като минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от работната заплата за страната, без да е определен максимален размер /арг.142, ал.2 от СК/. Издръжката се претендира за една година назад от датата на подаване на исковата молба, т.е. от 11.09.2013 г. Установи се, че от 2012 г. родителите на малолетното дете са разделени и оттогава единствено майката се е грижела за отглеждането и издръжката му. Ответникът не е полагал грижи и не е давал ежемесечна издръжка на детето в натура или пари. Към м.09.2013 г. детето Рая е било на 2 години, а сега е на 3 години и три месеца. Следователно за изминалата една година с оглед възрастовото израстване са се увеличили и нуждите на детето Р.- храна, облекло и др. Въпреки указаната доказателствена тежест ищцата не ангажира писмени доказателства за имуществените възможности на ответника в т.ч. за месечните му доходи, но предвид това, че бащата е в трудоспособна възраст за негов месечен доход следва да се приеме  минималната работна заплата /МРЗ/ за Република България. Макар ищцата да е безработна, то за неин доход следва също да се приеме минималната работна заплата за страната. По делото има данни за задължение за ответника и ищцата към други непълнолетни деца. Предвид алиментното задължение предвидената с чл.142, ал.2 от СК минимална по размер издръжка се присъжда в случаите, когато задълженият родител реализира доходи в размер на минималната работна заплата или е без доходи. От необходимите средства за издръжката на детето, като се вземе предвид възрастта и нуждите му, доходите на родителите и нормата на чл.142, ал.2 от СК съдът счита, че ответникът следва да заплати на малолетната Рая месечна издръжка в размер на 80 лв. за периода от 11.09.2013 г. до 10.09.2014 г. и месечна издръжка в размер на 85 лв., считано от 11.09.2014 г. до настъпване на основания за нейното изменение или прекратяване, а останалите средства, ведно с грижите за следва да бъдат поети от майката. Исковете в частта до претендираните размери следва да бъдат отхвърлени като неоснователни и недоказани.

               Ответникът следва да заплати на ищцата на основание чл.78, ал.1 от ГПК съдебни разноски в размер на 86 лв. съразмерно на уважената част от иска.

                Ответникът следва да заплати по сметка на Казанлъшки районен съд 159.40 лв. държавна такса за постановената издръжка и 300 лв. разноски за особен представител.

                Водим от гореизложеното съдът

 

                                                                   Р  Е  Ш  И  :

 

               ОСЪЖДА А.Р.М., с ЕГН-********** *** да заплаща чрез Н.М.И., с ЕГН-********** *** като майка и законна представителка издръжка за минало време на детето Р.А.М., с ЕГН-********** в размер на 80 лв. месечно, за времето от 11.09.2013 г. до 10.09.2014 г. като ОТХВЪРЛЯ иска в частта до претендираните 100 лв. като неоснователен и недоказан.

 

               ОСЪЖДА А.Р.М., с ЕГН-********** *** да заплаща чрез Н.М.И., с ЕГН-********** *** като майка и законна представителка месечна издръжка на детето Р.А.М., с ЕГН-********** в размер на 85 лв., считано от 11.09.2014 г. до настъпване на основание за нейното изменение или прекратяване като ОТХВЪРЛЯ иска в частта до претендираните 100 лв. като неоснователен и недоказан.

              

                ОСЪЖДА А.Р.М., с ЕГН-********** *** да заплати на Н.М.И., с ЕГН-********** *** на основание чл.78, ал.1 от ГПК съдебни разноски в размер на 86 лв.

 

                ОСЪЖДА А.Р.М., с ЕГН-********** *** заплати по сметка на Казанлъшки районен съд 159.40 лв. държавна такса и 300 лв. разноски за особен представител.

                

 

           Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора в двуседмичен срок, който тече от 09.02.2015 г.- деня обявен в протокола от последното с.з.                                                                                      

 

                                                                                         Районен съдия: