Определение по дело №384/2018 на Районен съд - Харманли

Номер на акта: 314
Дата: 19 септември 2018 г. (в сила от 19 септември 2018 г.)
Съдия: Мария Атанасова
Дело: 20185630200384
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 18 септември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

                        П Р О Т О К О Л

                              гр. Харманли,  19.09.2018 г.

          ХАРМАНЛИЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД в публично съдебно заседание на деветнадесети септември,  две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                         

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:   МАРИЯ АТАНАСОВА

         

при участието на секретар: Антония Христова сложи на разглеждане НЧД № 384 по описа за 2018 год. докладвано от Председателя:

 

На именното повикване в 16.24 часа се явиха:

 

Производството е по реда на чл.223 от НПК.

 

ВНОСИТЕЛЯТ  РУ Харманли при ОД на МВР Хасково - редовно призовани, се представляват от Павел Стоянов Дармонев – ст. разследващ полицай  при РУ на МВР - гр.  Харманли.

 

СВИДЕТЕЛЯТ  П.Т.П. – доведен от органа на досъдебната фаза, се явява лично.

 

По хода на делото.

 

СТ.РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ Дармонев- Да се даде ход на делото.

СВИДЕТЕЛЯТ П.Т.П. – Да се гледа делото. Желая да дам показания.

 

 СЪДЪТ, след като изслуша становището  на страните и съобрази, че свидетелят П.Т.П. се явява лично, намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото.

Водим от горното

 

                                О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

 

ДАВА ХОД  НА ДЕЛОТО.

 

На основание чл. 272 ал.3 от НПК съдът пристъпи към  снемане  самоличността на свидетеля:

СВИДЕТЕЛЯТ П.Т.П.- роден на *** ***, българин, български гражданин, начално образование, , неженен, неосъждан, месторабота - "Ем Би строй" ООД гр.Хасково, адрес: гр.Симеоновград, ул.”Оборище” № 4. ЕГН **********.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ на състава разясни на свидетеля правата му по НПК и отговорността по чл.290 ал.1 от НК.               

Съдът разясни правата на свидетеля регламентирани в чл.122 ал.1 от  НПК,а именно: да си служи с бележки за цифри, дати и други, които се намират у него и се отнасят до  показанията му; да получи възнаграждение за загубения работен ден и да му бъдат заплатени разноските, които е направил; да иска отмяна на актовете, които накърняват  права и законните му интереси, както и, че има право да се консултира с адвокат, ако смята, че с отговора на поставения въпрос се засягат правата му по чл.121 от НПК и съгласно чл.122 ал.2 от НПК разследващият орган е длъжен да му осигури тази  възможност.

Съдът разясни задълженията на свидетеля: да се явява пред съответният орган, когато бъде призован;  да изложи всичко, което знае по делото и да отговаря на поставените му въпроси, както и да остане на разположение на органа, който го е призовал, докато това е необходимо.

 Съдът разясни на свидетеля, че няма задължението да даде показания по въпроси, отговорите на които биха уличили в извършване на престъпление свидетеля, неговите възходящи, низходящи, братя, сестри или съпруг или лице с което се намира във фактическо съжителство – чл. 121  ал.1 от НПК, както и  че може да откаже да свидетелства, ако е съпруг, възходящ, низходящ, брат или сестра на обвиняемия, както и ако се намира във фактическо съжителство с обвиняемия, съгласно чл.119 от НПК.

Съдът предупреди свидетелят за наказателната отговорност, регламентирана в чл.290 НК, която предвижда  при съзнателно потвърждаване на неистина или затаяване на истина, наказание «лишаване от свобода» до 5 години.

   

          СВИДЕТЕЛЯТ П.Т.П. - Ясни са ми правата и задълженията, които имам по закон. Желая да дам  показания. Обещавам да говоря истината.

 

На основание чл.274, ал.1 от НПК Председателят на състава  разясни на страните правото им на отводи срещу съдебния състав  и секретаря.

 

СТ.РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ Дармонев- Нямам възражения против състава на съда. Нямам искания за отводи.

СВИДЕТЕЛЯТ П.Т.П. - Нямам искания за отводи.

На основание чл.276 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

 

Докладва делото: -  Постъпило е искане с правно основание чл.223 от НПК от  Павел Стоянов Дармонев – ст.разследващ полицай при РУ на МВР гр.Харманли за провеждане на разпит пред Съдия на П.Т.П. с ЕГН ********** с адрес: ***, свидетел по Досъдебно производство № 374/2018г. по описа на РУ на МВР гр. Харманли,  за престъпление по чл.144 ал.3, вр.ал.1 от НК,  образувано на 09.07.2018г. срещу неизвестен извършител.

 

СТ.РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ ДармоневПоддържам искането за разпит на свидетел пред съдия. Заявявам че към настоящия момент няма привлечено обвиняемо лице.

 

На основание чл.223 ал.3 от НПК, съдът пристъпи към разпит на свидетеля.

СТ.РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ Дармонев– Разкажете на съда всичко, което знаете по случая?

 

СВИДЕТЕЛЯТ П.Т.П.

Познавам Милен Добрев Маринов, приятели сме, живеем в един град. Около 10 г. той заедно с майка си Катя Добрева и с двамата си братя живееше в гр. Симеоновград на ул.”Хан Аспарух”. Имотът представлява къща с две стаи и салон, имат още и салма. Къщата беше тяхна, не знам кой е бил предишен собственик на имота. Майка му се грижеше за една жена, виждал съм я, но не си спомням как се казваше. Тази жена имаше близки- Иван и Господин, но не знам защо не я гледаха те. Милен Добрев Маринов и семейството му вече не живеят в тази къща, сега живеят на ул. „Цар Освободител”. На 23.04.2018 г. беше събота, след като си изпихме кафето заедно с Милен Добрев Маринов решихме да отидем до тяхната  къща на ул.”Хан Аспарух”. Когато стигнахме там беше около 10.15 ч. сутринта, бяхме само двамата с Милен. Там установихме, че входната вратата е заключена, а патрона беше пълен с иглички и решихме да минем през оградата, тя беше висока, той мина първи. В същия момент от съседната къща излезе Господин Дамаков, не го познавам само съм го виждал, той е на видима възраст 62 г. В момента, в който Милен прескочи оградата, Господин Дамаков се показа на неговата остъклена тераса беше на около 2 м от него, чух го да му казва да се маха, каза му, че ще го разстреля, после  разбрах, че е насочил пистолет срещу него. Милен беше на оградата,  тя е по- висока от мен, а аз бях отвън на улицата, не съм видял пистолета. Чух само как Господин Дамаков казва на Милен „Махай се от тука, ще те застрелям”, не съм видял пистолет, само Милен го е видял, нямаше други хора там.  Аз нямах пряка видимост към терасата, не го видях само го чух. Милен Добрев Маринов ми каза, че е видял сив пистолет. Знам, че Милен и семейството му се махнаха от тази къща точно заради този Господин Дамаков, защото постоянно им правел проблеми, тормозел ги, спомням си че беше залял салмата им с нафта, заплашвал ги, че ще ги запали.  Не съм бил свидетел на други конфликти помежду им. Към този момент бяха напуснали къщата на ул. „Хан Аспаруг”, но не си спомням от колко време. И преди съм ходил с Милен до тази къща, но не съм ставал свидетел на проблеми между тях. Това, което аз чух е, че Господин Дамаков каза на Милен, да се маха от там, че ще го застреля, не беше предизвикан от нищо. Само ние бяхме там, не се е появил никой друг от съседите.

 

СТ.РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ Дармонев – Нямам други въпроси. Моля производството да бъде прекратено.

 

СВИДЕТЕЛЯТ П.Т.П. - Обясних всичко, което исках да кажа. Няма какво да добавя.

 

СВИДЕТЕЛЯТ П.Т.П. - Протоколът ми беше прочетен, като заявявам, че всичко, което ми прочетохте, е точно и правилно записано.

 

Съдът след като съобрази, че въпросите към свидетеля П.Т.П. са изчерпани и установи, че същият няма какво повече да добави към това, което е записано в протокола, намира, че  предметът на производството по настоящото ЧНД №384/2018год. по описа на Районен съд Харманли е изчерпан.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по ЧНД № 384/2018год. по описа на Районен съд - Харманли.

 

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 РАЙОНЕН    СЪДИЯ:    

 

Препис  от протокола да се изпрати на РУ - Харманли за прилагане по Досъдебно производство   374/2018г. по описа на РУ – Харманли,

 

          Заседанието приключи в 16.35 часа.

          Протоколът се изготви на 19.09.2018г.

 

   РАЙОНЕН    СЪДИЯ:    

                                                                                     

                                                                   Секретар: