Решение по дело №817/2019 на Районен съд - Казанлък

Номер на акта: 362
Дата: 6 ноември 2019 г. (в сила от 25 ноември 2019 г.)
Съдия: Деян Господинов Илиев
Дело: 20195510200817
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 15 юли 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер ........                                                             06.11.19 г.                                             Град Казанлък

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

Казанлъшки районен съд                                                                          V-ти наказателен състав


На седемнадесети октомври

Година 2019


В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                   Председател: Деян  Илиев

Секретар: Радиана Грозева

като разгледа докладваното от съдия-докладчика Деян Илиев

АН дело № 817 по описа за 2019 година за да се произнесе съобрази:

 

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0284-001966 от 26.07.17 г. на РУМВР К.. Жалбоподателят Н.С.С., недоволен от наложеното му наказание, моли съда да го отмени. Оспорва нарушенията и излага оплаквания за допуснати нарушения на процесуалните правила.

В с.з. се явява лично, но жалбата му се поддържа от адв. Р. Колев, който моли съда да отмени НП само в т. 3 от НП, като уточнява, че не оспорват наказанията по т. 1 и т. 2 от НП.

Въззиваемата страна, редовно призована в с.з. не изпраща представител.

Съдът, като извърши цялостна проверка на констативния акт (АУАН) и Наказателното постановление (НП), взе предвид становищата на страните, и прецени заедно и поотделно събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е основателна в оспорваната част на НП.

Административнонаказващият орган (АНО) е приел за установено, че на 05.07.2017 г. в гр. К. на бул. "Н. П." № * до офис на "Еконт" жалбоподателят при маневра на заден ход с л.а. "Ауди 80" с рег. № ЕВ 1848 АВ допуска ПТП с л.а. "Субару" с рег. № СТ 4030 ВТ, като му причинява материални щети и напуснал ПТП без да уведоми МВР, с което виновно е нарушил чл. 123, т. 3, б. "а" от ЗДвП.

Описаната фактическа обстановка се установява отчасти от АУАН № 1966 от 05.07.2017 г., протокол за ПТП и показанията на свидетелите М.М. и Х.Г..

От показанията на св. Г., който е пострадалия от ПТП се установява, че с жалбоподателя след ПТП са се разбрали да не сигнализират органите на Полицията, а да му бъдат заплатени щетите. По този повод двамата с жалбоподателя тръгнали да обикалят заложните къщи в града с цел жалбоподателят да заложи уредба. Едва, когато жалбоподателят се отправил в посока Стара Загора, тогава св. Г. е сигнализирал органите на Полицията. Двамата не са имали разногласия относно вината за ПТП.

От показанията на св. М. се установява, че е намерил колата на св. Г. не на мястото на ПТП, а отсреща на улицата.

Съгласно разпоредбата на чл. 123, ал. 1, т. 3, б. "а" от ЗДвП водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен, когато при произшествието са причинени само имуществени вреди, да окаже съдействие за установяване на вредите от произшествието.

От установените по делото факти се установява, че двамата участници в ПТП не са имали разногласие за вината, жалбоподателят не е напуснал мястото на ПТП, двамата са се разбрали относно размера на щетите, поради което не може да се приеме, че той не е оказал съдействие за установяване на вредите.

Ето защо съдът счита, че деянието е несъставомерно, поради което НП следва да се отмени в оспорваната част.

Водим от горните мотиви съдът

 

 

Р     Е     Ш     И     :

 

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 17-0284-001966 от 26.07.17 г. на РУМВР Казанлък в оспорваната му част по т. 3, с която на Н.С.С. ЕГН ********** са били наложени административни наказания ГЛОБА в размер на 100 лв. и ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС-во за срок от ДВА месеца.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението пред Административен съд гр. Стара Загора.

 

 

 

                                                                                  Районен съдия,